Besluit tot wijziging van het Bibob beleid Gemeente Nieuwegein 2018

De burgemeester van de gemeente Nieuwegein;

 

Besluit:

 

Vast te stellen ‘Besluit tot wijziging van het Bibob beleid Gemeente Nieuwegein 2018’.

 

 

Het Bibob beleid Gemeente Nieuwegein 2018 wordt als volgt gewijzigd:

Artikel I

A.

 

Artikel 3 ‘Gevallen waarin de Wet Bibob kan worden toegepast’ wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Onder verlettering van de onderdelen c tot en met g in de onderdelen d tot en met h wordt een nieuw lid toegevoegd dat als volgt luidt:

     

    • c.

      artikel 2:28 (exploitatievergunning openbare inrichting) voor zover de openbare inrichting na 01.00 uur geopend is.

B.

 

Artikel 2 van de artikelsgewijze toelichting Bibob beleid Gemeente Nieuwegein wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Onder de toelichting van het eerste lid onder c wordt na de bullitsgewijze opsomming de eerste alinea vervangen door de volgende tekst:

  •  

  • Om bovengenoemde redenen is er voor gekozen in ieder geval deze bedrijven een vergunningplicht op te leggen en te onderwerpen aan een verplichte bibob-toets. Inmiddels is in het Beleid exploitatievergunning horeca en openbare inrichtingen gemeente Nieuwegein 2019 ook opgenomen voor welke andere soorten openbare inrichtingen een vergunningplicht, met bijbehorende bibob-toets, geldt. Hiervoor wordt verwezen naar paragraaf 4.2 van bovengenoemd beleidsstuk. Hierin is opgenomen dat de exploitatievergunning openbare inrichting ook geldt voor openbare inrichtingen waartegen reeds eerder meerdere malen (minimaal 2 keer) bestuurlijk en/of strafrechtelijk handhavend is opgetreden. Ook kan er een noodzaak tot een vergunningplicht ontstaan indien er sprake is van veel overlastklachten uit de wijk. Daarnaast kan een openbare inrichting verplicht worden een vergunning aan te vragen, indien de gemeente, politie of het OM concrete redenen hebben dat hiertoe een noodzaak bestaat. Reden hiervoor kan bijvoorbeeld een strafrechtelijk verleden zijn van de exploitant, het vermoeden dat er in enige mate sprake is van slecht levensgedrag, als er sprake is van veel bezoekers met antecedenten of als het betreffende pand in het verleden eerder betrokken is geweest bij handhavingstrajecten. Om willekeur te voorkomen, dient per geval goed gemotiveerd te worden waarom de betreffende exploitant wordt aangeschreven om een vergunning openbare inrichting aan te vragen, inclusief bijbehorende bibob-toets.

Artikel II

Deze beleidswijziging treedt in werking met ingang van de dag na die van de bekendmaking.

Aldus vastgesteld op 13 augustus 2019,

De burgemeester

Naar boven