Openbare vergadering

 

 

Hierbij nodig ik u uit voor de openbare vergadering van de raadscommissies van Midden-Groningen op donderdag 5 september 2019 om 19:30 uur in de Raadzaal en in de commissiekamer (Hoofdweg 10a te Slochteren) Er zullen tegelijkertijd twee commissies plaatsvinden. De voorlopige agenda’s treft u onderstaand aan. Alle stukken die op deze vergadering betrekking hebben zijn te raadplegen via https://bestuur.midden-groningen.nl/ Voor vragen kunt u contact opnemen met de griffie. Dit kan zowel telefonisch (0598) 373667 als via e-mail: griffie@midden-groningen.nl.

 

Namens de voorzitters van de raadscommissies

 

 

Raadscommissie 1

Aanvang 19.30 uur in de commissiekamer (deze vergadering wordt niet live uitgezonden)

 

Naast de standaard agendaonderwerpen kent deze raadsagenda de volgende inhoudelijke punten:

 

Vaststellen duurzaamheidsvisie Midden-Groningen

De gemeente Midden-Groningen heeft het afgelopen half jaar een duurzaamheidsvisie opgesteld. Deze visie is in samenspraak met inwoners, scholieren, bedrijfsleven en diverse organisaties tot stand gekomen. De visie vertaalt de ambities die Midden-Groningen heeft op het brede terrein van duurzaamheid en gaat in op de thema’s; samenleving, energievoorziening, landschap en klimaat, wonen, ondernemen en circulaire economie en de gemeentelijke organisatie. Onderdeel van de duurzaamheidsvisie vormt tevens een uitvoeringsprogramma voor het jaar 2019-2020. De komende jaren zal de gemeente de voortgang van haar duurzaamheidsbeleid monitoren en het uitvoeringsprogramma jaarlijks updaten.

 

Voorbereidingskrediet Gorecht -West fase 4 en 5

Lefier, de gemeente en het ontwerpbureau De Zwarte Hond/Okra zijn inmiddels gestart met het stedenbouwkundig- en inrichtingsplan voor Gorecht-West fase 4 en 5. Het betreft stedelijk gebied waarbij aansluiting moet worden gezocht bij de reeds uitgevoerde en in uitvoering zijnde fases. Voor deze fasen van de planvorming wordt nu een voorbereidingskrediet aangevraagd. Voor fase 1, 2 en 3 is dit op identieke wijze gebeurd.

 

Subsidieverordening Fonds Kwaliteitsimpuls Overschild Midden-Groningen 2019 Dit fonds komt voort uit de Structuurvisie Overschild 2018-2028 en dient een extra kwaliteitsimpuls binnen de grootschalige versterkingsoperatie mogelijk te maken. Na vaststelling van deze verordening kunnen eigenaren binnen het postcodegebied Overschild een subsidie aanvragen voor aanvullende maatregelen die een extra impuls geven aan de kwaliteit van hun eigen woningen en daarmee uiteindelijk aan heel Overschild. De kwaliteitsverhogende maatregelen kunnen betrekking hebben op de ruimtelijke uitstraling van de woning, de duurzaamheid van de woning en de levensloopbestendigheid van de woning.

 

Raadscommissie 2

Aanvang 19.30 uur in de raadzaal

 

Hamerstukken:

 

Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Midden-Groningen 2019

Met de vorming van de gemeente Midden-Groningen is het nodig de regels rond het beheer van de gemeentelijke begraafplaatsen opnieuw vast te stellen. De beheersverordeningen van de voormalige gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren vervallen met ingang van 2020.

 

Verordening werkzaamheden kabels en leidingen Midden-Groningen 2019

Deze verordening regelt de werkzaamheden in en op de ondergrond die het gevolg zijn van het leggen, onderhouden en opruimen van kabels en leidingen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over de aanleg van waterleiding of glasvezel.

 

 

Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Midden-Groningen 2019

Op grond van de Wet vergunningverlening, toezicht en handhaving zijn gemeenten verplicht om een Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving vast te stellen. De voormalige gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde hadden deze verordening al vastgesteld

 

Verordening vestigen uitsluitend recht collectieve aanvullende ziektekostenverzekering

De gemeente Midden-Groningen biedt samen met Menzis een collectieve aanvullende ziektekostenverzekering aan voor mensen met een laag inkomen (CAZ). Menzis is de enige zorgverzekeraar die dit in onze regio doet. Er zijn Europese regels voor aanbesteding van diensten. Daarom moeten we in principe de CAZ aanbesteden. Omdat Menzis de enige aanbieder is, heeft dat niet veel zin. Daarom vestigen we een uitsluitend recht ten gunste van Menzis. Dit betekent dat Menzis als enige zorgverzekeraar in de gemeente Midden-Groningen een CAZ kan aanbieden.

 

 

Bespreekstukken

 

Beleidsplan groen 2020-2024

Met de harmonisering van het groenbeleid uit de voorgaande gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren in de Beleidsnota Openbaar Groen 2020-2024 wordt ruimte geboden aan initiatieven voor bewoner samenwerking, komt de nadruk te liggen op het leveren van maatwerk per dorp-wijk-buurt en wordt (pro)actief ingespeeld om maatschappelijke en natuurlijke ontwikkeling.

 

Nota duurzaam grondbeleid 2019-2024

De wijze waarop de gemeente haar doelstellingen op het beleidsterrein van wonen, economie, openbare ruimte, klimaat, recreatie en toerisme, milieu, leefbaarheid en duurzaamheid kan realiseren hangt samen met het gewenste grondgebruik. In de nota duurzaam grondbeleid wordt aangegeven welk grondbeleid toegepast moet worden, gegeven de specifieke situatie. Verder gaat de nota in op het prijsbeleid van de gemeente als zij zelf gronden uitgeeft.

 

 

U kunt gebruikmaken van het spreekrecht tijdens raadscommissievergaderingen over onderwerpen die op de agenda staan. Wilt u van het spreekrecht gebruikmaken dan kunt u dit van tevoren schriftelijk of telefonisch melden aan de griffier. Tel. 0598- 373 667 of griffie@midden-groningen.nl

 

 

Deze raadscommissies zijn ter voorbereiding op de raadsvergadering van 19 september 2019

Naar boven