Wijziging Subsidieregeling Sport Weert 2017

Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Weert;

 

Gelet op artikel 3 van de Algemene Subsidieverordening Weert 2017, de Gemeentewet en

de Algemene wet bestuursrecht;

 

 

Besluiten de volgende Regeling tot wijziging van enige subsidieregelingen vast te stellen:

ARTIKEL III

 

De Subsidieregeling Sport Weert 2017 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

 

Onder vernummering van artikel 1, onderdeel e tot en met i tot f tot en met j, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • e.

    Meer Bewegen Voor Ouderen: bewegingsactiviteiten voor doelgroep 55+ onder leiding van docenten met een opleiding gericht op verantwoord bewegen voor deze doelgroep.

 

B

 

Artikel 6, lid 2 onder a komt te luiden:

  • a.

    een overzicht van sportactiviteiten in het jaar waarvoor subsidie wordt aangevraagd;

 

C

 

In artikel 6, lid 2 onder b wordt ‘overzicht van’ vervangen door: opgave van aantallen meerderjarige en minderjarige.

 

D

 

Artikel 7, lid 1 onder b komt te luiden:

  • b.

    de vereniging is aangesloten bij de landelijke bond die is aangesloten bij NOC*NSF. Indien de sportvereniging een tak van sport beoefent waarvan geen landelijke bond bestaat die is aangesloten bij NOC*NSF, kan het college besluiten dat deze verplichting vervalt;

 

E

 

Onder vernummering van artikel 9 tot en met 13 tot 10 tot en met 14, wordt in hoofdstuk 3 een nieuw artikel toegevoegd, luidende:

 

Artikel 9 Meer Bewegen Voor Ouderen

 

In aanvulling op de verplichtingen uit de ASV 2017 geldt voor sportverenigingen die de cursus ‘Meer Bewegen Voor Ouderen’ aanbieden dat:

  • a.

    de activiteiten voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht zijn of haar achtergrond;

  • b.

    de cursus wordt gegeven door een daartoe gecertificeerde instructeur;

  • c.

    de jaarlijkse eigen bijdrage minimaal € 30,- per deelnemer bedraagt;

  • d.

    iedere cursusgroep minimaal 30 keer per jaar bijeenkomt;

  • e.

    aan iedere cursusgroep minimaal 12 personen deelnemen die ouder zijn dan 55 jaar en woonachtig in de gemeente Weert.

 

In de Toelichting Subsidieregeling Sport Weert 2017 wordt artikel 9 tot en met 13 vernummerd tot 10 tot en met 14.

Artikel 9 (nieuw) van hoofdstuk 3 van de Toelichting Subsidieregeling Sport Weert 2017 komt te luiden:

 

Artikel 9 Meer Bewegen Voor Ouderen

 

In dit artikel zijn aanvullende verplichtingen opgenomen voor Meer Bewegen Voor Ouderen. Met het opnemen van deze verplichtingen borgt het college dat de beleidsdoelstellingen worden gerealiseerd die de gemeenteraad heeft vastgesteld.

 

F

 

Artikel 10, lid 1 (nieuw) komt te luiden:

  • 1.

    Sportverenigingen kunnen aanspraak maken op:

    • a.

      een bedrag van € 30,- per jeugdlid dat de vereniging aantoonbaar op de peildatum heeft;

    • b.

      een bedrag van € 375,- per cursusgroep Meer Bewegen Voor Ouderen.

 

Aan artikel 10 (nieuw) van de Toelichting Subsidieregeling Sport Weert 2017 wordt toegevoegd:

Daarnaast kunnen sportverenigingen aanspraak maken op een bedrag van € 375,- per cursusgroep Meer Bewegen Voor Ouderen.

 

G

 

In het eerste lid van artikel 14 (nieuw) Gebruik niet-gemeentelijke sportaccommodatie voor zwemsport vervallen de woorden: mits het gebruik minimaal 40 uur per jaar bedraagt.

 

In artikel 14 (nieuw) Gebruik niet-gemeentelijke sportaccommodatie voor zwemsport van de Toelichting Subsidieregeling Sport Weert 2017 wordt geschrapt: Voorwaarde hierbij is dat het gebruik minimaal 40 uur per jaar bedraagt.

 

H

 

Artikel 14 Gebruik niet-gemeentelijke sportaccommodatie voor turnsport vervalt.

 

Artikel 14 Gebruik niet-gemeentelijke sportaccommodatie voor turnsport van de Toelichting Subsidieregeling Sport Weert 2017 vervalt.

 

I

 

In artikel 15, lid 1 wordt ‘artikel 9 en 10’ vervangen door: artikel 10 en 11.

 

In artikel 15 van de Toelichting Subsidieregeling Sport Weert 2017 wordt ‘artikel 9 en 10’ vervangen door: artikel 10 en 11.

 

J

 

In artikel 16 aanhef wordt ‘artikel 11 tot en met 14’ vervangen door: artikel 12 tot en met 14.

 

In artikel 16 van de Toelichting Subsidieregeling Sport Weert 2017 wordt ‘artikel 11 tot en met 14’ vervangen door: artikel 12 tot en met 14.

 

ARTIKEL V

Te bepalen dat deze regeling met terugwerkende kracht in werking treedt op 1 juli 2019.

Aldus besloten door het college van burgemeester en wethouders op 25 juni 2019 (DJ-763168)

de secretaris,

G. Brinkman

de burgemeester,

A.A.M.M. Heijmans

TOELICHTING op voorgestelde wijzigingen

 

Artikelsgewijs

 

Artikel III

 

Onderdeel A

Sportverenigingen kunnen aanspraak maken op een subsidiebedrag van € 375,- per cursusgroep Meer Bewegen Voor Ouderen.

Ter verduidelijking is het begrip Meer Bewegen Voor Ouderen in artikel 1 toegevoegd en nader omschreven.

Vernummering van artikel 1 vindt plaats vanwege toepassing alfabetische volgorde.

 

Onderdeel B

Door bij de aanvraag om subsidie te vragen naar de activiteiten in het betreffende subsidiejaar, kan een meer adequate afweging plaatsvinden of voor de opgegeven activiteiten subsidie wordt verstrekt.

 

Onderdeel C

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) die sinds 25 mei 2018 geldt,

biedt voor het doel van subsidieverstrekking geen grondslag uitvraag te doen naar een overzicht van persoonsgegevens van begeleiders van jeugdleden. Uitvraag naar een opgave van aantallen meerderjarige en minderjarige begeleiders van jeugdleden volstaat.

 

Onderdeel D

Voor sportverenigingen is in artikel 7 van de Subsidieregeling Sport Weert 2017 de verplichting opgenomen dat de vereniging aangesloten moet zijn bij de landelijke bond die is aangesloten bij NOC*NSF. Bij de herziening van het subsidiebeleid per 2017 zijn de voorwaarden ongewijzigd gebleven. Per abuis is in de subsidieregeling 2017 de mogelijkheid dat het college kan afwijken van de verplichting dat de vereniging is aangesloten bij de landelijke bond die is aangesloten bij NOC*NSF niet opgenomen en wordt nu hersteld. De reden hiervoor is dat de situatie zich kan voordoen dat een sportvereniging hier niet aan kan voldoen omdat deze een tak van sport beoefent waarvan geen landelijke bond bestaat die is aangesloten bij NOC*NSF. De wijziging voorziet in de mogelijkheid af te zien van deze verplichting.

 

Onderdeel E

Bij de evaluatie van het subsidiebeleid, collegebesluit van 16 januari 2018, is besloten dat de subsidie voor groepen Meer Bewegen Voor Ouderen, zoals die geldt voor de ouderenverenigingen (Subsidieregeling Welzijn Weert 2017, artikel 9 en 11) ook van toepassing is voor gymnastiekvereniging Jan van Weert.

Het is niet logisch om onderscheid te maken tussen sportverenigingen. Vandaar dat het besluit van 16 januari 2018 in de subsidieregeling is verwerkt als toegankelijk voor alle sportverenigingen en niet uitsluitend voor een gymnastiekvereniging.

 

De verplichtingen die voor Meer Bewegen Voor Ouderen activiteiten door welzijnsorganisaties gelden conform de Subsidieregeling Welzijn Weert 2017, zijn ook van toepassing op sportverenigingen met Meer Bewegen Voor Ouderen conform de Subsidieregeling Sport Weert 2017.

 

Vernummering van artikel 9 tot en met 13 tot 10 tot en met 14 vindt plaats om het nieuwe artikel 9 Meer Bewegen Voor Ouderen in hoofdstuk 3 in te kunnen voegen.

 

De vernummering van de artikelen 9 tot en met 13 tot 10 tot en met 14 is verwerkt in de Toelichting op de Subsidieregeling Sport Weert 2017.

In de toelichting op de subsidieregeling is met betrekking tot artikel 9 (nieuw) een toelichting opgenomen.

 

Onderdeel F

Bij de evaluatie van het subsidiebeleid, collegebesluit van 16 januari 2018, is besloten dat de subsidie voor groepen Meer Bewegen Voor Ouderen, zoals die geldt voor de ouderenverenigingen (Subsidieregeling Welzijn Weert 2017, artikel 9 en 11) ook van toepassing is voor gymnastiekvereniging Jan van Weert.

Het is niet logisch om onderscheid te maken tussen sportverenigingen. Vandaar dat het besluit van 16 januari 2018 in de subsidieregeling is verwerkt als toegankelijk voor alle sportverenigingen en niet uitsluitend voor een gymnastiekvereniging.

Hierdoor kunnen sportverenigingen aanspraak maken op een bedrag van € 375,- per cursusgroep Meer Bewegen Voor Ouderen.

 

In de Toelichting op artikel 10 (nieuw) van de Subsidieregeling Sport Weert 2017 is de mogelijkheid van subsidie voor activiteiten Meer Bewegen Voor Ouderen opgenomen.

 

Onderdeel G

De verenigingen gebruiken veel uren in het zwembad in Weert. Uitwijken is soms noodzakelijk, bijvoorbeeld bij uitbreiding van activiteiten of een sluiting van het zwembad in Weert. Dit kan om minder dan 40 uur per jaar gaan.

 

De voorwaarde dat het gebruik minimaal 40 uur per jaar bedraagt is geschrapt in artikel 14 (nieuw) Gebruik niet-gemeentelijke sportaccommodatie voor zwemsport van de Toelichting Subsidieregeling Sport Weert 2017.

 

Onderdeel H

Wegens het ontbreken van een turnaccommodatie in Weert kunnen de turnverenigingen Jan van Weert en Tensor Turnen aanspraak maken op een subsidie voor gebruik van turnaccommodaties in Budel en Veldhoven. In 2018 is er een turnaccommodatie gerealiseerd in Weert. De genoemde verenigingen maken hier met ingang van augustus 2018 gebruik van. De subsidie voor het gebruik van de accommodaties in Budel en Veldhoven komt om deze reden te vervallen.

 

Om deze reden komt ook de toelichting op artikel 14 Gebruik niet-gemeentelijke sportaccommodatie voor turnsport van de Toelichting Subsidieregeling Sport Weert 2017 te vervallen.

 

Onderdeel I

Vernummering van artikel 9 en 10 naar artikel 10 en 11 vraagt, in verband met een correcte verwijzing, om aanpassing van artikel 15, lid 1.

 

In de toelichting op artikel 15 van de Subsidieregeling Sport Weert 2017 is de aanpassing van de verwijzing naar artikel 10 en 11 opgenomen.

 

Onderdeel J

Vernummering van artikel 11 tot en met 14 naar artikel 12 tot en met 14 vraagt, in verband met een correct verwijzing, om aanpassing van artikel 16.

 

In de toelichting op artikel 16 van de Subsidieregeling Sport Weert 2017 is de aanpassing van de verwijzing naar artikel 12 tot en met 14 opgenomen.

 

Artikel V

 

Artikel spreekt voor zich.

Naar boven