Vooraankondiging ter inzage legging vastgesteld bestemmingsplan Almere Poort Oost en Duin

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 20 juni 2019 het bestemmingsplan Almere Poort Oost en Duin heeft vastgesteld. Bij de vaststelling zijn één of meer wijzigingen ten opzichte van het ontwerp doorgevoerd en heeft de raad bij amendement wijzigingen aangebracht.

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan ligt met ingang van donderdag 1 augustus 2019 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage (tot en met woensdag 12 september 2019).

Vanwege de zomervakantie vindt de aankondiging van de bekendmaking nu al plaats. U kunt het plan echter pas inzien en beroep indienen met ingang van 1 augustus 2019 (t/m 11 september).

Wat houdt het plan in?

Het vastgestelde bestemmingsplan heeft betrekking op het gebied van Duin en het gebied van Poort Oost, dit is Olympiakwartier-West (Zandpoort), Olympiakwartier-Oost (stadsdeelcentrum), Europakwartier Oost (het te ontwikkelen woongebied Stadstuinen), de bedrijventerreinen Hogekant en Lagekant en het gebied De Voortuin (gelegen nabij de A6).

Er heeft geen reactieve aanwijzing van de provincie en/of het rijk plaatsgevonden.

Tegen het ontwerp bestemmingsplan zijn binnen de daarvoor geldende termijn zienswijzen bij de gemeenteraad ingediend. Naar aanleiding hiervan en naar aanleiding van een amendement heeft de gemeenteraad bij de vaststelling wijzigingen in het plan aangebracht.

Belanghebbenden die op tijd een zienswijze omtrent het ontwerp bij de gemeenteraad hebben ingediend en belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij hiertoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest, kunnen beroep instellen.

Tegen de wijzigingen ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan kan iedere belanghebbende beroep instellen.

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan

Bij amendement is artikel 11 Gemengd-6 dat betrekking heeft op het gebied van Muiderduin uit het bestemmingsplan geschrapt. Ook is dit gebied van de plankaart verwijderd.

De regeling dat er geluidsisolatie zou moeten worden aangebracht aan de woningen die in Duin worden gebouwd vanwege het geluid van de evenementen voorzover deze nog plaatsvinden op de huidige locatie, is geschrapt.

De parkeerregeling is aangepast zodat nu duidelijk is dat deze regeling alleen betrekking heeft op nieuwe situaties en alleen op het bouwen;

De regeling die betrekking heeft op de aan te houden afstand tot de aanwezige damwand in Duin is verduidelijkt.

De Algemene afwijkingsregels zijn aangepast zodat de afwijkingsmogelijkheid van 10% geen betrekking heeft op een supermarkt.

In het gebied van CSMART is een andere verdeling opgenomen van de toegestane bebouwing waardoor het mogelijk wordt een om een tweede gastenverblijf te realiseren naast het bestaande gastenverblijf. Het totaal van de toegestane bebouwing is niet veranderd.

Voor een volledig overzicht van alle wijzigingen wordt verwezen naar het raadsbesluit van 20 juni 2019 en de daarbij behorende Nota zienswijzen.

Besluit hogere waarden Wet Geluidhinder

Het ontwerp besluit hogere waarden Wet Geluidhinder (wegverkeer- en spoorweglawaai) heeft tegelijkertijd met het ontwerp bestemmingsplan ter inzage gelegen. In deze periode zijn hiertegen geen zienswijzen ingediend. Bij besluit van 31 augustus 2018 zijn de hogere waarden ongewijzigd ten opzichte van het ontwerp, verleend. Dit besluit is opgenomen in bijlage 2 van de Regels van het bestemmingsplan.

Belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest om zienswijzen in te dienen tegen het ontwerp besluit kunnen gedurende de ter inzage legging van het vastgestelde bestemmingsplan beroep instellen.

Hoe kunt u reageren?

Van donderdag 1 augustus 2019 tot en met woensdag 12 september 2019 kunt u uw beroepschrift indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s Gravenhage, o.v.v. beroepschrift bestemmingsplan Almere Poort Oost en Duin.

Het instellen van beroep schorst de werking van het besluit niet. Voor schorsing van het besluit moet u naast het indienen van een beroepschrift een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (zelfde adressering als hierboven).

Aan het indienen van zowel een beroepschrift als een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden.

Op het raadsbesluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Waar kunt u het plan inzien?

Het papieren bestemmingsplan ligt met ingang van 1 augustus met bijbehorende stukken ter inzage in het stadhuis, Stadhuisplein 1 bij de afdeling Burgerzaken. Vraag naar het bestemmingsplan bij een van de medewerkers van deze afdeling. U kunt een bestemmingsplan inzien op de volgende tijden:

maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur;

donderdag van 9.00 tot 17.00 uur en van 18.00 tot 20.00 uur.

Voor vragen over het bestemmingsplan kunt u terecht bij de balie Vergunningen, Toezicht en Handhaving in het stadhuis. Hier kunt u alleen op afspraak terecht. U kunt online een afspraak maken (zie bovenaan deze pagina) of telefonisch op nummer 14036.

De digitale versie is met ingang van 1 augustus in te zien via de gemeentelijke website www.almere.nl/ruimtelijkeplanneninprocedure en via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0034.BP4EFHJKM01-vg01

Het is mogelijk het plan op het stadhuis digitaal in te zien. Vraag hiernaar bij een van de medewerkers van de afdeling Burgerzaken.

De bestanden van het bestemmingsplan kunt u downloaden op:

https://plannen.almere.nl/manifest.asp?PLAN=NL.IMRO.0034.BP4EFHJKM01-vg01

Naar boven