BESLUITENLIJST GEMEENTERAAD GEMEENTE MIDDEN-GRONINGEN D.D. 28 MAART 2019

 

 

 

 

Voorzitter:

A. Hoogendoorn

 

Aanwezige raadsleden:

PvdA: T. van der Veen, J. van Duren, H.J. Flederus, J. Westerdiep

Gemeentebelangen Midden-Groningen: H. Haze, M. Ploeger, H. Loots

SP: J. Lesman (t/m agendapunt 12), M. Kluit, K.W.Koning, N.R. van der Vlist

VVD: M.E. Bos-Carabain, E.J.K. Offereins, C.J.H. Ubels, P.P.A. Nieland-Kampen

ChristenUnie: M.T. Metscher, N. Joostens, H.B. van Dijk.

CDA: H. Wind, M.W. van der Meijden, F. Bos

GroenLinks: M.E. Bosman, H. Bos, A. Bosscher

D66: G.H. Renkema

Leefbaar Midden-Groningen F.A. Kruzenga

 

Griffier:

F.M. Bouwman

 

m.k.a.

- R. Sinnema (PvdA)

- N.H.R. Stok (GemeenteBelangen Midden-Groningen)

- J. Velthuis (GemeenteBelangen Midden-Groningen)

- M. Feenstra (SP)

- J. Lesman (SP) (vanaf agendapunt 13)

- L. Doorn (ChristenUnie)

- A.P.A. van der Burg-Versteeg (CDA)

- Y.P. Lutterop (D66)

 

 

 

 

1. Opening

De voorzitter opent de vergadering 19.30 uur met de mededeling dat er in verband met ziekte bloemen worden bezorgd bij dhr. Stok en dhr. Braster. Daarnaast worden namens de raad mevr. Lesman en dhr. Haze gefeliciteerd met hun installatie als statenlid van de provincie Groningen

 

 

2. Vaststellen agenda

Met de volgende wijzigingen:

Dhr. Ploeger (GemeenteBelangen Midden-Groningen) dient een verzoek tot een interpellatiedebat inzake PostNL in. Dit wordt als agendapunt 14b behandeld. Dhr. Koning (SP) kondigt een motie Vreemd aan de orde van de dag aan, betreffende “1 loket afhandeling mijnbouwschade”. Dit wordt als agendapunt 14a behandeld.

 

3. Inventarisatie spreekrecht burgers

Dhr. Scheidema en mw. Koning: over besluitvorming centrumontwikkeling Slochteren.

 

 

4. Vragenuur:

D66:

Onderwerp : Vragenuur inzake vliegtuigbom

 

Wij waarderen het dat de burgemeester op bezoek is geweest bij de familie Smith in Siddeburen en excuses heeft aangeboden voor de gang van zaken.

 

Dat brengt ons tot het stellen van de volgende vragen:

 

1. Maar hoe zit het nu precies met de gang van zaken?

2. Waarom heeft het zo lang geduurd?

3. Wanneer was de gemeente door betrokkenen geïnformeerd over de aanwezigheid van de bom?

4. Wat is er vervolgens gebeurd?

5. Wanneer was het oordeel EOD en kostenconsequentie bekend?

6. En hoe ging het toen verder?

7. Lukt het inderdaad om in april deze kwestie af te handelen?

8. Kortom en meer in het algemeen:

9. lukt het om in voorkomende gevallen voortaan sneller tot afhandeling te komen?

 

Burgemeester Hoogendoorn beantwoord de vragen.

“De verwarring over de verkiezingsuitslag was kleiner geweest, als we hadden beschikt over stemcomputers.” Citaat Commissaris der Koning Rene Paas van 23 maart jongstleden.

Een oproep van een commissaris voor de herinvoering van de stemcomputers. Er valt wat voor te zeggen, ook al ben ik persoonlijk voorstander van het rode potlood, ergens zou er een middenweg gevonden kunnen worden.

Maar voorzitter, dit is niet hetgeen waar de fractie van GemeenteBelangen Midden-Groningen vanavond vragen over heeft. We hebben wel vragen omtrent de gang van de verkiezingsdag

 

Gemeentebelangen Midden-Groningen

Onderwerp: Gang van zaken tijdens de afgelopen verkiezingen

 

1: We hebben van meerdere stembureaus vernomen dat deze niet of niet geheel waren opgebouwd. Het bezetten van een stembureau is vaak een behoorlijke klus, je dient de gehele dag je concentratie er goed bij te hebben op een dag die in het teken staat van de democratie. Het laatste wat je als stembureaulid wilt, is stress van een stemlokaal dat niet deugdelijk is ingericht, als het al ingericht is. Verder zijn er meldingen gedaan van stembussen die een laag water bevatten, hangsloten op de bussen waren niet of onvoldoende meegeleverd.

Is het college het met ons eens dat dit op meerdere bureaus rommelig is verlopen en wat gaat het college doen om dit de volgende keer goed te laten verlopen?

 

2: Op diverse stembureaus stonden stemhokjes die voor het gevoel niet voldeden aan wat de kiezer wil en gewend is, namelijk het volledig vrij kunnen stemmen waarbij het stemgeheim niet aangetast wordt door ondeugdelijk materiaal. Waar men in voormalig Menterwolde moderne stemhokjes had, voorzien van volledig horizontale schrijftafel, verlichting en goed bereikbaar voor mindervaliden, waren deze nu vervangen door oude houten exemplaren met gekantelde tafels, waardoor mensen het gevoel hadden dat de personen achter hen mee konden kijken. Dit is vanuit meerdere stembureaus geuit.

Onze vraag is dan ook, waarom maakt u geen gebruik van de moderne stemhokjes zoals in Menterwolde het geval was en mocht de gemeente niet over voldoende moderne stemhokjes beschikken, wilt u dan investeren in de aanschaf van deze hokjes?

 

3: De stembureaus dienen volgens onze fractie voor iedereen goed toegankelijk te zijn. Toch is er van tenminste 1 stembureau vastgesteld dat dit niet het geval was.

Bent u het met de fractie van GBMG eens dat dit in het vervolg verbeterd moet worden?

 

4: Hoeveel stembureaus waren er tov de raadsverkiezingen in november 2017? Waarom zijn er stembureaus door u gesaneerd en waarom is het aantal stemhokjes in de overgebleven stembureaus dan niet verhoogd? Om een voorbeeld te noemen, in Muntendam waren altijd 3 stembureaus met elk 3 stemhokjes, nu waren er 2 bureaus met elk 2 hokjes.

Bent u het met ons eens dat wanneer u bureaus weg saneert, u de overgebleven bureaus van extra hokjes dient te voorzien?

 

Beantwoording: burgemeester Hoogendoorn zegt toe dat de vragen schriftelijk worden beantwoord.

 

 

5. Vaststellen verslaglegging raadscommissies van 7 en 14 maart 2019 en de besluitenlijsten van 28 februari en 7 maart 2019.

De verslaglegging van de raadscommissie van 7 maart wordt ongewijzigd vastgesteld;

De verslaglegging van de raadscommissie van 14 maart wordt ongewijzigd vastgesteld;

De besluitenlijst van de raadsvergadering van 28 februari wordt ongewijzigd vastgesteld;

De besluitenlijst van de raadsvergadering van 7 maart wordt ongewijzigd vastgesteld.

 

6. Ingekomen stukken en mededelingen

Voorstel om in te stemmen met de wijze van afdoening van de ingekomen stukken.

• Dhr. Bos verzoekt om raadsbrieven 3, 11, 23, 32 en 33 te mogen betrekken bij de behandeling van agendapunt 14 Plan van versterking Midden-Groningen. Dit is toegestaan voorzover het de versterking betreft;

• Dhr. Renkema verzoekt om als raad op de hoogte gesteld te worden van de wijze van afhandeling van brief nr. 10 inzake asbestsubsidie. Dit verzoek wordt meegenomen naar de agendacommissie.

 

Mededelingen:

Welkoop:

Wethouder Woortman doet een mededeling over de vergunningsaanvraag van Welkoop. Vandaag is er een brief gezonden aan de raadsleden door Welkoop. De wethouder merkt op dat op 28 februari de raad de woonvisie heeft vastgesteld waarvan de verbetering van de entrée van Hoogezand een onderdeel vormt. Inmiddels lag er al een vergunningsaanvraag van Welkoop voor herbouw op de huidige locatie. Er zijn gesprekken geweest in verband met het verplaatsen van Welkoop in relatie tot het bestemmingsplan en het nog op te stellen detailhandelsbeleid. De voorgestelde locaties zijn door Welkoop afgewezen. Ze hadden de voorkeur voor de huidige locatie. In het kader van de Woonvisie is het college nogmaals met Welkoop in gesprek geweest. Daarvoor waren twee scenario’s in beeld. Namelijk het verplaatsen van Welkoop en een inpassing van de Welkoop op de huidige locatie. Bij het scenario van het verplaatsen van Welkoop warden locaties naar voren gebracht die nog niet eerder zijn ingebracht. Er zijn twee gesprekken gevoerd en er was bij het college hoop op een goede oplossing. Ook was de tijdsdruk verdwenen doordat de verhuurder van de tijdelijke locatie de verhuurtermijn wil verlengen. Echter Welkoop heeft aangegeven te willen vasthouden aan de vergunningsaanvraag voor de huidige locatie. Het college heeft de keuze gemaakt niet te willen meewerken aan de vergunningsaanvraag voor de huidige locatie. Wel vindt het college vindt het belangrijk dat Welkoop in de gemeente blijft en het college staat nog steeds open voor het gesprek.

Vanuit de raad wordt aangegeven dat ze de mogelijkheid tot agendering van dit onderwerp meegeven aan de agendacommissie.

 

7. Voorstel tot het vaststellen van de lijst van Hamerstukken:

Voorstel om in te stemmen met de lijst van de volgende hamerstukken.

A. Toekomstplan Ruitenvelder Froombosch

Het schoolbestuur OPOS heeft in 2016 besloten om de openbare scholen OBS de Ruitenvelder uit Froombosch en OBS de Kinderboom uit Slochteren te laten fuseren vanaf het schooljaar 2019-2020. Het gebouw in Froombosch van de Ruitenvelder is een MFC met daarin de school, een gymzaal en het dorpshuis. Het college heeft het dorp gevraagd een plan op te stellen voor de toekomst van het gebouw. Het dorp heeft gekozen voor nieuwbouw van de dorpshuisfunctie. Om de nieuwbouw mogelijk te maken wordt aan de gemeenteraad voorgesteld om het huidige gebouw op kosten van de gemeente te slopen en een subsidie toe te kennen van €900.000 voor de nieuwbouw.

(Portefeuillehouder: mw. Woortman)

 

Besluit met algemene stemmen:

 

1. In te stemmen met nieuwbouw van het dorpshuis de Ruitenvelder op het huidige perceel

2. Aan de stichting een recht van opstal te verlenen voor de nieuwbouw en eventuele andere voorzieningen zoals speeltoestellen op het huidige perceel

3. Aan de stichting een subsidiebijdrage ter hoogte van €900.000 beschikbaar te stellen. Het college te verzoeken de genoemde voorwaarden in de beschikking op te nemen

4. Tijdelijke huisvesting ter grootte van 5 standaard eenheden (ca. 90 m2) voor de duur van maximaal 400 dagen ter beschikking te stellen tegen betaling van de gebruikslasten door de stichting

5. De bijbehorende begrotingswijziging 2019-004 zoals opgenomen in bijlage 2 vast te stellen. Deze bijlage is geheim op grond van artikel 10 lid 1c en 2g Wob.

 

 

B. Midden-Groningen in de regio: door samenwerking op weg naar meer evenwicht

De bestuurlijke context van de provincie is in de afgelopen twee jaar duidelijk gewijzigd. Wat betekent dat voor de positie van Midden-Groningen? Het college legt deze strategische visie op de positie van Midden-Groningen in haar bestuurlijke context ter besluitvorming aan de raad voor.

(Portefeuillehouder: dhr. Hoogendoorn)

 

 

Besluit met algemene stemmen

 

1. In te stemmen met de inhoud van de notitie “Midden-Groningen in de regio: door samenwerking op weg naar meer evenwicht”

2. De tekst van de notitie vast te stellen en als leidraad te benutten in de bestuurlijke contacten

 

C. Jaarverslag Scholengroep OPRON

De raad heeft een toezichtrol als het gaat om het openbaar primair onderwijs. Vanuit die verantwoordelijkheid wordt de raad gevraagd kennis te nemen van het jaarverslag van Scholengroep OPRON.

(Portefeuillehouder: dhr. Drenth)

 

Besluit met algemene stemmen

 

• Kennis te nemen van het jaarverslag 2017 van Scholengroep OPRON

• Akkoord te gaan met het indienen van de in dit voorstel geformuleerde zienswijze, door het sturen van een gezamenlijke brief met de gemeente Stadskanaal en Veendam.

 

 

8. Vaststellen Controleverordening Midden-Groningen ex artikel 213 (R)

Het is een wettelijke verplichting voor elke gemeente om een Controleverordening ex artikel 213 Gemeentewet vast te stellen. De controleverordening regelt de controle op het financieel beheer en op de inrichting van de organisatie en waarborgt dat de rechtmatigheid en de getrouwheid wordt getoetst. De auditcommissie adviseert de raad in te stemmen met dit voorstel.

(Portefeuillehouder: dhr. Drenth)

 

Besluit met algemene stemmen

 

vast te stellen de Controleverordening (ex artikel 213 Gemeentewet) gemeente Midden-Groningen met terugwerkende kracht per 1 januari 2019 met dien verstande dat zij van toepassing is op de accountantscontrole van de jaarrekening en deelverantwoordingen van het verslagjaar 2018 en later.

 

9. Vaststellen Verordening doelmatigheid en doeltreffendheid Midden-Groningen ex artikel 213a

Het is een wettelijke verplichting voor elke gemeente om een verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid ex artikel 213a vast te stellen. Toetsing op doelmatigheid en doeltreffendheid van het gemeentelijk beleid is van groot belang voor de algemene oordeelsvorming over het gevoerde beleid. Met de instelling van de onderzoeken wordt beoogd de transparantie van gemeentelijk handelen te vergroten, en daardoor doelmatiger en doeltreffender te werken en de publieke verantwoording daarover te versterken. De auditcommissie adviseert de raad in te stemmen met dit voorstel.

(Portefeuillehouder: dhr. Drenth)

 

Besluit met algemene stemmen

 

10. Aanbesteding accountant 2019 Midden-Groningen

Op 2 januari 2018 heeft de gemeenteraad de Hofsteenge Zeeman Groep (HZG) benoemd als accountant voor de gemeente Midden-Groningen voor 2018. Voor 2019 moet een nieuw contract worden afgesloten. Gelet op de wijzigende rol van de accountant is het voorstel om de Europese aanbesteding van de accountant uit te stellen, de verantwoording over de rechtmatigheid komt dan rechtstreeks bij het college te liggen en gaat niet langer via de accountant. Omdat dit langer duurt dan toen werd verwacht, ligt nu het voorstel voor om het contract met HZG accountants te verlengen voor het jaar 2019, met daarbij als aanvulling de optie tot verlenging van dit contract met een jaar. De auditcommissie adviseert de raad in te stemmen met dit voorstel.

 

Besluit met algemene stemmen

 

Het afsluiten van een contract met de Hofsteenge Zeenman Groep (HZG) accountants voor 2019 met een optie tot verlenging van 1 jaar.

 

11. Vaststellen Overgangsregeling beloningsbeleid 2019

Tijdens de onderhandelingen over een nieuw arbeidsvoorwaardenpakket voor de gemeente Midden-Groningen is afgesproken dat in 2018 nieuw beloningsbeleid voor de gemeente zou worden geformuleerd. In die tussentijd zou overgangsrecht van toepassing zijn. Er is nog geen overeenstemming bereikt over een nieuw beloningsbeleid. In het Georganiseerd Overleg (GO) hebben werkgever en vakbonden afgesproken dat het overgangsrecht dat voor 2018 gold, in 2019 wordt voortgezet.

 

(Portefeuillehouder: dhr. H.B. van Dijk, voorzitter werkgeverscommissie)

 

Besluit met algemene stemmen

 

In te stemmen met de bijgevoegde Overgangsregeling Beloningsbeleid 2019 , betreffende de organisatie van de griffie, onder gelijktijdige intrekking van de Overgangsregeling beloningsbeleid en inpassing 2018, in te voeren met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2019.

 

12. Omgevingsvergunning zonnepark Duurkenakker; verklaring van geen bedenkingen aanvraag omgevingsvergunning

Energiepark Duurkenakker BV heeft een aanvraag om een omgevingsvergunning ingediend om een zonnepark van ca. 50 ha te realiseren ten noorden van Duurkenakker te Muntendam. Voor de aanleg van het zonnepark is een omgevingsvergunning aangevraagd. Het gemeentebestuur is voornemens daaraan medewerking te verlenen. Wettelijk is bepaald dat de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen moet afgeven voordat het college de gevraagde omgevingsvergunningen kan verlenen

 

(Portefeuillehouder: dhr. Boersma)

Motie Afgeven vergunning zonnepark Duurkenakker (zie bijgevoegd)

Stemming: aangenomen (met algemene stemmen)

Besluit met 23 stemmen voor (PvdA-4, SP-4, VVD-4, ChristenUnie-3, CDA-3, GroenLinks-3, D66-1, Leefbaar Midden-Groningen-1) en 3 stemmen tegen (GemeenteBelangen Midden-Groningen)

 

1. Een ontwerp-verklaring van geen bedenkingen af te geven ten aanzien van de aanleg van een zonnepark van ca. 50 ha ten noorden van Duurkenakker te Muntendam. De aanvraag hiervoor is ingediend door Energiepark Duurkenakker BV.

2. De bevoegdheid tot het afgeven van de definitieve verklaring van geen bedenkingen te mandateren aan het college van burgemeester en wethouders, onder de voorwaarde dat er tegen de ontwerp-verklaring van geen bedenkingen en/of de ontwerp-omgevingsvergunning geen zienswijzen worden ingediend.

 

Toezegging

Wethouder Boersma zegt toe dat dit onderwerp voor de definitieve afweging terugkomt in de

raad.

 

13. Omgevingsvergunning aanleg 4 koppelleidingen Stikstofinstallatie Zuidbroek.

Verklaring van geen bedenkingen aanvraag omgevingsvergunning Gasunie Transport Services (GTS) heeft een aanvraag om een omgevingsvergunning ingediend voor de aanleg van 4 koppelleidingen die nodig zijn voor de nieuw te bouwen stikstoffabriek in de Tussenklappolder tussen Zuidbroek en Muntendam. De nieuwe stikstofinstallatie is noodzakelijk door het afbouwen van de gaswinning in het Groningenveld. De aanpassing van het bestemmingsplan voor de bouw hiervan gaat via een ‘rijksinpassingsplan’. Wettelijk is bepaald dat de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen moet afgeven voordat het college de gevraagde omgevingsvergunningen kan verlenen.

(Portefeuillehouder: dhr. Boersma)

Besluit met algemene stemmen

 

1. Een ontwerp-verklaring van geen bedenkingen af te geven ten aanzien van de aanleg van 4

korte koppelleidingen voor de aanleg van de nieuwe stikstofinstallatie in de Tussenklappolder

(tussen Zuidbroek en Muntendam). De aanvraag hiervoor is ingediend door Gasunie Transport

Services (GTS).

2. De bevoegdheid tot het afgeven van de definitieve verklaring van geen bedenkingen te mandateren aan het college van burgemeester en wethouders, onder de voorwaarde dat er tegen de ontwerp-verklaring van geen bedenkingen en/of de ontwerp-omgevingsvergunning geen zienswijzen worden ingediend.

 

14.Plan van aanpak versterking Midden-Groningen

Op basis van het advies van de Mijnraad van juli 2018 en het Plan van aanpak van de NCG van november 2018 heeft de lokale stuurgroep Midden-Groningen bestaande uit de gemeente, Lefier, Woonzorg-Nederland en NCG) het plan van aanpak versterking Midden-Groningen vastgesteld. Dit plan van Aanpak wordt ter instemming voorgelegd aan de gemeenteraad.

(Portefeuillehouder: mw. Woortman)

Besluit met 24 stemmen voor (PvdA-4, GemeenteBelangen Midden-Groningen-3, SP-3, VVD-4, ChristenUnie-3, CDA-3, GroenLinks-3, D66-1) en 1 stem tegen (Leefbaar Midden-Groningen)

 

1. In te stemmen met het Plan van Aanpak versterking Midden-Groningen

14A.Motie Vreemd aan de orde van de dag: “Eén loket voor de afhandeling van mijnbouwschade

 

Stemming: aangenomen met 24 stemmen voor (PvdA-4, GemeenteBelangen Midden-Groningen-3, SP-3, VVD-4, ChristenUnie-3, CDA-3, GroenLinks-3, D66-1) en 1 stem tegen (Leefbaar Midden-Groningen)

 

14B. Interpellatiedebat inzake PostNL

Dhr. Ploeger heeft de vragen inzake PostNL voorgelegd aan het college. Wethouder Verschuren heeft de vragen beantwoord.

Dhr. Ploeger heeft aangegeven dat hij de beschikbare informatie op basis waarvan hij zijn conclusies heeft getrokken via de griffie ter beschikking stellen aan de raad en het college.

 

15. Tijdelijke benoeming en beëdiging raadslid GemeenteBelangen Midden-Groningen

De raad wordt voorgesteld mevrouw Akkerman-Ritsema tijdelijk te benoemen als raadslid voor GemeenteBelangen Midden-Groningen wegens ziekte.

Besluit

 

1. Kennis te nemen van het verzoek van de heer Stok en het besluit van de voorzitter van de

raad om zijn verzoek in te willigen en hem tijdelijk ontslag te verlenen als raadslid voor GemeenteBelangen Midden-Groningen.

2. Kennis te nemen van het besluit van de voorzitter van het Centraal Stembureau om in zijn plaats als vervangend raadslid te benoemen mevrouw Akkerman-Ritsema voor een periode

van 16 weken per 28 maart 2019.

3. De geloofsbrieven van mevrouw Akkerman-Ritsema te onderzoeken en haar toe te laten

tot de raad als tijdelijk raadslid ter vervanging van de heer Stok.

 

De commissie van geloofsbrieven bestaande uit dhr. A. Bosscher, dhr. H. Wind en mw. F.A. Kruzenga heeft de geloofsbrieven van mw. Akkerman onderzocht en de raad geadviseerd over te gaan tot de installatie van mw. Akkerman. De raad neemt dit voorstel met algemene stemmen over.

 

Mw. Akkerman legt de belofte af.

 

16. Benoeming en beëdiging plaatsvervangend commissielid gemeente Midden-Groningen(R)

De raad wordt voorgesteld de heer Rakers te benoemen als plaatsvervangend commissielid van de PvdA.

De commissie van geloofsbrieven bestaande uit dhr. A. Bosscher, dhr. H. Wind en mw. F.A. Kruzenga heeft de geloofsbrieven van dhr. Rakers onderzocht en de raad geadviseerd over te gaan tot de installatie van dhr. Rakers als plaatsvervangend commissielid. De raad neemt dit voorstel met algemene stemmen over.

 

Besluit met algemene stemmen

 

Als plaatsvervangend commissielid te benoemen: de heer G. Rakers voor de fractie van de PvdA

Midden-Groningen

 

Dhr. Rakers legt de belofte af.

 

Sluiting

 

 

 

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over deze raadsvergadering? De volledige besluitenlijst, agenda met achterliggende stukken kunt u lezen op https://bestuur.midden-groningen.nl. Of neem contact op met de griffie via telefoonnummer (0598)373667 of e-mailadres griffie@midden-groningen.nl

 

Naar boven