Subsidieregeling Voedselhulp 2020-2023

Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal;

 

gelet op artikel 2, eerste lid, onder h, en tweede lid, van de Algemene subsidieverordening Roosendaal:

 

BESLUITEN

vast te stellen de Subsidieregeling Voedselhulp 2020-2023

 

 

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:

  • a.

    Jaarlijkse subsidie: subsidie die per jaar aan een organisatie voor een periode van maximaal vier jaar wordt verstrekt.

 

Artikel 2 Doelstelling subsidieregeling

Doelstelling van deze subsidieregeling is:

  • 1.

    Het voorkomen van sociale uitsluiting van huishoudens die van een inkomen op of rond het sociaal minimum moeten rondkomen.

  • 2.

    Het bieden van bestaanszekerheid voor huishoudens die van een inkomen op of rond het sociaal minimum moeten rondkomen.

 

Artikel 3 Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

Een jaarlijkse subsidie kan worden verstrekt voor het bieden van noodhulp door verstrekking van voedselpakketten aan inwoners van de gemeente Roosendaal die van een inkomen op of rond het sociaal minimum moeten rondkomen.

 

Artikel 4 Activiteiten die niet voor subsidie in aanmerking komen

Het bieden van de onderstaande activiteiten komen niet voor subsidie in aanmerking:

  • 1.

    Het bieden van individuele begeleiding.

  • 2.

    Het verstrekken van goederen anders dan voedsel, waaronder voedselpakketten.

  • 3.

    Het verstrekken van voedsel, waaronder voedselpakketten bedoeld voor dieren, daaronder begrepen huisdieren.

 

Artikel 5 Subsidieplafond

  • 1.

    Het subsidieplafond bedraagt voor de jaren 2020 tot en met 2023 €80.000, per jaar is dit €20.000,-

  • 2.

    Voor meerjarig beschikte subsidies wordt indexering toegepast.

  • 3.

    Het indexatiepercentage wordt jaarlijks op 1 mei vastgesteld overeenkomstig de methodiek die is terug te vinden in het gemeentelijke Spoorboekje Planning en Control Cyclus van het betreffende begrotingsjaar.

 

Artikel 6 Subsidiabele kosten

Het subsidiebedrag is gebaseerd op de noodzakelijke en werkelijke kosten.

 

Artikel 7 Voorwaarden aan de aanvrager

  • 1.

    Subsidie wordt verstrekt aan maximaal één non-profit organisatie.

  • 2.

    Aanvrager is aantoonbaar in staat om per 1 januari 2020 alle onder artikel 3 genoemde activiteiten uit te voeren.

 

Artikel 8 Voorwaarden aan de aanvraag

De subsidieaanvraag voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • 1.

    De subsidieaanvraag gaat vergezeld van een activiteitenplan waarin in ieder geval het volgende is vermeld:

  • a.

    een omschrijving van de wijze waarop is voldaan aan de voorwaarden van artikel 7;

  • b.

    een omschrijving van de wijze waarop de activiteiten bijdragen aan het realiseren van de in artikel 2 genoemde doelstelling;

  • c.

    een omschrijving van kennis en kunde van de organisatie ten aanzien van de activiteiten en de doelgroep en omgang met thema’s als schaamte en taboe ten aanzien van armoede;

  • d.

    een omschrijving van de wijze waarop de aanvrager de doelgroep wil bereiken en de wijze waarop de dienstverlening laagdrempelig en toegankelijk wordt aangeboden;

  • e.

    een omschrijving van de mate en variëteit van samenwerking met andere organisaties binnen de gemeente Roosendaal, waaronder verwijzers en professionele hulpverlening;

  • f.

    een beschrijving van de wijze waarop de aanvrager beoordeelt wie toegang heeft tot de dienstverlening;

  • g.

    een omschrijving van de mate van kennis en kunde van de organisatie ten aanzien van voedselveiligheid

  • h.

    een omschrijving van de wijze waarop de resultaten van de activiteiten worden gemeten; en

  • i.

    een omschrijving van de mate waarin de beschikbare middelen effectief en efficiënt worden ingezet, waarbij aandacht wordt besteed aan kosteneffectiviteit.

  • 2.

    De subsidieaanvraag gaat vergezeld van een opgave van kosten en opbrengsten per activiteit. Hiertoe dient het format activiteitenbegroting te worden ingevuld.

 

Artikel 9 Beoordeling subsidieaanvraag

  • 1.

    Tijdige en volledige subsidieaanvragen die voldoen aan de voorwaarden van de artikelen 7 en 8 worden inhoudelijk beoordeeld aan de hand van de volgende criteria:

     

  • a.

    Kwaliteit

  • de mate waarin de activiteiten bijdragen aan het realiseren van de doelstelling genoemd in artikel 2;

  • de mate waarin de dienstverlening laagdrempelig en toegankelijk is georganiseerd;

  • de mate van kennis en kunde van de organisatie ten aanzien van de activiteiten en de doelgroep en de omgang met thema’s als schaamte en taboe ten aanzien van armoede;

  • de mate van kennis en kunde van de organisatie ten aanzien van voedselveiligheid;

  • de wijze waarop de resultaten van de activiteiten inzichtelijk worden gemaakt.

  •  

  • b.

    Inzet gekwalificeerd personeel en vrijwilligers

  • de mate waarin medewerkers in het kader van voedselveiligheid werken volgens de wettelijke verplichtingen;

  • de mate waarin gebruik wordt gemaakt van de inzet van vrijwilligers;

  • de inzet van gekwalificeerd personeel dat bekend is met de situatie van de gemeente Roosendaal.

  •  

  • c.

    Samenwerking met andere organisaties

  • de mate en variëteit van samenwerking met andere organisaties binnen de gemeente Roosendaal, waaronder verwijzers en professionele hulpverleners.

  •  

  • d.

    Effectiviteit en efficiëntie

  • de mate waarin de subsidie direct wordt besteed aan het uitvoeren van de activiteiten;

  • de mate waarin de doelgroep wordt bereikt.

  •  

  • 2.

    Aan de in het eerste lid vermelde criteria wordt een score toegekend met toepassing van een wegingsfactor zoals vermeld op het bijgevoegde vastgestelde beoordelingsformulier. Dit beoordelingsformulier maakt onderdeel uit van deze subsidieregeling.

  •  

  • 3.

    De subsidieaanvragen worden na een onderlinge vergelijking gerangschikt, waarna subsidie wordt verstrekt aan de aanvrager die als eerste in de rangschikking is geplaatst.

 

Artikel 10 Besluitvorming

De besluitvorming op de aanvragen op grond van deze subsidieregeling geschiedt volgens de volgende procedure.

  • 1.

    Het college stelt een onafhankelijk adviescommissie in, bestaande uit drie personen.

  • 2.

    Het college stelt instructies vast voor de samenstelling en werkwijze van deze commissie.

  • 3.

    De commissie beoordeelt alle aanvragen die tijdig en volledig zijn en voldoen aan de voorwaarden van de artikelen 7 en 8 op grond van de in artikel 9, eerste lid, vermelde criteria.

  • 4.

    Ieder commissielid vult individueel per aanvrager een beoordelingsformulier in.

  • 5.

    De commissie stelt de totaalscores per aanvraag vast en rangschikt vervolgens de aanvragen op grond van artikel 9, derde lid.

  • 6.

    De commissie brengt advies uit aan het college over de afhandeling van de ingediende aanvragen.

  • 7.

    Het college besluit tot afwijzing en verlening van de aangevraagde subsidies.

  • 8.

    De subsidie wordt verleend voor de periode van vier jaar.

 

Artikel 11 Samenloop van subsidies

De aanvraag voor subsidie wordt afgewezen indien voor de activiteiten, als bedoeld in artikel 3, op grond van andere nadere regels subsidie is of wordt aangevraagd.

 

Artikel 12 Verplichtingen

De subsidieontvanger is verplicht:

  • a.

    de activiteiten uit te voeren overeenkomstig de bij de subsidieaanvraag verstrekte gegevens;

  • b.

    per 1 januari 2020 te starten met de uitvoering alle onder artikel 3 vermelde activiteiten;

  • c.

    zorg te dragen voor de lokale zichtbaarheid, bekendheid en bereikbaarheid van de organisatie en het activiteitenaanbod; en

  • d.

    in het kader van voedselveiligheid te werken volgens de wettelijke HACCP verplichtingen uit de verordening EG852/200.

 

Artikel 13 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op 1 juli 2019.

 

 

 

Aldus besloten door burgemeester en wethouders van Roosendaal op 25 juni 2019,

de secretaris, de burgemeester,

Bijlage: Individueel beoordelingsformulier tender

SUBSIDIEREGEL VOEDSELHULP 2020 2023

 

\

Naar boven