Gemeenteblad van Oosterhout
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Oosterhout | Gemeenteblad 2019, 179496 | Verordeningen |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Oosterhout | Gemeenteblad 2019, 179496 | Verordeningen |
Verordening van de raad van Oosterhout houdende bepalingen ten aanzien van financiële tegemoetkomingen aan raadsfracties
Artikel 1 Recht op financiële vergoeding
Voor de toepassing van het bepaalde in deze verordening worden als een fractie beschouwd de leden van de raad, gekozen op eenzelfde lijst, zoals deze heeft gediend voor de verkiezing van de raad. Een lid, gekozen als enige op een lijst, zoals deze voor de verkiezing van de raad heeft gediend, wordt mede als een fractie aangemerkt.
Het bepaalde in lid 2 leidt uitzondering indien:
Alsdan wordt met de gewijzigde situatie rekening gehouden, met ingang van de dag waarop de wijziging is ingegaan en hiervan schriftelijk mededeling is gedaan aan de voorzitter van de raad. Vanaf het moment van wijziging worden de vergoedingen voor de betrokken fracties opnieuw vastgesteld.
Artikel 3 Uitbetaling voorschot, opbouw reserve
Indien de uitbetaling van het voorschot in het jaar van de raadsverkiezingen tot een reserve van meer dan 150% leidt van het bedrag waarop een fractie jaarlijks recht heeft, dan wordt het voorschot zodanig verminderd dat het maximum van 150% niet wordt overschreden dan wel vindt een terugboeking plaats ter hoogte van het bedrag dat de reserve van de fractie terugbrengt tot 150% van het bedrag waarop een fractie jaarlijks recht heeft.
Artikel 4 Verantwoording en controle
Elke fractie legt jaarlijks vóór 1 april aan het fractievoorzittersoverleg verantwoording af over de besteding van de fractievergoeding door overlegging van een financieel verslag met vermelding van begin- en eindsaldo en omvang van de reserve, waarbij de bestedingen worden ingedeeld in de volgende kostencategorieën.
Toelichting bij de verordening tegemoetkoming raadsfracties 2019
Conform de verordening tegemoetkoming raadsfracties hebben fracties recht op een financiële bijdrage om ‘de volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende rol’ te versterken. Dit is ruim geformuleerd, maar het moet in ieder geval gaan om raadswerkzaamheden, ten behoeve van de fractie (en dus niet ten behoeve van de politieke partij).
In artikel 2 van de verordening is geregeld wat in ieder geval niet mag (los van wat wettelijk sowieso niet is toegestaan):
Het is aan de fractie zelf om te bepalen of een fractieondersteuner voor zijn of haar werkzaamheden een vergoeding ontvangt. Deze vergoeding kan worden betaald uit de fractievergoeding op grond van de verordening tegemoetkoming raadsfracties. Er mag echter niet ‘zomaar’ een betaling worden gedaan aan een fractieondersteuner, het moet helder zijn dat daar een dienst voor wordt geleverd ten behoeve van de fractie op basis van een gespecificeerde, reële declaratie. Dit kan worden vormgegeven via een contract (vooraf), of een verklaring (achteraf). Een contract vooraf is het meest helder. De regels van de Belastingdienst voor onbelaste vergoedingen aan vrijwilligers kunnen het uitgangspunt vormen voor het bepalen van de hoogte van de vergoeding. Deze maximumbedragen van de Belastingdienst gelden voor het totaal van de vergoeding van de werkzaamheden én de eventueel gemaakte onkosten.
Het staat fracties vrij om onder de noemer ‘representatie’ (deze staat expliciet als categorie vermeld in de verordening, zie hieronder bij ‘Verantwoording en controle’) een blijk van waardering te geven, bijvoorbeeld in de vorm van VVV-bonnen. Gezien het bovenstaande is het niet raadzaam om dit als een geldelijke betaling te doen. Ook is het niet raadzaam om een zodanige niet-geldelijke blijk van waardering te verstrekken dat de waarde al te dicht bij de maximumbedragen van de Belastingdienst komt.
Vóór 1 april moet elke fractie aan het fractievoorzittersoverleg verantwoording afleggen over de inkomsten en de uitgaven, onder overlegging van een financieel verslag met vermelding van begin- en eindsaldo en reserve, waarbij de bestedingen worden ingedeeld in de volgende kostencategorieën:
Deze informatie moet bij de griffie worden ingeleverd, inclusief eventuele facturen (expliciet ter attentie van de fractie!), rekeningafschriften, etc. De griffie verzamelt de verantwoordingen en legt alles ter goedkeuring voor aan het fractievoorzittersoverleg. Het financieel verslag wordt openbaar gemaakt, maar de overige informatie kan ook openbaar worden gemaakt.
Een raadslid kan niet tevens betaald fractieondersteuner zijn, en kan ook niet worden bezoldigd uit de fractievergoeding (art. 99 Gemeentewet). Het is hooguit mogelijk dat kosten die specifiek worden gemaakt voor het ondersteunen en inrichten van de fractie (bijvoorbeeld voor het onderhoud van de website) worden vergoed uit de fractievergoeding. Declaratie uit de fractievergoeding is mogelijk indien er een direct aanwijsbare tegenprestatie tegenover staat; dit moet worden gestaafd met facturen uit de fractieboekhouding.
Raadsleden ontvangen een eigen maandelijkse onkostenvergoeding. Hieruit worden betaald:
Hieronder vallen bijvoorbeeld: individuele consumpties buiten de werkplek (zoals koffie, thee, drankjes), fooien in Nederland, verjaardagsgebak, attenties en cadeaus voor naaste collega’s, gelegenheidskleding, huur en reiniging van kleding, uitgaven voor persoonlijke verzorging, activiteiten van, door of namens de politieke partij, abonnementen op kranten en tijdschriften en vakliteratuur die thuis worden ontvangen.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2019-179496.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.