Wijzigingsverordening Verordening raadscommissie Ede

De raad van de gemeente Ede;

gelezen het voorstel van het presidium van 12 november 2018, zaaknummer 104713;

gelet op artikel 82 van de Gemeentewet;

besluit:

Artikel I  

De Verordening raadscommissie Ede wordt als volgt gewijzigd:

 

A

In artikel 3, eerste lid, vervallen de woorden: in ieder geval.

 

B

Artikel 12, vierde lid, vervallen de woorden: Artikel 17, derde lid, is in deze situatie niet van toepassing.

 

C

Artikel 17, vierde lid, komt als volgt te luiden:

  • 4.

    Na beraadslaging brengen de commissieleden, genoemd in het tweede lid, een advies uit of het onderwerp kan worden doorgezonden naar de raad voor besluitvorming.

Artikel II  

Deze wijzigingsverordening treedt in werking op de dag na die van bekendmaking.

Vastgesteld in de openbare vergadering van de raad d.d. 17 januari 2019, zaaknummer 104713,

De raad voornoemd,

dr. G.H. Hagelstein

de griffier,

mr. L.J. Verhulst

de voorzitter.

Toelichting

De Verordening op de Raadscommissie Ede is, evenals het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad van Ede, vastgesteld op 22 februari 2018. De bevoegdheidsgrondslag hiervoor is artikel 82 lid 1 Gemeentewet. De raadscommissie heeft als wettelijke taak het voorbereiden van door de raad van Ede te nemen besluiten. Dit vindt plaats in beeldvormende, informatieve en oordeelsvormende vergaderingen van de raadscommissie. De oordeelsvormende vergadering heeft onder meer als doel het geven van een advies aan de raad. Alle raadsleden zijn lid van de raadscommissie. Daarnaast kunnen burgers door de raad tot lid worden benoemd in de functie van fractievolger, op voordracht van een fractie. Per fractie maximaal 2 fractievolgers.

 

De Verordening op de Raadscommissie maakt onderscheid tussen het deelnemen aan de beraadslagingen enerzijds en het deelnemen aan de besluitvorming door de commissie anderzijds.

Artikel 17 lid 2 legt een maximum aantal vast waar het gaat om het deelnemen aan de beraadslagingen in een oordeelsvormende vergadering: niet meer dan twee commissieleden per fractie. Bij elf fracties kunnen dus door maximaal 22 commissieleden deelnemen aan de beraadslagingen.

 

Daar waar het gaat om het nemen van besluiten, is geen maximum aantal commissieleden per fractie

voorgeschreven. De huidige regeling in de Verordening raadscommissie Ede behoeft derhalve verduidelijking. Er wordt daarbij een passende aansluiting gezocht bij de quorumbepalingen uit de Gemeentewet waar het gaat om de totstandkoming van raadsbesluiten. Een raadsbesluit wordt genomen door de raadsleden die op dat moment in de raadsvergadering aanwezig zijn, en waarvan kan worden gesteld dat zij aan het debat over het desbetreffende onderwerp hebben deelgenomen. Daarbij geldt dat sprake is van een raadsbesluit als een volstrekte meerderheid van de uitgebrachte stemmen “voor” dan wel “tegen” hebben gestemd. Een toevoeging op artikel 17 lid 4 zal volstaan om duidelijkheid hierover te geven. De Verordening op de Raadscommissie zal dus bepalen dat het besluit dat de raadscommissie neemt over het al dan niet besluitrijp zijn kan uitsluitend worden genomen door degenen die aan de beraadslagingen hebben deelgenomen. Maximum 22 deelnemers per commissiebesluit.

Wel blijft voor besluiten over geheimhouding van de inhoud van de vergadering en over besluiten over het opheffen van de geheimhouding de regels uit artikel 12 gelden.

Een besluit van de raadscommissie inzake al dan niet besluitrijp heeft de status van advies aan de

gemeenteraad. Dit is geen bindend advies, en kan dat ook niet zijn gezien de positie die de gemeenteraad inneemt in de juridische organisatie van de gemeente. Staatsrechtelijk doet het college zaken met de gemeenteraad. Dus als de raadscommissie adviseert dat een onderwerp niet besluitrijp is, wordt toepassing gegeven aan het bepaalde in artikel 11 lid 3 van het Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad Ede: zowel een raadslid als de voorzitter kan de raad voorstellen om een onderwerp waaromtrent de raadscommissie heeft geadviseerd dat het nog niet besluitrijp is toch op de agenda van de raadsvergadering te plaatsen. Hierover neemt de raad vervolgens een besluit, conform de artikelen 29 lid 1 en 30 lid 1 Gemeentewet.

Naar boven