Beleid arbeidsmigranten 2019 gemeente Horst aan de Maas vastgesteld

Inleiding

De gemeenteraad van Horst aan de Maas heeft in de vergadering van 18 juni 2019 het Beleid arbeidsmigranten 2019 gemeente Horst aan de Maas vastgesteld

Beschrijving

De gemeente zet in op meer kwaliteit voor de huisvesting voor de korte periode (short stay). Daarnaast wil de gemeente de arbeidsmigrant verwelkomen én goed voorbereid zijn op de gevolgen van de komst van deze groep inwoners voor de lange termijn (long stay).

Met het nieuwe beleid blijft ruimte bestaan voor agrarische ondernemers in Horst aan de Maas om in de behoefte voor huisvesting van eigen ondernemers te voorzien. Bovendien biedt het kansen voor de invulling van vrijkomende agrarische gebouwen, zodat er efficiënt met bestaande ruimte en gebouwen wordt omgegaan.

De gemeente wil met het nieuwe beleid ook ruimte geven aan nog maximaal twee grootschalige nieuwe locaties, met maximaal 400 bedden, binnen nu en vijf jaar. Deze gebouwen mogen alleen aan de rand van werkgelegenheidsterreinen liggen en moeten bovendien tijdelijk van aard zijn.

Bij alle aanvragen wordt gekeken naar de impact op de omgeving en de spreiding in de gemeente en moet de omgeving vroeg én op een goede manier betrokken worden.

Daarbij wil de gemeente inzetten op het verleiden van een bepaald type arbeidsmigrant om te blijven. Integratie in de vorm van taallessen en voorlichting over Nederlandse normen en waarden zijn voorbeelden waarop ingezet gaat worden. Maar er moeten ook genoeg woningen zijn voor zowel de bestaande inwoners als voor nieuwkomers.

Verdere procedure

Tegen dit beleid kan geen bezwaar of beroep worden ingediend. Het nieuwe beleid treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking. Op dat moment wordt het Beleidskader huisvesting arbeidsmigranten Horst aan de Maas 2010 ingetrokken. U kunt het nieuwe beleid inzien door de aan deze elektronische bekendmaking toegevoegde bijlagen te raadplegen. Kijk hiervoor onder: ‘Externe bijlagen’.

 

Naar boven