Gemeente Middelburg – Eindverslag inspraakprocedure herinrichting De Overloper

Zaaknummer 164144

 

Aanleiding

Door de klimaatverandering krijgen we in de toekomst vaker te maken met extreem weer. Hierdoor kan er bij hoosbuien wateroverlast en/of waterschade optreden.

In het kader van het Interreg 2 zeeënproject Water Resilient Cities willen burgemeester en wethouders van Middelburg daarom in De Overloper opvang voor regenwater realiseren. Bij hoosbuien wordt regenwater van Dauwendaele afgevoerd naar deze opvang en hier tijdelijk gebufferd. Dit moet schade aan woningen door hoosbuien voorkomen maar op zijn minst beperken. Zo wordt Dauwendaele minder gevoelig voor extreem weer. Ook willen burgemeester en wethouders De Overloper aantrekkelijker maken voor gebruikers.

 

Planproces, participatie en bewonersconsultatie

Om te komen tot een voorlopig ontwerp van herinrichting van De Overloper is het volgende ondernomen.

Op de wijktafel van 28 oktober 2018 en op Facebook is een oproep gedaan aan de bewoners van Dauwendaele om mee te denken over het ontwerp van de waterberging en de herinrichting van De Overloper. Hiervoor hebben meer dan twintig belangstellenden zich aangemeld. Het resultaat was een bewonerswerkgroep bestaande uit bewoners uit Dauwendaele, ambtenaren van de gemeente en een extern ontwerpbureau. Ook waren betrokken De Wilgenhof, The Basement, City Seeds, Welzijn Middelburg, Wijkteam Dauwendaele, Stichting Zeeland Sport & Leisure, Stichting Wijk Dauwendaele en Woongoed.

Onder begeleiding van Robert Bray Associates (landschapsarchitecten) hebben bewoners en belanghebbenden de afgelopen maanden een voorlopig ontwerp van De Overloper gemaakt.

In totaal zijn er drie bijeenkomsten geweest. Tijdens de eerste bijeenkomst heeft de landschapsarchitect de bewoners om input gevraagd. Op de tweede bijeenkomst is een aantal varianten gepresenteerd en naar aanleiding hiervan zijn er twee voorlopig ontwerpen gemaakt, één minimumontwerp en één volledig ontwerp. Op 13 mei 2019 zijn deze twee voorlopig ontwerpen gepresenteerd aan de bewonerswerkgroep, in Buurthuis Het Meandertje van de Stichting Wijk Dauwendaele, Kruitmolenlaan 125.

Begin mei hebben meerdere bewoners van de Buitenhovelaan een WOB-verzoek ingediend en gevraagd om een extra bewonersbijeenkomst, aangezien zij niet op de hoogte waren van het voornemen van de gemeente om De Overloper her in te richten. Naar aanleiding hiervan zijn de bewoners geattendeerd op de openbare inspraakprocedure.

Op dit project was het toegepaste niveau van participatie: ‘coproduceren: gemeente en betrokkenen komen samen een agenda overeen, waarna gezamenlijk naar oplossingen wordt gezocht. De partners zijn samen verantwoordelijk voor de invulling van de plannen. De politiek verbindt zich aan de oplossingen, na toetsing aan de randvoorwaarden.’

 

Voorlopige ontwerpen

In de twee voorlopig ontwerpen zijn dit de meest in het oog springende veranderingen ten opzichte van de huidige situatie:

  • 1.

    Op verschillende plaatsen in De Overloper wordt het maaiveld iets verlaagd zodat deze plaatsen (tijdelijk) regenwater kunnen bergen, in totaal minimaal 1500 m

  • 2.

    Met de grond die wordt ontgraven, wordt een aantal heuveltjes gemaakt.

  • 3.

    Er komen enkele wandelpaadjes en een aantal (eenvoudige en informele) voorzieningen om te spelen (denk aan een boomstam, een rotsblok of iets dergelijks).

  • 4.

    Beide entrees worden duidelijker geaccentueerd.

  • 5.

    Waar nodig wordt drainage aangebracht om grondwateroverlast te voorkomen.

  • 6.

    Er wordt nieuwe beplanting aangebracht, waaronder bloemperken.

 

Hoewel de voorkeur er naar uit gaat om het volledige ontwerp uit te voeren, zijn de financiële middelen hoogstwaarschijnlijk maar net voldoende om het minimumontwerp uit te voeren.

 

Inspraak

Beide voorlopig ontwerpen zijn in de inspraak gebracht. De inspraakmogelijkheid is bekendgemaakt in het Gemeenteblad 2019, 141962 van 12 juni 2019 en in De Faam van 12 juni 2019.

De inspraakperiode duurde zes weken en liep van 13 juni tot en met 24 juli 2019. In deze periode konden ingezetenen en belanghebbenden mondeling of schriftelijk hun zienswijze over het voorlopig ontwerp indienen, en hebben de voorlopig ontwerpen elke werkdag tijdens kantooruren ter inzage gelegen bij de vakbalie in het stadskantoor. De voorlopig ontwerpen waren ook te raadplegen op het Gemeenteblad (Overheid.nl) en op de website van de Gemeente Middelburg.

 

Zienswijzen

Er zijn drie inspraakreacties ingediend.

 

Zienswijze 1: bewoner Buitenhovelaan

Deze zienswijze richt zich op:

  • 1.

    Het aanleggen van een heuveltje;

  • 2.

    Het aanleggen van speelelementen;

  • 3.

    Een bestaande boom die overlast veroorzaakt. 

  • 1.1

    Zorgen over privacy in achtertuin vanwege de hoogte van een aan te leggen heuveltje

Reactie

Om te voorkomen dat er zicht is op de achtertuin van Buitenhove 193, zal het beoogde heuveltje worden verlaagd tot maximaal een halve meter.

 

  • 1.2

    Overlast door spelende kinderen en jongeren

Reactie

De beoogde (informele) spelelementen zijn eenvoudig en natuurlijk van aard (een boomstam, een rotsblok). Wij verwachten niet dat deze zullen leiden tot overlast. Verder is de Overloper bestemd voor iedereen, ook kinderen moeten kunnen spelen. Daarom zullen wij deze elementen toch aanleggen. Mocht er onverhoopt overlast ontstaan, dan kunnen wij de spelelementen altijd laten verwijderen.

 

  • 1.3

    Overlast van een oude boom

Reactie

De betreffende boom ter hoogte van Buitenhovelaan 193 zal worden gerooid en worden vervangen door een andere boom.

 

Zienswijze 2: bewoner Buitenhovelaan

Deze zienswijze richt zich op:

  • 1.

    De entree van De Overloper in de Vrijlandstraat;

  • 2.

    Een bestaande haag langs een sloot;

  • 3.

    Overlast en vandalisme in avonduren en weekend;

  • 4.

    Bestaande verharding;

  • 5.

    Grondwateroverlast;

  • 6.

    Heuveltjes en spelelementen. 

  • 2.1

    Verkeersveiligheid oversteekplaats

Reactie

Bij de nieuwbouw van het winkelcentrum Dauwendaele wordt de bestaande oversteekplaats veiliger gemaakt.

 

  • 2.2

    Verkeersveiligheid nabij sloot

Reactie

In de stad zijn vergelijkbare situaties waarbij sloten langs fietspaden liggen en waarbij geen sprake is van een onveilige verkeerssituatie. Ook past de bestaande haag niet in het ontwerp van de landschapsarchitect. Verder kan de gemeente niet voorkomen dat er personen per ongeluk te water raken. De haag zal worden gerooid.

 

  • 2.3

    Overlast in avonduren en weekend

Reactie

Enerzijds hopen we juist dat het park door de herinrichting aantrekkelijker wordt en meer zal worden gebruikt, waardoor het juist minder aantrekkelijk wordt voor personen die overlast veroorzaken. Anderzijds kunnen wij, nadat het park is heringericht, het uitblijven van overlast niet garanderen. In dat geval adviseren wij dit te melden bij onze wijkmanager of bij de politie.

 

  • 2.4

    Onderhoudstoestand fietspad en trottoir

Reactie

Het asfalt van de Overloper wordt in 2020 vernieuwd en het trottoir zal worden herlegd.

 

  • 2.5

    Overlast grondwater

Reactie

In het ontwerp is rekening gehouden met het voorkomen van grondwateroverlast door de aanleg van wadi’s en drainage.

 

  • 2.6.

    Overlast heuveltjes en spelelementen

Reactie

Het beoogde heuveltje ter hoogte van Buitenhovelaan 205 zal worden verlaagd tot maximaal een halve meter. De (informele) spelelementen zijn eenvoudig en natuurlijk van aard (een boomstam, een rotsblok). Wij verwachten niet dat deze zullen leiden tot overlast. De Overloper is ook bestemd voor kinderen. Daarom zullen wij deze elementen toch aanleggen. Mocht er onverhoopt overlast ontstaan, dan kunnen wij de spelelementen altijd nog laten verwijderen.

 

Zienswijze 3: bewoner Buitenhovelaan

Deze zienswijze richt zich op:

  • 3.1

    Een bestaande boom die overlast veroorzaakt.

Reactie

De boom die op de grens met de achtertuin staat, zal worden gerooid en vervangen door een andere boom

 

Conclusie

De zienswijzen hebben geleid tot de volgende aanpassing van het ontwerp:

  • 1.

    De beoogde heuveltjes ter hoogte van Buitenhovelaan 193 en 205 zullen worden verlaagd tot maximaal een halve meter.

  • 2.

    Twee bomen (één op de grens met de achtertuin van Buitenhovelaan 193 en één op de grens van nummer 185) zullen worden gerooid en vervangen door twee andere bomen.

 

Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders in hun vergadering van 13 augustus 2019.

de secretaris, de burgemeester,

mr. A. van den Brink mr. H.M. Bergmanne

Naar boven