Gemeenteblad van Best
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Best | Gemeenteblad 2019, 177515 | Beleidsregels |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Best | Gemeenteblad 2019, 177515 | Beleidsregels |
Notitie integraal sociaal domein: Beleid in uitvoering
Voor veel inwoners is het goed toeven in Best: mooie wijken, goede voorzieningen en een bruisend verenigingsleven. Kortom: een plek om je thuis te voelen. Jezelf thuis voelen is een belangrijke voorwaarde om gezond te zijn en jezelf te kunnen ontwikkelen. Het gaat om zaken als veiligheid en geborgenheid.
Maar we weten dat dit niet voor iedereen op gaat. Er zijn kinderen die onveilig opgroeien, die gepest worden op school. Er zijn jongeren die niet mee kunnen komen zonder extra begeleiding. Er zijn volwassenen en ouderen die er alleen voor staan en de weg niet altijd kunnen vinden in onze ingewikkelde samenleving.
Met de decentralisaties kregen gemeenten mogelijkheden om ondersteuning te bieden, maar ook om de samenleving te stimuleren elkaar te ondersteunen, te zorgen dat mensen zich thuis voelen. Daar heb je als mens anderen voor nodig: een veilige buurt, een veilige school, ondernemers die hun verantwoordelijkheid nemen, etc.
Als lokale samenleving hebben we de verantwoordelijkheid om te zorgen dat iedereen mee kan doen. Als gemeente ondersteunen we de samenleving hierin en zorgen we voor aanvullende voorzieningen. In deze notitie beschrijven we hoe de gemeente Best dat in de komende jaren aan gaat pakken. Dit is geen nieuw beleid of groot nieuws, maar we gaan wel doorpakken.
De directe aanleiding voor deze notitie is dat de termijn van een aantal beleidsdocumenten afloopt, zoals het beleidsplan jeugd, het beleidsplan Best@work en het minimabeleid. In de afgelopen jaren heeft de gemeente Best een aantal beleidsdocumenten vastgesteld die richting geven aan de vormgeving van het sociaal domein, de dienstverlening van de gemeente aan en samenwerking met inwoners en maatschappelijke organisaties. De beleidsdoelen en uitgangspunten van deze nota’s zijn nog prima bruikbaar. Daarom is het voorstel om de tijd en energie de komende tijd vooral in te zetten op het uitvoeren van de nota’s: de ondersteuning van inwoners, organisaties en ondernemers om de verantwoordelijkheid gezamenlijk op te pakken.
Tijd voor transformatie en integraal werken
Binnen het sociaal domein worden de termen transitie en transformatie vaak gebruikt. Met transitie bedoelen we de implementatie van de wetten: het opstellen van beleidsplannen, verordeningen, procedures, inkoop, etc. Met de term transformatie Externe link: [1]bedoelen we de inhoudelijke vernieuwing en cultuurverandering: het bereiken van de beoogde inhoudelijke effecten van de stelselwijziging. De ondersteuning weer terugbrengen naar de menselijke maat, waarbij inwoners onderling, scholen, verenigingen, instellingen en ondernemers verantwoordelijkheid nemen voor elkaar en de (lokale) samenleving.
De transitiefase is binnen de gemeente Best afgerond en de transformatie is gestart. We doen al veel in de uitvoering, maar het is zaak om dit meer en anders te richten. Met alle betrokken instellingen, partners en vrijwilligers gaan we hier samen vorm aan geven. Als gemeente laten we meer los en dagen we partijen uit om zaken zelf op te pakken. En dat kost tijd. Door de termijnen van de bestaande beleidsdocumenten te verlengen ontstaat er tijd om dit te doen en kunnen we werken aan een integratie van het sociaal domein.
De gemeente staat er klaar voor en ook de organisaties. De voorzieningen in Best zijn goed op orde en de organisaties staan open voor samenwerking.
Externe link: [1]Om de transformatie binnen het sociaal domein te realiseren heeft de raad in 2015 acht overkoepelende doelstellingen centraal gesteld. Deze zijn opgenomen in bijlage 2.
In de afgelopen jaren heeft de gemeente Best een aantal documenten vastgesteld die sturing geven aan de ontwikkeling van het sociaal domein en de dienstverlening van de gemeente aan en samenwerking met inwoners en maatschappelijke organisaties. De doelen en uitgangspunten zijn nog actueel. Binnen het kader van deze notitie noemen we de belangrijkste onderdelen.
De volgende passages uit het beleidsakkoord geven verder richting aan het werken binnen het sociaal domein in de komende jaren:
De echte transformatie zit in een transformatie van gemeente, organisaties én de samenleving. We willen in Best een samenleving waar alle mensen gewoon mee kunnen doen in de straat, in het dorp en op het werk. Daarnaast wordt recht gedaan aan het zelf oplossend vermogen van mensen en collectieven. Maar als er zorg en ondersteuning nodig is, dan is dit integraal en maatwerk. Dat betekent: kwalitatief goed, zo veel mogelijk generalistisch, laagdrempelig, zo dicht mogelijk bij huis en in de gewone levenssfeer passend wat mensen nodig hebben.
Samenwerking en werkwijze professionals: er moet de komende periode extra aandacht zijn voor de onderlinge samenwerking en de werkwijze van de professionals. De raad heeft hiervoor een aantal aandachtspunten geformuleerd die met de professionals moeten worden besproken en wil hierover terugkoppeling in de monitor sociaal domein:
Uit bovenstaande kaders en uitgangspunten zijn de volgende doelen geformuleerd, met de achterliggende vraag waar we over 4 jaar willen staan.
De basisstructuurExterne link: [1] (en het grote netwerk van verenigingen en vrijwilligers daarachter) is op elkaar afgestemd en kan de meeste hulp- en ondersteuningsvragen zelf oplossen.
Inwoners, organisaties en ondernemers in het netwerk nemen verantwoordelijkheid voor de eigen rol en voor de gemeenschap, onder het motto ‘It takes a village…Externe link: [2]’
Het voorliggende veld en de toegang op de geïndiceerdeExterne link: [3] zorg zijn op elkaar afgestemd. Hierbij is bijzondere aandacht voor inwoners die de weg moeilijk vinden, door een beperking of moeite met de Nederlandse taal.
De dienstverlening tussen de jeugdhulp, maatschappelijke ondersteuning, participatieExterne link: [4], schuldhulpverlening en het ondersteuningsteam Best (OTB) is op elkaar afgestemd. Onderdeel hiervan is de afweging om de dienstverlening van Bestwijzer en de gemeente te integreren.
Externe link: [1]Binnen de basisstructuur vallen alle organisaties en hulpverleners waarvoor geen indicatie of doorverwijzing nodig is.
Externe link: [2]Dit is een verwijzing naar het bekende Afrikaanse gezegde ‘Is takes a village to raise a child’. Hier wordt het breder bedoeld, in de zin dat de gemeenschap als geheel naar elkaar om kijkt.
Externe link: [3]Onder dit begrip worden alle trajecten bedoeld waar een beschikking van de gemeente nodig is, in de jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en re-integratie.
Externe link: [4]Het begrip participatie kan op twee manieren worden gebruikt. Ten eerste, het deelnemen aan de arbeidsmarkt. Ten tweede, deelnemen aan maatschappelijke activiteiten, zoals vrijwilligerswerk. In deze notitie vallen beide zaken onder het begrip participatie.
De genoemde doelen worden verder uitgewerkt in meer concrete acties. Hierbij is het wel belangrijk om de nieuwe aanpak in gedachten te houden. We willen meer verantwoordelijkheid in de samenleving leggen. Daarom is het essentieel om organisaties, ondernemers en inwoners te betrekken bij de concrete uitwerking van deze doelen. Dit zorgt voor betrokkenheid en draagvlak. Als uitwerking van deze notitie wordt samen met de netwerkpartners een gezamenlijke agenda opgesteld voor de komende jaren. De acties die de gemeente op gaat pakken zijn hieronder uitgewerkt.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2019-177515.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.