Wijziging Reglement burgerlijke stand gemeente Assen 2016

 

 

ARTIKEL I Wijziging reglement

A. Artikel 4, lid 1 komt te luiden:

1. Het bureau van de burgerlijke stand is voor het sluiten van huwelijken en het bevestigen van

geregistreerde partnerschappen geopend op de volgende tijdstippen:

- maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.30 uur;

- ’s avonds van 17.00 uur tot en met 20.00 uur;

- elke zaterdag van de maand van 10.00 uur tot 20.00 uur;

- elke zondag van de maand van 13.00 uur tot 20.00 uur.

B. Artikel 4, lid 2, komt te luiden:

2. Het bureau van de burgerlijke stand, zoals genoemd in lid 1, is op 4 mei geopend tot 16.00

uur.

C. Na artikel 4, lid 2 wordt een nieuw lid 3 ingevoegd dat als volgt luidt.

3. Het bureau is gesloten indien de in de lid 1vastgestelde openstelling

samenvalt met een algemeen erkende feestdag in de zin van artikel 3 van de

Algemene termijnenwet, alsmede de Christelijke eerste Paas- en Pinksterdag.

De dagen waarop Koningsdag en Bevrijdingsdag worden gevierd, alsmede Goede Vrijdag

zijn hiervan uitgezonderd.

D. De leden 3 t/m 5 worden vernummerd naar respectievelijk de leden 4 t/m 6.

E. Artikel 4, lid 5 (vernummerd) komt te luiden:

Het bureau, zoals genoemd in lid 4, is gesloten indien de openstelling samenvalt

met een algemeen erkende of daarmee gelijkgestelde feestdag in de zin van artikel 3 van de Algemene termijnenwet, de eerste Paas- en Pinksterdag of andere door burgemeester en wethouders aangewezen dagen waarop het bureau niet of slechts gedeeltelijk is geopend.

F. Artikel 5, lid 3 wordt als volgt gewijzigd.

3. Een huwelijkssluiting of partnerschapsbevestiging vindt plaats op een locatie buiten het

stadhuis op de volgende data en tijdstippen:

- maandag t/m vrijdag na 17.00 uur;

- zaterdag en zondag;

- Goede Vrijdag;

- de dagen waarop Koningsdag en Bevrijdingsdag worden gevierd;

- door burgemeester en wethouders aangegeven dagen waarop het stadhuis niet of

gedeeltelijk is geopend;

 - de vrijdag voor de TT.

De tijden zoals genoemd in artikel 4, lid 1 zijn van overeenkomstige toepassing.

ARTIKEL II Inwerkingtreding

Deze wijzigingen treden in werking op de eerste dag na die van de bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders d.d.

M.L.J. Out, burgemeester

T. Dijkstra, secretaris

Toelichting

Artikel 4, lid 1

In artikellid 1 zijn de openingstijden op werkdagen in de ochtend en middag van het bureau van de burgerlijke stand voor het sluiten van huwelijken en het bevestigen van geregistreerde partnerschappen samengevoegd. Er is nu overdag sprake van een ononderbroken openingstijd van 9.00 uur tot 16.30 uur. Binnen deze tijden kunnen bruidsparen zelf het gewenste tijdstip uitzoeken voor hun huwelijk of geregistreerde partnerschap. Dit komt de flexibiliteit en de klantgerichtheid ten goede. Voor ieder huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt een uur uitgetrokken.

In dit artikellid zijn eveneens de verruimde huwelijkstijden opgenomen conform het besluit van het college van 20 januari 2015. Het gaat hier om maandag t/m vrijdag van 17.00 uur tot 20.00 uur en zondag van 13.00 uur tot 20.00 uur. Met de aanvangsttijd van 13.00 uur op de zondag wordt aangesloten bij de Zondagswet.

Artikel 4, lid 2

Om de klantgerichtheid te vergroten is voor 4 mei de huwelijkstijd verruimd van 14.00 uur naar 16.00 uur.

Het uiterste tijdstip van 16.00 uur heeft een praktische achtergrond. Gezien het karakter van de avond van 4 mei is het niet wenselijk na 16.00 uur een huwelijk te sluiten of een geregistreerd partnerschap te bevestigen.

Artikel 4, lid 3

Algemene termijnenwet

Met verwijzing naar de Algemene termijnenwet is het niet mogelijk een huwelijk of een geregistreerd partnerschap aan te gaan op: Nieuwjaarsdag, de Christelijke tweede Paas- en Pinksterdag, de beide Kerstdagen en de Hemelvaartsdag.

Deze dagen zijn expliciet genoemd in artikel 3, lid 1 van de Algemene termijnenwet.

Naast de bovengenoemde dagen in de Algemene termijnenwet kan evenmin een huwelijkssluiting of partnerschapsregistratie plaatsvinden op de eerste Paas- en Pinksterdag. Deze dagen vallen buiten de Algemene termijnenwet maar gezien het karakter van deze dagen kan op die dagen evenmin een huwelijk of partnerschapsregistratie plaatsvinden.

Uitzonderingen: viering Koningsdag en bevrijdingsdag alsmede Goede Vrijdag

Hoewel de dagen waarop Koningsdag en Bevrijdingsdag (5 mei) worden gevierd, erkende feestdagen zijn op grond van de Algemene termijnenwet zijn deze dagen uitgezonderd van het bovenstaande. In de praktijk is namelijk gebleken dat voor die dagen belangstelling is van bruidsparen voor hun huwelijkssluiting of partnerschapsbevestiging. Omdat het stadhuis op die dagen is gesloten maar om toch tegemoet te komen aan de klantwensen kunnen huwelijken of partnerschapsbevestigingen dan worden gesloten in een locatie buiten het stadhuis.

Goede Vrijdag wordt ingevolge de Algemene termijnenwet gelijk gesteld met een algemeen erkende feestdag. Gezien het huidige maatschappelijk karakter van Goede Vrijdag is het echter wel mogelijk om op die dag een huwelijk te sluiten of een geregistreerd partnerschap te bevestigen maar dan wel op een locatie buiten het stadhuis. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de klantvraag om op die dag een huwelijk of een geregistreerd partnerschap te kunnen sluiten.

Door burgemeester en wethouders aangegeven dagen waarop het stadhuis niet of gedeeltelijk

is geopend

De dagen waarop geen huwelijkssluitingen en partnerschapsbevestigingen kunnen plaatsvinden, zijn specifiek benoemd in artikel 4, lid 3. Dit betekent automatisch dat op andere specifieke dagen waarop het stadhuis is gesloten, wel dergelijke verbintenisen kunnen plaatsvinden.

Naast Goede Vrijdag en de dagen waarop Koningsdag en bevrijdingsdag worden gevierd, zijn dit door het college van B&W aangewezen dagen waarop het stadhuis (gedeeltelijk) is gesloten. Hierbij moet worden gedacht aan bijvoorbeeld de vrijdag na Hemelvaart, de vrijdag voor de TT en dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw.

Op deze dagen kunnen dus wel huwelijken en geregistreerde partnerschappen worden gesloten echter op een locatie buiten het stadhuis.

Artikel 4, lid 4

In lid 4 wordt alleen het bureau van de burgerlijke stand bedoeld voor het verrichten van werkzaamheden op het gebied van de burgerlijke stand, niet zijnde het sluiten van huwelijken en geregistreerde partnerschappen.

De openingstijden van dit bureau zijn om praktische redenen geconformeerd aan die van het stadhuis.

Artikel 4, lid 5

Met dit artikellid wordt aangesloten bij artikel 3 van de Algemene termijnenwet. Met verwijzing naar deze wet is het bureau van de burgerlijke stand gesloten op: Nieuwjaarsdag, de Christelijke tweede Paas- en Pinksterdag, de beide Kerstdagen, de Hemelvaartsdag, de viering van Koningsdag en bevrijdingsdag en Goede Vrijdag. Naast deze dagen uit de Algemene termijnenwet is het bureau van de burgerlijke stand eveneens gesloten op de eerste Paas- en Pinksterdag.

Als het gaat om dagen die door het college zijn aangewezen waarop het bureau niet of gedeeltelijk is geopend, vallen hier bijvoorbeeld onder: de vrijdag voor de TT en de vrijdag na Hemelvaart alsmede door het college verplicht gestelde andere vrije dagen.  

Ten aanzien van de openingstijden is in dit reglement een onderscheid tussen het bureau van de burgerlijke stand voor het sluiten van huwelijken en het bevestigen van geregistreerde partnerschappen en dat voor het verrichten van de overige werkzaamheden op het gebied van de burgerlijke stand.

Artikel 4, lid 6 is slechts van toepassing op zeer bijzondere en dringende situaties. Te denken valt bijvoorbeeld aan een huwelijkssluiting of partnerschapsbevestiging in terminale omstandigheden.

Met het opnemen van dit artikel wordt uitvoering gegeven aan de verplichting zoals genoemd in artikel I:16c BW.

Artikel 5, lid 3

In lid 3 is aangegeven dat op de hierin vermelde dagen en tijdstippen huwelijken en partnerschapsregistraties alleen in een locatie buiten het stadhuis worden gesloten. Dit houdt rechtstreeks verband met de (gedeeltelijke) sluiting(tijden) van het stadhuis en de hierbij behorende toegangs- en beveiligingsaspecten.

Naast de zaterdag en zondag en op werkdagen na 17.00 uur kunnen omwille van de klantvraag ook op de volgende dagen huwelijken en geregistreerde partnerschappen worden aangegaan:

Goede Vrijdag, de dagen waarop Koningsdag en Bevrijdingsdag worden gevierd, de door burgemeester en wethouders aangeven dagen waarop het stadhuis niet of gedeeltelijk is geopend en de vrijdag voor de TT.

Omdat het stadhuis op die dagen is gesloten, worden de in dit artikellid bedoelde huwelijken en geregistreerde partnerschappen gesloten resp. bevestigd op een locatie buiten het stadhuis.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van 19 maart 2019 .

M.L.J. Out, burgemeester

T. Dijkstra, secretaris

Naar boven