Tweede wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Echt- Susteren 2015

De raad van de gemeente Echt-Susteren,

 

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren d.d. dinsdag 16 april 2019;

 

gelet op het bepaalde in artikel 147 Gemeentewet, artikelen 2.1.3, tweede lid, aanhef en onder b, 2.3.6, vierde lid en 2.1.4 van de Wmo 2015 en artikel 3.20 Uitvoeringsbesluit Wmo 2015;

 

 

Besluit:

 

De tweede wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Echt- Susteren 2015 vast te stellen, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2019.

Artikel I

De “Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Echt-Susteren 2015” wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 1.1

In artikel 1.1 wordt na sub a. een nieuw sub b. ingevoegd:

 

  • b.

    Beschermd wonen: de maatwerkvoorziening beschermd wonen die kan worden ingezet in twee ondersteuningsvormen:

    • I.

      ondersteuningsvorm Beschermd Wonen;

      • o

        wonen in een accommodatie van een instelling met daarbij behorende toezicht en begeleiding, gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid en participatie, het psychisch en psychosociaal functioneren, stabilisatie van een psychiatrisch ziektebeeld, het voorkomen van verwaarlozing of maatschappelijke overlast of het afwenden van gevaar voor de cliënt of anderen, bestemd voor personen met psychische of psychosociale problemen, die niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving; en,

      • o

        de begeleiding wordt planbaar en onplanbaar (24 uur per dag) geboden op gevraagde en ongevraagde momenten, zodat er goed kan worden ingespeeld op de (al dan niet geëxpliceerde) zorgvraag van de cliënt.

    • II.

      ondersteuningsvorm Beschermd Thuis;

      • o

        de begeleiding is te allen tijde 24 uur per dag aanwezig of op afroep beschikbaar, en;

      • o

        de begeleiding wordt planbaar en onplanbaar (24 uur per dag) geboden op gevraagde en ongevraagde momenten, zodat er goed kan worden ingespeeld op de (al dan niet geëxpliciteerde) zorgvraag van de cliënt.

 

De huidige sub b. tot en met m. worden geletterd sub c. tot en met n.

 

Artikel 3.7

Aan artikel 3.7 worden na lid 3, nieuwe leden 4, 5 en 6 toegevoegd. Het huidige lid 4 komt te vervallen:

 

  • 4.

    De hoogte van een persoonsgebonden budget Beschermd wonen bedraagt bij:

    • a.

      professionele en gediplomeerde hulp: maximaal de kostprijs van de goedkoopst passende voorziening in natura zoals gecontracteerd in enig jaar;

    • b.

      gediplomeerde ZZP’ers, maximaal 90% van de kostprijs zoals vermeld in onderdeel 1;

    • c.

      niet-professionele hulp uit het eigen sociaal netwerk: 75% van de kostprijs zoals vermeld in onderdeel 1 tot een maximum bedrag van € 20 per uur. Op gemotiveerd verzoek van de cliënt en indien dit anders leidt tot onbillijke situaties geldt een tarief tot een maximum bedrag van € 25 per uur, mits daar een financiële compensatie aan de hulp tegenover staat.

  • 5.

    Voor de toepassing en berekening van de tariefdifferentiatie, zoals bedoeld in lid 4, wordt in de basis uitgegaan van een fictief aantal te leveren uren:

    • a.

      voor de ondersteuningsvorm Beschermd Thuis zes uur ondersteuning per week;

    • b.

      voor de ondersteuningsvorm Beschermd Wonen acht uur ondersteuning per week.

  • 6.

    Het college kan, onverminderd de vorige leden, nadere regels stellen over de hoogte van een persoonsgebonden budget.

     

Artikel 4.1

Aan artikel 4.1 worden na lid 4, nieuwe leden 5 tot en met 10 toegevoegd:

 

  • 5.

    De eigen bijdrage voor maatschappelijke opvang en vrouwenopvang is gebaseerd op het verschil tussen de bijstandsnorm die voor de cliënt geldt en de norm persoonlijke uitgaven zoals bepaald in artikel 23 van de Participatiewet.

  • 6.

    Voor cliënten van 18 tot en met 20 jaar die gebruik maken van de maatschappelijke opvang bedraagt de eigen bijdrage € 300,- per maand.

  • 7.

    Voor cliënten die gebruik maken van de vrouwenopvang bedraagt de eigen bijdrage met ingang van 1 juli 2017 € 227,50 per maand, waarbij de cliënten zelf verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse voeding.

  • 8.

    De eigen bijdrage voor voltijdsopvang wordt voor de cliënt bepaald per maand, waarbij de bijdrage is verschuldigd voor iedere dag dat de cliënt gebruik maakt van de voltijdsopvang.

  • 9.

    Een maand bestaat uit dertig (30) dagen.

  • 10.

    Voor cliënten met aantoonbare dubbele woonlasten, wordt de eigen bijdrage voor een maatwerkvoorziening opvang verminderd met een forfaitair bedrag, gelijk aan 20% van de geldende bijstandsnorm.

 

Toelichting bij de verordening

In de bij de verordening behorende ‘Toelichting bij Verordening maatschappelijke ondersteuning’, wordt onder de toelichting behorende tot artikel 3.7 een alinea ingevoegd:

Specifiek ten aanzien van het pgb Beschermd wonen is voor de tariefdifferentiatie aansluiting gezocht bij de bepalingen hieromtrent in de ‘Verordening Jeugdhulp en Maatschappelijke Ondersteuning Venlo 2015’ van de gemeente Venlo, die namens de gemeente Roermond de toegang verzorgt tot het Beschermd wonen. Deze bepalingen zijn vervat in lid 4 en 5 van de verordening.

 

In de bij de verordening behorende ‘Toelichting bij Verordening maatschappelijke ondersteuning’, wordt onder de toelichting behorende tot artikel 4.1 een alinea ingevoegd:

Specifiek ten aanzien van de hoogte van de eigen bijdragen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang aansluiting gezocht bij de bepalingen hieromtrent in de andere gemeenten in Noord- en Midden Limburg, om uniformiteit in eigen bijdragen voor de betreffende maatwerkvoorzieningen te kunnen waarborgen.

Artikel II

Deze wijziging treedt in werking met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2019.

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad d.d. donderdag 6 juni 2019.

De raad voornoemd,

mr. M.M.W.H.Y. Hermans

griffier

dr. J.W.M.M.J. Hessels

burgemeester

Naar boven