Tijdelijke nadere regel subsidie 75 jaar vrijheid gemeente Oldebroek

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek;

 

gelezen het voorstel van 3 september 2019, nr. 1017967;

 

gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening gemeente Oldebroek;

 

gelet op artikel 34 van de Nadere regel subsidie 2019;

 

gelet op het provinciale subsidieprogramma Veluwe Remembers, onderdeel van het programma Gelderland Herdenkt;

 

besluit vast te stellen de volgende nadere regel:

 

Tijdelijke nadere regel subsidie 75 jaar vrijheid gemeente Oldebroek

 

 

Artikel 1 Grondslag

1. Voor alle subsidieaanvragen geldt dat de subsidie wordt verleend op basis van:

a. de Algemene wet bestuursrecht;

b. de Algemene subsidieverordening gemeente Oldebroek;

c. het voor deze tijdelijke nadere regel door het college vastgestelde subsidieplafond.

2. Naast deze regelgeving die voor alle subsidieaanvragen geldt, gelden de vastgestelde regels die in deze tijdelijke nadere regel zijn vastgelegd.

Artikel 2 Subsidie

Voor alle subsidieaanvragen geldt:

a. de activiteiten moeten bijdragen aan de realisatie van de geformuleerde doelstellingen;

b. een aanvrager (rechtspersoon) komt voor subsidie in aanmerking als hij ten minste 10 leden heeft, of aan een activiteit minimaal 10 mensen deelnemen en;

c. geen subsidie wordt verleend als er voor de betreffende activiteit al een andere(voorliggende) regeling is waarop men een beroep kan doen.

Artikel 3 Regeling

1. Doelstelling

De doelstelling is om in de gemeente Oldebroek initiatieven mogelijk te maken in het kader van het herdenkingsprogramma 75 jaar vrijheid in de gemeente Oldebroek dat loopt van september 2019 tot en met mei 2020. Bij deze regeling wordt nadrukkelijk de verbinding gelegd met 'Veluwe Remembers'. De initiatieven die voor subsidie in aanmerking komen mogen geen beroepsmatig of commercieel karakter hebben.

2. Doelgroep

De doelgroep omvat alle organisaties die gevestigd zijn in de gemeente Oldebroek en zonder winstoogmerk, activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid in de gemeente Oldebroek organiseren. De activiteiten zijn met name gericht op de inwoners van de gemeente Oldebroek.

3. Voorwaarden

Het initiatief moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

1. Het initiatief past binnen het verhaal, de verhaallijnen van ‘Veluwe Remembers’ en ‘Gelderland Herdenkt’ en dan speciaal toegespitst op de gemeente Oldebroek.

2. Het wordt uitgevoerd in de voor dit programma geldende periode, te weten september 2019 tot en met mei 2020.

3. Het initiatief draagt bij aan de versterking, dan wel samenhang van het inhoudelijke verhaal en bevordert waar mogelijk de samenwerking.

4. De cofinanciering is geregeld. De cofinanciering van tenminste 50% kan bestaan uit geld, vrijwilligersuren, het beschikbaar stellen van middelen of goederen, of een financiële bijdrage.

5. Subsidie is mogelijk als de kosten per aanvraag hoger zijn dan € 500, per aanvraag is het maximaal te verlenen subsidiebedrag € 750, maar niet meer dan 50% van de geraamde kosten.

4. Subsidiegrondslag

De subsidie voor activiteiten in het kader van de herdenking van 75 jaar vrijheid in de gemeente Oldebroek bedraagt:

a. Als de aanvrager ook een aanvraag heeft ingediend bij de provincie Gelderland (popp-yregeling Veluwe Remembers) en deze een subsidie heeft verleend draagt de gemeente Oldebroek maximaal hetzelfde bedrag bij als de provincie (met een maximum van € 750).

b. Als de provincie Gelderland geen subsidie heeft verleend vanuit de poppy-regeling Veluwe Remembers aan het project van de aanvrager, omdat aanvrager deze te laat heeft aangevraagd of het plafond van de regeling is bereikt, draagt de gemeente Oldebroek maximaal 50% van de kosten bij, met een maximum van € 750 per aanvraag;

c. Als de aanvrager geen subsidie heeft aangevraagd bij de provincie Gelderland draagt de gemeente maximaal 50% van de kosten bij, met een maximum van € 750 per aanvraag.

d. Aan de Tijdelijke nadere regeling is een subsidieplafond van € 7.500 verbonden. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld en beoordeeld. Dit betekent dat er voor minimaal 10 aanvragen (€ 750)en voor maximaal 15 aanvragen (€ 500) subsidie beschikbaar is.

5. Weigeringsgronden

De subsidie wordt geweigerd, als:

a. uit de subsidieaanvraag blijkt dat de activiteit ook zonder subsidie kan plaatsvinden;

b. de activiteiten het karakter van een feest hebben, zonder duidelijke verbinding aan het thema 75 jaar vrijheid in de gemeente Oldebroek;

6. Verantwoording

De subsidie wordt gelijk vastgesteld. Wel dient de aanvrager na afloop de activiteit aan te tonen dat men voldaan heeft aan de voorwaarden. De aanvrager moet binnen zes weken na afronding van de activiteit twee foto’s aanleveren waaruit blijkt dat de activiteit heeft plaatsgevonden. Tevens informeert de aanvrager het college over de datum waarop de activiteiten zijn gehouden en een schatting van het aantal deelnemers.

Artikel 4 Overige bepalingen

Burgemeester en wethouders kunnen in bijzondere omstandigheden afwijken van het bepaalde in deze nadere regels.

Artikel 5 Inwerkingtreding

Deze Tijdelijke nadere regel subsidie 75 jaar vrijheid gemeente Oldebroek treedt in werking een dag na bekendmaking en werkt terug tot en met 1 september 2019 en eindigt van rechtswege op 1 juli 2020.

 

Aldus besloten in de vergadering van de college van burgemeester en wethouders van 3 september 2019.

Burgemeester en wethouders van Oldebroek,

,wnd. burgemeester J.F. Snijder-Hazelhoff

, secretaris drs. M.G.M. van de Geijn

Naar boven