Voltastraat: Besluit betreffende een bodem-verontreiniging en -sanering

Wet bodembescherming (Wbb) Dossiernummer Globis: DB079608322

Het college deelt mee dat het op 19 oktober 2018 een melding heeft ontvangen van Antea Group te Oosterhout om de bodem te saneren op de locatie Voltastraat te ’s-Hertogenbosch. Aanleiding voor deze bodemsanering is het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden aan kabels en leidingen. Bij het voorbereidend onderzoek kwam een verontreiniging met zogenaamde PCB’s (polychloorbifenylen) aan het licht. De oorzaak van deze verontreiniging is onbekend. Het is wel bekend dat het gebied in 1948 voor de aanleg van de wijk opgehoogd is met zand uit de Ertveldplas. Destijds werd de kwaliteit van ophoogzand niet gecontroleerd.

De locatie ligt globaal tegenover Voltastraat nrs 1 t/m 5 (begane grond).

 

Naar aanleiding van deze melding heeft het college een besluit genomen. In dit besluit is vastgesteld dat:

- er op de locatie Voltastraat sprake is van een geval van ernstige bodemverontreiniging;

- het gebruik van de bodem of de mogelijke verspreiding van de verontreiniging niet leidt tot zodanige risico’s voor mens, plant of dier dat spoedige sanering noodzakelijk is;

- zij instemmen met het saneringsplan, waarin aangegeven hoe binnen het werkterrein voor de onderhoudswerkzaamheden gesaneerd wordt.

 

Naar aanleiding van de melding van Antea Group heeft de gemeente besloten om een controle-onderzoek uit te voeren in de omgeving van de Voltastraat. Dit bodemonderzoek is nog in uitvoering.

 

Bezwaar/voorlopige voorziening

Tot en met 10 maart 2019 kan door een belanghebbende tegen dit besluit bezwaar ingesteld worden.

Bezwaarschriften kunt u richten aan: het college van burgemeester en wethouders, Postbus 12345, 5200 GZ 's-Hertogenbosch.

Verzoeken om schorsing of voorlopige voorziening kunt u richten aan: de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, Den Haag.

 

Informatie

Het besluit en de daarbij behorende stukken liggen vanaf 27 januari tot en 10 maart 2019 ter inzage in het Stadskantoor. Indien u een mondelinge toelichting wenst over het besluit of over het gemeentelijke bodemonderzoek kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Leefomgeving (telefoon 073-6155670).

 

 

Naar boven