Gemeenteblad van Apeldoorn
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Apeldoorn | Gemeenteblad 2019, 217462 | Beleidsregels |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Apeldoorn | Gemeenteblad 2019, 217462 | Beleidsregels |
Beleidsregels locaties ondergrondse containers voor huishoudelijk afval
In 2017 heeft de gemeenteraad Recycleservice 2025 vastgesteld. De kern daarvan is dat grondstoffen waar mogelijk aan huis worden ingezameld en dat het restafval naar ondergrondse containers moet worden weggebracht. De plaatsing van de ondergrondse containers is een wezenlijk onderdeel van het ‘omgekeerd inzamelen’.
Het begrip 'ondergrondse' container is wellicht wat verwarrend. De 'ondergrondse' container heeft ook een bovengronds deel, namelijk de zuil met inworp-opening en het bedieningspaneel.
Gelet op een uitspraak van de Raad van State in 2018, moet het college kunnen aantonen dat zij bij het bepalen van een locatie van een ondergrondse container betekenis heeft toegekend aan de betrokken belangen, zoals de gevolgen voor de omwonenden en de verkeersveiligheid.
De ‘beleidsregels locaties ondergrondse containers voor huishoudelijk afval’ zijn een formalisering van de tot nu toe gevolgde interne gedragslijn. Deze beleidsregels zullen na vaststelling bij toekomstige containerlocaties gebruikt worden.
De basis voor de beleidsregels locaties ondergrondse containers is de in 2017 door de Raad vastgestelde beleidsnota ‘Recycleservice 2025’. De beleidsnota gaat uit van een laagdrempelige, servicegerichte, doelmatige en milieu hygiënische wijze van inzameling van huishoudelijke afvalstoffen. Kern van de beleidsnota is dat maximaal wordt ingezet op de inzameling van grondstoffen door het omgekeerd inzamelen: Plastic en Metalen verpakkingsmateriaal en Drankenkartons (PMD), Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) en papier en karton worden bij het perceel ingezameld met behulp van een mini-container. De steeds kleiner wordende hoeveelheid restafval wordt weggebracht naar onder- of bovengrondse inzamelcontainers, die op voor de hand liggende locaties worden geplaatst, zoals in de (directe) nabijheid van winkelcentra en aan uitvalswegen.
De beleidsregels geven een nadere invulling aan artikel 3 lid 3 van het uitvoeringsbesluit afvalstoffen APV: “inzameling van huishoudelijk restafval vindt plaats door middel van ondergrondse of bovengrondse containers of nader aan te wijzen inzamelvoorzieningen.”.
Bij het bepalen van de locaties voor de ondergrondse containers worden verscheidene uitgangspunten gehanteerd. Om de afweging tussen de belangen consistent en transparant te maken zijn de gehanteerde uitgangspunten neergelegd in deze beleidsregel. Dit draag bij aan een zorgvuldige belangenafweging. Daarbij gaat het algemeen belang boven het individuele belang.
Bij de afweging worden alle genoemde criteria betrokken. Soms zal blijken, dat niet aan alle criteria gelijktijdig voldaan kan worden en dat er weinig speelruimte is voor alternatieve locaties. In dat geval kiest de gemeente voor de meest optimale of meest aanvaardbare oplossing.
Het algemeen belang is, dat er een optimale verdeling van de locaties van de ondergrondse containers is, zodat er sprake is van een logisch, kostenefficiënt en samenhangend netwerk.
De locaties van de ondergrondse containers worden zo bepaald, dat een bewoner de mogelijkheid heeft om het restafval op meerdere, voor de bewoner voor de hand liggende, logische locaties (zoals bij een winkelcentrum en bij uitvalswegen) in een ondergrondse container met voldoende restruimte te deponeren. Dit gebeurt niet alleen door op meerdere locaties ondergrondse containers te plaatsen, maar ook door de bewoner, waar technisch en uit capaciteitsoverwegingen mogelijk, de mogelijkheid te bieden om op een locatie van zijn/haar voorkeur het restafval aan te bieden (door de toegangspas voor de gewenste locatie te autoriseren).
Het aantal containers en de frequentie van leging beïnvloedt de kosten van aanschaf, onderhoud en het legen van de containers. Omdat de totale kosten van de inzameling van huishoudelijk afval de hoogte van de afvalstoffenheffing bepalen, is een kostenefficiënt systeem van belang.
De containers op de verschillende locaties vormen een samenhangend netwerk: het niet aanbrengen van een container op een locatie heeft invloed op de potentiële gebruikers van de beoogde locatie. Zij moeten hun restafval naar een andere, mogelijk voor hen minder gunstige, locatie brengen.
Het individueel belang is, dat de aanwezigheid, het gebruik en het legen van de containers zo min mogelijk hinder geeft voor de aanwonenden.
Bij de afweging wordt onder andere rekening gehouden met:
Er zijn veel lokale factoren die bepalen of een locatie meer of minder geschikt is:
Voorbeelden van deze lokale factoren worden in de volgende tabel genoemd.
Deze beleidsregels treden in werking op de dag na bekendmaking op www.officielebekendmakingen.nl
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2019-217462.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.