Regeling tot wijziging van de nadere regeling subsidieverstrekking peuterplaatsen regulier en VVE

Het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Twenterand;

 

Overwegende dat het gewenst is nadere regels vast te stellen ter uitvoering van het onderwijsachterstandenbeleid.

Deze nadere regeling geeft uitvoering aan geformuleerde uitgangspunten en doelstellingen:

 

1. Zoveel mogelijk kinderen krijgen een aanbod voor een gesubsidieerde reguliere peuterplaats en zoveel mogelijk geïndiceerde doelgroepkinderen kunnen een voorschoolse voorziening met een VVE-peuterprogramma bezoeken;

2. Ouders hebben keuzevrijheid in de afname van het aanbod VVE en peuterwerk;

3. Het realiseren van een kwalitatief en kwantitatief volwaardig aanbod VVE en peuterwerk samen met partners.

 

gelet op de Algemene subsidieverordening gemeente Twenterand en titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht besluit vast te stellen de volgende regeling tot wijziging van de nadere regeling subsidieverstrekking peuterplaatsen regulier en VVE:

 

De ‘nadere regeling subsidieverstrekking peuterplaatsen regulier en VVE wordt als volgt gewijzigd:

Artikel I

In artikel 2 lid 1 wordt de tekst vervangen door: Subsidie wordt verstrekt aan houders die peuteropvang of peuteropvang met VVE aanbieden, die gevestigd zijn in de gemeente Twenterand en geregistreerd staan in het LRK.

In artikel 2 wordt lid 2 vernummerd naar lid 3. Lid 2 wordt: De GGD geeft een VVE-indicatie voor peuters als minimaal een van onderstaande indicatoren van toepassing is;

 

  • 1.

    Het opleidingsniveau van beide ouders/verzorgers is laag; (Het opleidingsniveau van ouders/ verzorgers is maximaal LBO/VBO, praktijkonderwijs of VMBO basis- of kaderberoepsgerichte leerweg).

  • 2.

    De taalontwikkeling in de Nederlandse niet voldoende blijkt volgens het Van Wiechen ontwikkelingsonderzoek;

  • 3.

    Ouders van peuters die langdurig een laag inkomen hebben en aanmerking komen voor de individuele inkomens toeslag .

  • 4.

    Er sprake is van een bedreigde algehele en sociaal- emotionele ontwikkeling van de peuter, door de professionele inschatting jeugdarts (er is geen sprake van een ontwikkelingsstoornis).

 

In artikel 1 lid 1c wordt de tekst vervangen door:

Doelgroeppeuter: peuter die voldoet aan die criteria zoals bepaald is in artikel 2 lid 3.

 

Artikel II  

In artikel 9 lid 1 wordt de tekst vervangen door: Een subsidieplafond is van toepassing. Het subsidieplafond is bereikt wanneer in totaal voor 100 peuterplaatsen met een VVE-subsidie aangevraagd is. De subsidieverlening voor peuterplaatsen en peuterplaatsen met VVE worden verdeeld volgens verdeelcriteria. Dit zijn in volgorde van prioriteit:

 

  • 1.

    Aanvragen van houders voor een locatie die in het jaar voorafgaande aan het subsidiejaar subsidie heeft ontvangen, voor maximaal het totaal

  • 2.

    Aanvragen van houders voor een locatie die in het jaar voorafgaande aan het subsidiejaar geen subsidie heeft ontvangen.

In artikel 9 lid 2 wordt de tekst vervangen door: Indien aanvragen een gelijke prioriteit krijgen maar niet binnen het subsidieplafond passen, wordt het resterende budget naar rato verdeeld aan de hand van het aantal verwachte bezette peuterplaatsen met VVE-subsidie uit de aanvragen.

 

Artikel III  

Deze nadere regels treden in werking op 6 september 2019.

 

 

Aldus vastgesteld op 3 september 2019.

Het college van burgemeester en wethouders van Twenterand,

de secretaris de burgemeester

H.J. ten Brinke drs. A.E.H. van der Kolk

Toelichting wijziging nadere regeling

Wij streven er naar om meer peuters met een (taal)achterstand te bereiken en

Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) aan te bieden. Dit is ook landelijk beleid en bovendien breiden de aan te bieden uren zich uit. Dit geeft aanleiding om de doelgroepdefinitie van peuters met een VVE-indicatie aan te passen en te verruimen (zie artikel 2 en onderliggende notitie). Vanwege deze urenuitbreiding en verruiming van de doelgroepdefinitie stellen wij een subsidieplafond voor 100 plaatsen met verdeelregels in om ervoor te zorgen dat plekken worden gespreid over de (aanvragende) voorzieningen in onze gemeente en dat we het budget niet overschrijden. VVE instellingen moeten voldoen aan de eisen uit de regeling inclusief ons kwaliteitskader om VVE te mogen aanbieden. De regeling is beoogd om per 6 september in werking te treden, zodat deze doelgroepdefinitie voor kinderen die hieraan gaan voldoen toegepast kan worden. Bestaande indicaties voldoen hier zo wie zo aan. De GGD Twente indiceert voor deze regeling.

Naar boven