Welstandsbeleid zonnepanelen in rijksbeschermde dorpsgezichten

 

Burgemeester en wethouders van Rheden maken bekend dat de Welstandsnota in de raadsvergadering van 25 juni 2019 is vastgesteld.

 

Aanleiding

Rheden kent drie rijksbeschermde dorpsgezichten: Villapark Overbeek in Velp, Dieren-Zuid en het buitengebied van Laag-Soeren. Waar het plaatsen van zonnepanelen elders vergunningvrij is, is hiervoor in deze beschermde gezichten een vergunning vereist op grond van landelijke regelgeving. Vanuit college en raad is de wens geuit om het beleid voor het plaatsen van zonnepanelen in de beschermde gezichten te differentiëren.

 

Voor het beschermde gezicht in het buitengebied (Laag-Soeren) is voor een andere aanpak gekozen omdat dit het buitengebied behelst. Hier wordt naast de plaatsing van zonnepanelen ook naar de andere (transformatie)opgaven in het gebied gekeken. Dit moet uitmonden in een gebiedspaspoort dat in loop van 2019 aan het college wordt aangeboden. Voor de bebouwing zal in Laag-Soeren gewerkt worden met dezelfde uitgangspunten als voor Dieren en Velp.

 

Inhoud

Met het welstandsbeleid zonnepanelen in rijksbeschermde dorpsgezichten hebben wij bereikt dat er specifiek voor de beschermde gezichten welstandsbeleid geformuleerd is voor het toepassen van zonnepanelen. Het beleid geeft meer duidelijkheid over en meer ruimte voor het plaatsen van zonnepanelen en nodigt waar mogelijk ook uit voor de toepassing van innovatieve technieken (voorbeeld: zonnedakpannen zoals in Laag-Soeren of Teslaleien op perronoverkapping station).

 

Na twee jaar zal de Nota Welstandsbeleid zonnepanelen in rijksbeschermde dorpsgezichten gemeente Rheden worden geëvalueerd. Gekeken zal worden of de nota bijgedragen heeft aan de wens om in de beschermde gezichten meer ruimte te geven aan de mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen en zo bij te dragen aan de duurzaamheidsopgave.

 

De Steeg, 25 juni 2019

 

Naar boven