4e Verordening tot wijziging van de Verordening Sociaal Domein gemeente Nieuwkoop 2015 vastgesteld door de gemeenteraad van 13 december 2018, nummer 2018-120

 

 

 

ARTIKEL I

De Verordening Sociaal Domein gemeente Nieuwkoop 2015 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

In artikel 1 wordt de volgende definitie toegevoegd;

- referentietarief: de tarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die in de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz) werden gebruikt voor vergelijkbare ondersteuning.

 

B

Artikel 7 Lid 3 wordt vervangen door de volgende tekst:

“Het college kan nadere regels en voorwaarden stellen over de toekenning van een pgb. Deze zijn opgenomen in het Besluit nadere regels Sociaal Domein gemeente Nieuwkoop.”

 

C

Artikel 7a met de titel “ Hoogte en voorwaarden pgb“ wordt toegevoegd en luidt als volgt:

 

Lid 1 De hoogte van een pgb:

a. wordt bepaald aan de hand van een door de cliënt of diens vertegenwoordiger opgesteld plan over hoe hij het pgb gaat besteden;

b. is toereikend om veilige, doeltreffende en kwalitatief goede diensten, hulpmiddelen, woningaanpassingen en andere maatregelen die tot de maatwerkvoorziening behoren, van derden te betrekken, en wordt waar nodig aangevuld met een vergoeding voor onderhoud en verzekering;

c. bedraagt niet meer dan de kostprijs, referentietarief of het zorg in natura tarief van de in de betreffende situatie goedkoopst adequate beschikbare voorziening in natura;

 

“Lid 2 Besteding pgb

a. Bij toekenning van afzonderlijke budgetten heeft de cliënt binnen deze afzonderlijke budgetten bestedingsvrijheid ten aanzien van de keuze van zorgaanbieder.

b. Het is niet toegestaan het budget voor professionele begeleiding in te zetten voor niet-professionele hulpverlening.

c. De cliënt stemt met de zorgaanbieder af op welke wijze de ondersteuning plaatsvindt.

d. Het pgb mag uitsluitend worden gebruikt voor de inkoop van de in de beschikking genoemde voorzieningen en ten behoeve van de verwezenlijking van de bij die voorzieningen genoemde doelen.

e. Het pgb kan gedurende het jaar naar behoefte flexibel worden ingezet.

f. Het budget kan niet besteed worden aan bemiddelings- en administratiekosten en er is geen eenmalig vrij te besteden bedrag.

 

 

“Lid 3 De hoogte van het pgb voor :

 

a. een hulpmiddel, vervoersvoorziening of woningaanpassing wordt bepaald op ten hoogste de kostprijs van de voorziening indien deze in natura zou zijn verstrekt. Als de naturaverstrekking een tweedehands voorziening betreft, wordt de kostprijs daarop gebaseerd, met een looptijd gelijk aan de verkorte termijn waarop de zaak technisch is afgeschreven, rekening houdend met onderhoud en verzekering. Als de naturaverstrekking een nieuwe voorziening betreft, wordt de kostprijs daarop gebaseerd, rekening houdend met een eventueel door de gemeente te ontvangen korting en rekening houdend met onderhoud en verzekering;

 

b. Wmo-diensten (begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf) bedraagt maximaal 100% van het referentietarief als de ondersteuning wordt geleverd door een professionele of specialistische aanbieder. Het referentietarief kan door het college geïndexeerd worden.

 

c. hulp bij het huishouden bedraagt maximaal 75% van het Zorg In Natura tarief.

 

d. jeugdhulp bedraagt maximaal 100% van de in de betreffende situatie goedkoopst adequate voorziening in natura. De maximale tarieven van de voorziening in natura zijn vastgesteld in het Tarievenoverzicht Zorg in Natura Jeugdhulp regio Holland Rijnland. Voorwaarde is dat een zorgaanbieder voldoet aan de eisen zoals gesteld in de nadere regels Sociaal Domein gemeente Nieuwkoop. De zorgaanbieder wordt dan aangeduid als een professionele zorgaanbieder.

 

e. vervoer naar dagbesteding bedraagt maximaal € 5,- per dag.

 

f. Het pgb dat wordt ingezet voor diensten door ‘niet-professionele zorgaanbieder’ (bijvoorbeeld door iemand uit het sociale netwerk van de cliënt) bedraagt voor individuele ondersteuning en persoonlijke verzorging het vaste bedrag van € 20,- per uur, voor groepsgerichte ondersteuning het vaste bedrag van € 30,- per dagdeel en voor kortdurend verblijf het vaste bedrag van € 30,- per etmaal. Het indexeringspercentage is gelijk aan dat voor ondersteuning in natura.”

 

g. Indien voor een bepaalde voorziening geen adequate individuele voorziening in natura is ingekocht, wordt ter bepaling van de hoogte van het pgb:

• één of meerdere offertes opgevraagd;

• eventueel een nader gesprek gevoerd met de aanbieder;

• voor jeugd wordt het Tarievenoverzicht Zorg in Natura Jeugdhulp regio Holland Rijnland gehanteerd, als basis voor het toe te kennen bedrag aan pgb. De geoffreerde prijs mag dus maximaal het bedrag zijn zoals genoemd in het Tarievenoverzicht Zorg in Natura Jeugdhulp regio Holland Rijnland.

 

h. De tarieven voor de verschillende vormen van ondersteuning kunnen jaarlijks worden geïndexeerd aan de hand van prijsindexcijfers en/of loonaanpassingen in de van toepassing zijnde CAO’s.

 

 

 

ARTIKEL II

Deze 4e Verordening tot wijziging van de Verordening Sociaal Domein gemeente Nieuwkoop 2015 treedt in werking op 1 januari 2019.

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van 13 december 2018, nummer (griffie).

E.R. van Holthe, griffier

F. Buijserd, voorzitter

Naar boven