Gemeente Nissewaard - kennisgeving van geactualiseerd toetsingskader voor de horeca in Nissewaard

 

1. Inleiding

 

Na de fusie is het Horecabeleid 2009-2014 voor de gemeente Spijkenisse niet met voormalig gemeente Bernisse geharmoniseerd. Dit betekent dat een geldig toetsingskader ontbreekt.

 

Tevens was het noodzakelijk het huidige beleidstuk te actualiseren ten aanzien van de Wet- en regelgeving, maar ook ten aanzien van definities. In dit kader wordt er gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan waarbij aandacht zal zijn voor de begripsbepalingen en eenduidigheid van definities. In het document Horecabeleid 2009 – 2014 ontbreken deze namelijk waardoor het de mensen die handhaven moeilijker wordt gemaakt om te controleren of ondernemers zich aan de regels houden. Een voorbeeld hiervan is wanneer een terras als gesloten wordt beschouwd.

 

Het toetsingkader is onder andere gebaseerd op de onlangs vastgestelde Meerjarenvisie Stadscentrum Spijkenisse (2018) www.nissewaard.nl/stadscentrum. Voor zowel bij de totstandkoming van de visie als het toetsingskader hebben bijeenkomsten plaatsgevonden voor de (horeca) ondernemers en andere belanghebbenden. Dit om de betrokkenen mee te nemen in het proces.

 

2. Toetsingskader

 

In dit hoofdstuk wordt er nader ingegaan op het toetsingskader binnen wet- en regelgeving.

Het horecabeleid 2009 – 2014 is hiervoor als basis gebruikt.

2.1 Wetgeving algemeen

Op horeca is een veelheid aan wet- en regelgeving van toepassing. De wetgeving vormt de basis om de openbare orde en veiligheid rond en met betrekking tot de horeca te reguleren. Afhankelijk van het soort bedrijf, zijn verschillende regels van toepassing. In deze paragraaf wordt in het kort aangegeven welke wetgeving bij de vergunningverlening voor een horeca-inrichting van toepassing is.

 

Er kunnen grofweg 2 soorten horeca-inrichtingen worden onderscheiden, namelijk horeca-inrichtingen waar alcoholhoudende drank wordt verstrekt en horeca-inrichtingen waar dit niet gebeurt. Betreft het een horeca-inrichting waar alcoholhoudende drank verstrekt wordt dan vormt de Drank- en horecawet tezamen met de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), Beleid sluitingstijden openbare inrichtingen Nissewaard en de Wet op de kansspelen, de basis. Gaat het om andere horeca-inrichtingen dan vormt enkel de APV en het Beleid sluitingstijden openbare inrichtingen Nissewaard de basis.

 

De overige op horeca-inrichtingen betrokken wetgeving is in de meeste gevallen op beide categorieën van toepassing. Het betreft onder meer de Wet milieubeheer, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), het Bouwbesluit, Brandveilig gebruik overige plaatsen en basishulpverlening, de Wet BIBOB, bestemmingsplannen, Beleid sluitingstijden openbare inrichtingen Nissewaard, de Bouwverordening, de Wet ruimtelijke ordening en de Omgevingswet.

 

Op landelijke wetgeving, zoals de Drank- en horecawet, de Wet milieubeheer, Brandveilig gebruik overige plaatsen en basishulpverlening, de Wet BIBOB, het Bouwbesluit en de Omgevingswet, heeft de gemeente geen invloed. De gemeente kan lokale regelgeving als instrument gebruiken om meer of minder invloed op de openbare orde en veiligheid uit te oefenen. De regelingen, zoals het Omgevingsplan, zal op zowel lokaal als landelijk niveau, waarin de komende tijd wijzigingen te verwachten zijn, worden hierna nader uitgewerkt.

2.1.1 Ontwikkelingen op het gebied van (lokale) regelgeving

 

Drank- en Horecaverordening

 

De Drank- en Horecaverordening is opgegaan in de Algemene Plaatselijke Verordening Nissewaard.

 

De Algemene Plaatselijke Verordening Nissewaard (APV)

 

De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Nissewaard regelt de sluitingstijden, de terrassen, de zogenaamde tiendagenregeling en eventuele andere openbare orde aspecten die betrekking hebben op een horeca-inrichting.

 

Beleidsregels

 

Diverse spelregels zijn uitgewerkt in beleidsdocumenten zoals het ‘Beleid sluitingstijden openbare inrichtingen Nissewaard’ en het ‘Handhavingsprotocol Horeca Voorne Putten en Goeree-Overflakkee’.

 

Bestemmingsplannen (Omgevingsplan)

 

Een van de belangrijkste mogelijkheden om de vestiging van horeca te reguleren is het bestemmingsplan, en met het inwerking treden van de omgevingswet het Omgevingsplan. Daarin kan op grond van de gewenste planologische situatie aangegeven worden waar het mogelijk is om horeca te vestigen. Hierbij mag uitsluitend onderscheid worden gemaakt in categorieën van horeca en de kwaliteit van de fysieke leefomgeving. Dat wil zeggen dat het alleen mogelijk is om onderscheid te maken in verschillende horecagelegenheden die een uitstraling hebben naar de leefomgeving. De eventuele wijzigingen zullen in een paraplubestemming worden ondergebracht.

 

In de toekomst zullen de verschillende horecacategorieën in het omgevingsplan worden geüniformeerd in het kader van de Omgevingswet. Middels participatie zullen alle betrokkenen waaronder burgers worden gehoord/benaderd.

 

Vanuit het team Stadsontwikkeling wordt vooruitlopend op het Omgevingsplan gewerkt aan een paraplubestemmingsplan met daarin eenduidige bestemmingsregeling voor de verschillende horecavormen in het centrumgebied. Dit om gestalte te kunnen geven aan de visie van de gemeente op de ontwikkeling van de horeca en ter bescherming van het woon- en leefklimaat. Bij bovenstaande zullen ook de regelingen in de geldende (relevante) beheersverordening worden betrokken.

2.1.2 Landelijke wetgeving

 

Drank- en Horecawet

 

De centrale doelstelling van de Drank- en Horecawet is alcoholmatiging. De bepalingen in de wet zijn gericht op het beperken van het aantal verkooppunten, matiging van alcoholgebruik en beperking van het risico van alcoholgerelateerde problemen tijdens specifieke situatie en/of door kwetsbare groepen.

 

Op 1 januari 2013 is de Drank- en Horecawet door het ministerie van VWS gewijzigd. Het belangrijkste is dat het toezicht van de Drank- en Horecawet is overgedragen aan gemeenten. Daarnaast was het doel van de wijziging onder meer het vergunningenstelsel te vereenvoudigen om zodoende de administratieve lasten te verlagen. In 2014 is in de wet vervolgens de leeftijdsgrens voor het verstrekken van alcoholhoudende drank verhoogd van 16 naar 18 jaar.

Onderwerpen die in deze wet opgenomen zijn;

    • a.

      Het aanpassen/vereenvoudigen van het vergunningstelsel;

    • b.

      Gewijzigde regelgeving m.b.t. alcoholverstrekking in (sport)kantines;

    • c.

      Nieuwe rol burgmeester: de burgemeester wordt in plaats van het college van burgemeester en wethouders voortaan in medebewind belast met de uitvoering van de Drank- en Horecawet;

    • d.

      Nieuwe verordenende bevoegdheid voor gemeente: Gemeenten hebben in de Drank- en Horecawet bevoegdheden gekregen om op lokaal niveau beter invulling te kunnen geven aan het alcoholbeleid, met name om het overmatig alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan;

    • e.

      Het verscherpen van toezicht: naleving leeftijdgrenzen.

 

Wet op de kansspelen

 

De wet op de kansspelen heeft als doelstelling de bescherming van de speler en het voorkomen en tegengaan van problematisch speelgedrag en gokverslaving. Door de wetswijziging van 2014 is het toezicht in handen van de kansspelautoriteit. De mogelijkheden om te beboeten zijn hierdoor aanzienlijk verbeterd.

2.2 Gemeentelijk Toetsingskader

 

2.2.1 De exploitatie van een horeca-inrichting

De exploitatie van een horeca-inrichting is geregeld in de Algemene plaatselijke verordening Nissewaard (Verderop APV). Gemeente Nissewaard heeft er voor gekozen het VNG model horeca-exploitatievergunning te gebruiken. De exploitatievergunning geeft voor de ondernemer de spelregels weer middels voorschriften en voor de gemeente is het een middel om te handhaven.

 

De APV is in overeenstemming met de Dienstenrichtlijn. De belangrijkste wijzigingen destijds in de APV met betrekking tot de Dienstenrichtlijn zijn dat de vergunning voor onbepaalde tijd verleend wordt en dat de weigeringsgronden in artikel 1.8 APV aangepast zijn aan die in de Dienstenrichtlijn, namelijk:

 

    • a.

      de openbare orde

    • b.

      de openbare veiligheid

    • c.

      de volksgezondheid

    • d.

      het milieu

 

Uitgangspunt van de Dienstenrichtlijn is de eis dat een vergunningstelsel, dus ook de exploitatievergunning noodzakelijk en proportioneel is. Voor wat betreft de noodzakelijkheid moet een gemeente afwegen of er dwingende redenen van algemeen belang zijn die een vergunningstelsel rechtvaardigen. Onder dwingende redenen van algemeen belang worden verstaan de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid en het milieu.

 

De Dienstenrichtlijn eist dat een vergunningstelsel niet discriminatoir, noodzakelijk en proportioneel is. Onder noodzakelijkheid bij de vestiging van een horecabedrijf wordt dan verstaan een ‘dwingende reden van algemeen belang’. Dit begrip omvat onder meer de volgende gronden: openbare orde, openbare veiligheid en volksgezondheid, handhaving van de maatschappelijke orde, bescherming van het milieu en het stedelijk milieu, met inbegrip van de stedelijke en rurale ruimtelijke ordening. Het gaat hier om de zogenaamde ‘rule of reason’.

 

Sluitingstijden

 

De sluitingstijden van de horecabedrijven vloeien voort uit de APV van gemeente Nissewaard en zijn vastgesteld in het ‘Beleid sluitingstijden openbare inrichtingen Nissewaard’.

 

Exploitatie Coffeeshop

 

Op 16 december 2016 is het (nul)beleid voor coffeeshops binnen de gemeente Nissewaard geharmoniseerd. In dit specifieke beleid wordt gemotiveerd waarom er voor gekozen is dit nulbeleid te handhaven.

 

Vergunningvrije openbare (horeca-)inrichtingen

 

Regelgeving met betrekking tot vergunningvrije openbare (horeca-) inrichtingen is opgenomen in artikel 2:28 van de APV.

 

De ‘vrijstelling’ van de vergunningplicht betekent niet dat de vergunningvrije inrichtingen zich niet aan de regels hoeven te houden. De APV blijft onverkort van toepassing op dit soort inrichtingen, omdat ze formeel een horeca-inrichting blijven. Toezichthouders controleren op het al dan niet voldoen aan de eisen van de wet. De exploitatie van een vergunningvrije inrichting dient namelijk zodanig te geschieden dat de openbare orde in de omgeving van de inrichting niet nadelig wordt beïnvloed.

 

Vergunning voor onbepaalde tijd

 

De exploitatievergunning wordt op basis artikel 1:7 van de APV voor onbepaalde tijd verleend. Het verlenen van een vergunning voor onbepaalde tijd heeft het risico dat wanneer een ondernemer van belang zijnde wijzigingen niet doorgeeft, de vergunning niet meer overeenkomt met de actuele feiten en omstandigheden. In het kader van de openbare orde is het belangrijk dat de gemeente een actueel overzicht heeft van de in de gemeente actieve horeca-inrichtingen. In de voorschriften behorende bij de exploitatievergunning staat dat ondernemers verplicht zijn om wijzigingen in activiteiten, ondernemersvorm en exploitant door te geven aan de gemeente.

 

Verlaatje ’ of ‘geluidje’

 

De ontheffing sluitingstijd (‘verlaatje’) is geregeld in zowel de APV als in het Beleid sluitingstijden openbare inrichtingen Nisewaard. De melding incidentele festiviteit (‘geluidje, zgn tiendagenregeling’) is geregeld in hoofdstuk 4 van de APV.

2.2.2 Beleidsregels terrassen

Aanleiding

 

Voor de fusie van de voormalige gemeenten Bernisse en Spijkenisse waren verschillende nota’s van kracht. Dit moment leent zich ervoor om via dit geactualiseerde horecabeleid eenduidigheid te creëren voor de horeca voor zowel het centrum als alle wijken en kernen die Nissewaard vormen. Horecaterrassen leveren een bijdrage aan de (recreatieve) kwaliteit van de gemeente en de ontmoetingsfunctie van het centrum, zowel het stadscentrum als het centrum van de kleinere kernen. Ook in Nissewaard gaan steeds meer ondernemers ertoe over om bij hun horeca-inrichting een terras te exploiteren. Terrassen kunnen echter ook een keerzijde hebben. Aangezien er veel publiek buiten op straat is, kunnen omwonenden ook hinder van een terras ondervinden.

 

De beleidsregels voor terrassen is, zoals hierna verwoord, grotendeels hetzelfde als in de ‘Horecanota Spijkenisse 2009-2014’. Ter voorkoming van hinder gelden de volgende uitgangspunten:

 

    • a.

      het waarborgen van de openbare orde en het woon- en leefklimaat;

    • b.

      het versterken van het economische belang van de horeca en de werkgelegenheid;

    • c.

      het bijdragen aan de verlevendiging van de (binnen)stad;

    • d.

      afstemmen van terrassen op de inrichting van de openbare buitenruimte.

 

De beleidsregels voor terrassen zijn grotendeels geconcretiseerd in de APV op grond van artikel 2:28 en 2:29. Op basis van deze artikelen wordt bepaald dat een horeca-inrichting op een bepaalde locatie gevestigd kan worden met inachtneming van de algemene belangen, de openbare orde en de ingebruikneming van de openbare weg. Voor de exploitatie van een horeca-inrichting en het daarbij behorende terras is een vergunning van de burgemeester nodig. Het gebruik en de openstelling van een terras wordt, na toetsing van diverse wet- en regelgeving, vergund in de exploitatievergunning.

 

Toetsingskader bij vergunningaanvragen voor terrassen

 

De burgemeester kan een vergunning verlenen voor een terras behorende bij een horeca-inrichting. De burgemeester toetst daarbij aan het in artikel 2:28 en 2:29 van de APV gestelde kader. Voor de toetsing wordt advies aan een aantal vakafdelingen c.q. disciplines gevraagd, namelijk;

    • a.

      de brandweer en de politie voor wat betreft doelmatigheid van de veiligheid en de openbare orde,

    • b.

      de Afdeling Stadsbeheer voor wat betreft het beheer en onderhoud van de openbare weg en voor advies met betrekking tot de verkeersveiligheid;

    • c.

      Team Stadsontwikkeling met betrekking tot de beeldkwaliteit openbare ruimte;

    • d.

      Team Vergunningen toetst of de inrichting past in het bestemmingsplan en toetst daarnaast of het terras zich op eigen grond of mogelijk op gemeentegrond bevindt.

In het algemeen toetsen de vakafdelingen;

    • a.

      of het woon- en leefklimaat in het geding komt bij gebruik van een terras, dit gebeurt onder andere middels een toets van het bestemmingsplan;

    • b.

      of het beoogde gebruik schade toebrengt aan de weg dan wel gevaar oplevert voor de bruikbaarheid van de weg ;

    • c.

      of voor het doelmatig en veilig gebruik daarvan en of het gebruik een belemmering kan vormen voor het doelmatig beheer en onderhoud van de weg;

    • d.

      of het beoogde gebruik op zichzelf, hetzij in verband met de omgeving niet voldoet aan de redelijke eisen van welstand en beeldkwaliteit openbare ruimte;

    • e.

      de brandveiligheid.

 

  • 1.

    Terras onderdeel van een horeca-inrichting

De terrasvergunning maakt deel uit van de exploitatievergunning en wordt dan ook alleen verleend aan een gevestigde horeca-inrichting met een exploitatievergunning.

 

  • 2.

    Locatie terras

Een terras hoeft niet per definitie direct aan de gevel gevestigd te zijn. Er wordt eerst een toets op het bestemmingsplan uitgevoerd. Een terras dient gelegen te zijn op een locatie die, en voldoet aan de gestelde eisen in het bestemmingsplan en vanuit de horecalokaliteit dient er goed zicht te zijn op het terras. Het terras mag in beginsel niet breder zijn dan de gevel van het bedrijf waartoe het terras behoort. Rekening dient er gehouden te worden met een evenwichtige verdeling tussen het gebruik als terras en de overige publieksfuncties van de openbare ruimte. Een brede straat heeft een bepaalde ruimtelijke uitstraling en de aanleg van een dergelijke straat is niet slechts bedoeld om brede terrassen mogelijk te maken. De achterliggende gedachte van de ruimtelijke uitstraling moet zo veel mogelijk behouden blijven. Bij de vergunningverlening voor de exploitatie van het terras behoort een situatietekening waarop vermeld staat waar het terras gelegen moet zijn. De gemeente onderzoekt de mogelijkheid om daarbij markeringen in de straat aan te brengen die de grenzen van het terras aangeven, zodat dit voor zowel de gebruiker als de horecaondernemer en een toezichthouder duidelijk is.

 

N.B. Bij het verlenen van een (terras)vergunning worden voorschriften opgenomen. In elk geval wordt opgenomen, dat wanneer het voor het terras bestemde gedeelte door het gemeentebestuur voor andere doeleinden ter beschikking wordt gesteld (denk aan een evenement of bij werkzaamheden in het geval van bestrating en/ of werkzaamheden aan leidingen of weekmarkt) er geen recht gedaan kan worden op het gebruik van een terras. In zo’n geval bestaat er ook geen recht op schadeloosstelling.

 

  • 3.

    Sluitingstijden terras

De sluiting van het terras dient duidelijk zichtbaar te zijn voor bezoekers, bijvoorbeeld doordat het meubilair aan elkaar is geketend en/of opgestapeld. Er mag geen verstrekking van dranken en- of etenswaren plaatsvinden na sluitingstijd van en op het terras. De Sluitingstijden van het terras zijn geregeld in artikel 2:29 van de APV en zijn verder uitgewerkt in het Beleid sluitingstijden openbare inrichtingen Nissewaard.

 

  • 4.

    Geldingsduur

De terrasvergunning heeft dezelfde geldingsduur als de exploitatievergunning van de horeca-inrichting.

 

  • 5.

    Persoonsgebonden

De terrasvergunning is onderdeel van de exploitatievergunning (deregulering), deze exploitatievergunning is persoonsgebonden.

 

  • 6.

    Gewijzigde omstandigheden

De gemeente behoudt zich het recht voor de in de exploitatievergunning genoemde oppervlakte aan te passen.

 

  • 7.

    Verkeersveiligheid

Het terras veroorzaakt geen verkeersonveilige situaties. De verkeersveiligheid wordt per aanvraag getoetst door de afdeling Stadsbeheer.

 

  • 8.

    Voldoende toezicht leidinggevende

Er is vanuit de horeca-inrichting ongehinderd zicht op de gang van zaken op het betreffende terras.

 

  • 9.

    Looproute, vervallen, n.v.t.

 

  • 10.

    Opslaan terrasmeubilair

Terrasmeubilair (incl. parasols en terrasschermen) dient buiten de openingstijden van de horeca-inrichting inpandig te worden opgeslagen. Wanneer inpandige opslag niet mogelijk is en de verkeersveiligheid zich hiertegen niet verzet, mag het terrasmeubilair blijven staan mits één en ander in verband met vandalisme deugdelijk met kettingen wordt bevestigd. Tevens moet voor het publiek duidelijk zijn dat het terras gesloten is en dat er geen gebruik gemaakt kan worden van het meubilair.

 

  • 11.

    Terrasschermen

Terrasschermen mogen (zonder vergunning) enkel dwars op de gevel geplaatst worden met een maximale hoogte van 1 meter. Terrasschermen mogen niet aan de grond worden verankerd, maar dienen gemakkelijk verwijderbaar te zijn.

 

  • 12.

    Gebruik heaters

Het is toegestaan om op terrassen losse/verrijdbare heaters te gebruiken.

 

  • 12.

    Vlonders

Het gebruik van vlonders is niet toegestaan met uitzondering van vlonders in het water. Voor het gebruik van een vlonder in het water is een omgevingsvergunning vereist.

 

  • 13.

    Inrichting terras

Voor de inrichting van een terras zijn alleen de volgende objecten toegestaan: tafels, zitmeubilair, parasols, prullen- en rookasbakken, heaters, plantenbakken en terrasschermen. Zowel parasols als terrasschermen mogen met een soort ‘buissysteem’ in de grond bevestigd, dus niet verankerd, worden, mits zij direct verwijderbaar zijn.

 

Aandacht voor de inrichting en het gebruik van de openbare ruimte blijft noodzakelijk. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat ook ondernemers zich verantwoordelijk voelen om kwalitatief hoogwaardige terrasobjecten te plaatsen. Dit om op die manier een positieve bijdrage te leveren aan het gebruik van de openbare ruimte. Het gaat daarbij niet alleen om uitstraling van het terras maar ook om veiligheid, zoals een stevige constructie van parasols, terrasschermen, stoelen en degelijke tafels.

 

Voor de inrichting van de terrassen is de Welstandsnota van toepassing en geldt het volgende kader:

  • Duurzaam terrasmeubilair:

    • a.

      100% rotan;

    • b.

      forest stewardship council hout (FSC);

    • c.

      bamboe;

    • d.

      palmhout;

    • e.

      nabasco (een milieuvriendelijke kunstvezel);

    • f.

      staal/aluminium;

    • g.

      of een materiaal dat qua beeldkwaliteit dezelfde uitstraling heeft.

 

  • Een terrasscherm heeft een frame in de kleur zwart of een variatie grijs en het scherm is transparant. Op het terrasscherm zijn geen reclame-aanduidingen aangebracht.

 

  • Parasols hebben een doek in een (uni) gedekte kleur. Op de parasols is het toegestaan een bedrijfsnaam of een bedrijfslogo op het doek aan te brengen mits deze een maximale afmeting van zestig bij zestig centimeter heeft. Op de parasols zijn geen reclame-aanduidingen anders dan de naam van de brouwerij of logo van het horecabedrijf aangebracht. In uitgeklapte toestand moet de onderkant van de volant zich op minimaal 2.20 meter hoogte bevinden.

 

  • 14.

    Maatwerk

Onverlet het hiervoor bepaalde zal, daar waarin een gebied meer aaneengesloten of vrijwel aaneengesloten terrassen zijn of gebieden met een specifieke structuur door de betrokken ondernemer(s) in overleg met de gemeente een totaalplan worden opgesteld.

 

  • 15.

    Geluid en terras

Het vanaf het terras ten gehore brengen van ‘muziek’ is niet toegestaan, tenzij een akoestisch rapport (geluidsrapport) is opgemaakt en goedgekeurd.

 

Vergoeding voor het gebruik van de openbare ruimte

 

Vervallen. Is opgenomen in de Verordening precariobelasting.

2.2.3 Rookverbod Horeca

Vervallen. Is opgenomen in de tabakswet. De toezicht hiervan ligt bij de NVWA.

2.2.4 Paracommercieel beleid

Vervallen. De spelregels zijn opgenomen in APV.

2.2.5 Jeugd en alcohol

Vervallen. Dit onderwerp is opgenomen in het preventie- en handhavingsplan alcohol. Deze nota dient echter nog te worden geactualiseerd.

2.2.6 Veilig uitgaan

Het onderwerp ‘Veilig uitgaan’ komt aan de orde in onderstaande beleidsdocumenten;

    • a.

      Meerjarennota integraal toezicht en handhaving fysieke leefomgeving 2015 – 2018

    • b.

      Beleid sluitingstijden openbare inrichtingen Nissewaard 2016

    • c.

      Integraal veiligheidsbeleid Nissewaard 2017 – 2021

    • d.

      Handhavingsprotocol Horeca Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee

3. Communicatie en Handhaving (hoofdstuk 4 en 5 vorige horecanota)

 

Beide hoofdstukken komen te vervallen. Deze onderwerpen (communicatie en toezicht en handhaving) zijn o.a. verwerkt in andere (bovengenoemde) beleidsstukken.

4. Bijlagen

 

4.1 Was/wordt-lijst (voormalige horecanota t.o.v. huidige toetsingskader)

 

 

Oude artikel/tekst

Wijziging

Reden voorgestelde wijziging

3 Algemeen

   

2. 4 Algemeen toetsingskader

In dit hoofdstuk wordt er nader ingegaan toetsingskaders.

Gehele tekst geactualiseerd op basis van huidige wetgeving en beleid

Drank- en Horecaverordening

In de horecanota wordt verwezen naar een verordening van 1999

Drank- en Horecaverordening

De Drank- en Horecaverordening is opgegaan in de Algemene Plaatselijke Verordening Nissewaard 2016.

 

De Drank- en Horecaverordening is vervallen

Ontwikkelingen op het gebied van landelijke wetgeving

 

Drank- en horecawet

Ontwikkelingen op het gebied van landelijke wetgeving

Er zijn diverse formele  wijzigingen in de Drank- en Horecawet doorgevoerd..

1 januari 2013 is De Drank- en Horecawet gewijzigd. De formele wijzigingen zijn in de nieuwe beleidsnota doorgevoerd.

Voorlopige vergunning

Vervallen

Past niet in de huidige regelgeving

Verlaatje of geluidje

Termen tekstueel aangepast (juiste benamingen) en toegelicht in de tekst

Verlaatje en geluidje zijn geen ‘officiele termen’ vanuit wetgeving

Terrassenbeleid

Tekst geactualiseerd en eenduidig voor alle kernen die Nissewaard omvat zonder de basis (zoals die eerder is beschreven) uit het oog te verliezen.

Omdat oude nota’s e.d. niet meer van toepassing zijn (waaronder terrassennota Zuidland) zijn/blijven de opgenomen kaders het  uitgangspunt.

Locatie Terras

In de oude horecanota was de verplichting van een terras aan de gevel opgenomen, dit is in het nieuwe stuk losgelaten. Aanwijzing van terraslocatie is nu geregeld via de Wet ruimtelijke ordening .

Toetsingskader ligging terras wordt geregeld bij het maken van bestemmingsplannen. Voor het gebruik van het terras  bestaan andere toetsingskaders ter voorkoming van overlast en ter bescherming van de openbare orde.

Looproute (horecabedrijf naar terras)

Vervallen

Niet van toepassing. De Drank- en Horecawet regelt het zicht op het terras (dit heeft ook invloed op de looproute)

Geluid en terras (Nieuw)

Geluid en terras

Het vanaf het terras ten gehore brengen van ‘muziek’ is niet toegestaan, tenzij een akoestisch rapport is opgemaakt.

Geluid is een lastig onderwerp en behoeft uitleg. Bedoeling is om met dit beleid duidelijkheid voor zowel ondernemer, vergunningverlener als toezichthouder te creëren.

Overgangstermijn (terrasschermen)

Vervallen

Niet meer van toepassing

Vergoeding voor het gebruik van de openbare ruimte

Verwijzing naar de Verordening precariobelasting

Is opgenomen in de Verordening precariobelasting

Rookverbod Horeca

Vervallen

Is opgenomen in de tabakswet. De toezicht hiervan ligt bij de NVWA.

Paracommercieel beleid

 

Vervallen (of verwijzen?). De spelregels zijn opgenomen in APV.

 

De regels rondom paracommercie zijn opgenomen in APV.

 

Jeugd en Alcohol

Vervallen

Is verwerkt in het preventie- en handhavingsplan alcohol.

Veilig uitgaan

Veilig uitgaan

Het onderwerp ‘Veilig uitgaan’ komt aan de orde in onderstaande beleidsdocumenten;

  • e.

    Meerjarennota integraal toezicht en handhaving fysieke leefomgeving 2015 – 2018

  • f.

    Beleid sluitingstijden openbare inrichtingen Nissewaard 2016

  • g.

    Integraal veiligheidsbeleid Nissewaard 2017 – 2021

Handhavingsprotocol Horeca Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee

Gehele onderwerp ingekort met verwijzingen naar andere nota’s e.d.

Hoofdstuk 4 Communicatie en Hoofdstuk 5 Handhaving

Beide hoofdstukken komen in de nieuwe nota te vervallen.

Deze onderwerpen zijn o.a. verwerkt in diverse procedures en werkwijzen en tevens verwerkt in andere (eerdergenoemde) beleidsstukken.

 

4.2 Overzicht horecabedrijven Nissewaard (Peildatum december 2018)

 

Spijkenisse Horecaconcentratiegebied

 

1

Bram Ladage Verse Patat

Uitstraat 1

Cafetaria

Middag/avond

2

Funplaza Spijkenisse B.V.

Damstraat 19

Speelautomatenhal

Middag/avond/nacht

3

Grillroom Atlantis

Westkade 15

Cafetaria

Middag/avond/nacht

4

Bar TOPS

Voorstraat 17

Café

Avond/nacht

5

Theater de Stoep

Theaterplein 1

Foyer in theater/bioscoop

Middag/avond

6

La Cubanita

Havenplein 19

Restaurant

Middag/avond

7

Wijnbar Grapps

Torenstraat 5

Café

dag/avond/nacht

8

Miki Eethuis

Uitstraat 147

Restaurant

dag

9

Restaurant Snackbar Krom

Voorstraat 1 -3

Restaurant

dag/avond

10

Cardan

Voorstraat 11

Café

avond/nacht

11

Dave

Voorstraat 21

Grillroom

avond/nacht

12

Il siciliano

Voorstraat 30

Restaurant

middag/avond

13

Murray's Coffee & Lunch

Spuistraat 2

Lunchroom

dag/avond/nacht

14

Défrance Spijkenisse B.V.

Nieuwstraat 180 A

Lunchroom

dag

15

Bar Dancing DE KADE

Noordkade 7 -9

Bar, Lounge & Club

avond/nacht

16

Freddy's IJssalon

Nieuwstraat 105 A

IJssalon

dag

17

Eetcafé Orient

Noordkade 1

Grillroom

avond

18

Gasterij Het Ganzengors

Oostkade 4

Restaurant

dag/avond

19

Japans Restaurant Amami

Noordpassage 55

Restaurant

dag/avond

20

Muziekcafé de Fles

Spuistraat 8

Café

avond/nacht

21

HEMA

Stadhuispassage 2

Horeca in een warenhuis

dag

22

De Boekenberg

Markt 40

Horeca in Bibliotheek

dag

23

DRINKZ

Voorstraat 34

Café

dag/avond

24

Grieks Specialiteitenrestaurant "Zorba De Griek"

Voorstraat 43

Restaurant

avond

25

Enjoy - cakes

Voorstraat 45

Afhaalbedrijf

dag

26

Giva Lunch & Lekkers

Voorstraat 47 B

Lunchroom

dag/avond

27

Café Restaurant King Amon

Voorstraat 48

Restaurant

avond/nacht

28

Restaurant Olijf, Tapas & Drinks

Voorstraat 54

Restaurant

avond

29

Brownies & Downies Spijkenisse

Nieuwstraat 181

Lunchroom

dag

30

Gers Spijkenisse, hapje, drankje, klankje

Voorstraat 15

Café-Restaurant

dag/avond/nacht

31

De Beren

Westkade 51 - 55

Restaurant

dag/avond

32

Kaldi

Nieuwstraat 5

Lunchroom

dag

33

Borreluur

Voorstraat 16

Café

avond/nacht

34

ROYAL, Feest- en Partycentrum

Damstraat 15

Zalen-/partycentrum

avond/nacht

35

De Meiden van de Molen

Noordeinde 99

Café-Restaurant

middag/avond

36

Cafetaria Checkpoint

Nieuwstraat 211

Cafetaria

dag/avond

37

Café Johan

Noordkade 11

Café

avond/nacht

38

Cafe Merz

Uitstraat 141

Café-Restaurant

dag/avond/nacht

39

Bar Spot

Voorstraat 19

Café

Avond/nacht

40

Oriental Fastfood

Uitstraat 76

Restaurant

dag/avond

41

Asri

Nieuwstraat 8

Lunchroom

dag

42

Bella Piazza B.V.

Damstraat 17

Restaurant

avond

43

Restaurant Stoer Burgers en Kip

Voorstraat 56

Restaurant

avond

44

Stichting Nissewaard Events

Havenplein 7

Zalen-/partycentrum

avond

45

Tasty Spijkenisse

Noordpassage 22

Lunchroom

dag/avond

46

Havenhuys B.V.

Havenplein 5

Restaurant

dag/avond

47

Bar Kras Horeca B.V.

Voorstraat 20 A

Café

Avond/nacht

48

Subway Spijkenisse

Uitstraat 20 a

Lunchroom

dag/avond

 

Spijkenisse overige wijken en Hekelingen

 

 

1

Delta Sportcentrum B.V.

Industriestraat 4

Sportkantine/Clubgebouw

sport

2

Mc Donald's Restaurant

Borgtweg 2

Restaurant

dag/avond/nacht

3

Manege "De Ruiterhoek"

Breekade 9

Sportkantine/Clubgebouw

sport

4

Carlton Oasis Hotel

Curieweg 1

Bar/Restaurant hotel

Hotel

5

M. Point Life Style Center

Gaddijk 43

Sportkantine/Clubgebouw

sport

6

Eetcafé "Klavertje Vier"

Dorpsstraat 101

Restaurant

dag/avond

7

BeWe Beheer B.V. Sportcentrum Halfweg

Einsteinweg 6

Sportkantine/Clubgebouw

sport

8

Sport & Fitnesscentrum R. de Bijl & C. Gross

Galileilaan 5

Sportkantine/Clubgebouw

sport

9

Atlas Holiday Spijkenisse B.V.

Groene Kruisweg 11

Bar/Restaurant hotel

hotel

10

Arcaplex Spijkenisse B.V.

Groene Kruisweg 19

Foyer in theater/bioscoop

dag/avond

11

Rivierabad

Groene Kruisweg 21

Kantine/Clubgebouw

sport

12

Pak Boli / Wing Sing B.V.

Groenewoud 2

Restaurant

dag/avond

13

V.O.F. Ninh Cafetaria de Maascorner

Hadewychplaats 62

Cafetaria

dag/avond

14

De Witte Lelie fastfood (PAND LEEG)

Hadewychplaats 92

Cafetaria

dag/avond

15

Chin. Ind. Restaurant "Lucky City"

Hadewyschplaats 108

Restaurant

dag/avond

16

Rothihuis Maharadj

Hongerlandsedijk 148

Cafetaria

dag/avond

17

Party en Bowlingcentrum Spijkenisse B.V.

Hoogwerfsingel 2

Zalen-/partycentrum

dag/avond

18

Restaurant Oude Maas

Amerstraat 58

Restaurant

avond

19

Snackbar Nieuw Waterland

Vlinderveen 217

snackbar/cafetaria

dag/avond

20

Verhage fast food

Vlinderveen 432

snackbar/cafetaria

dag/avond

21

Grillrestaurant Usta

Vlinderveen 443

Restaurant

avond

22

Argentijns Steakhouse & Tapas Maxima

Vlinderveen 446

Restaurant

avond

23

Fly-in

Vlinderveen 477

Café

avond

24

Afhaalrestaurant Sun Sien Spijkenisse

Vondelsingel 51

Afhaalbedrijf

avond

25

Chen Zheng Brom Hermus

Vondelsingel 53

snackbar/cafetaria

dag/avond

26

Café DenS

Vondelsingel 55 57-59

Café

dag/avond/nacht

27

Kringloopwinkel Rataplan Spijkenisse

Groene Kruisstraat 4

Horeca in winkel

dag

28

Drinkerij Doft

Vondelsingel 49

Café

dag/avond/nacht

29

Ristorante Pizzeria Pappa Gallo B.V.

Karel Doornmanstraat 6

Restaurant

dag/avond

30

V.O.F. Elke Dag Chinees

Klokbekerkreek 1

Afhaalbedrijf

dag/avond

31

Pizzaservice "Rossini"

Korenbloemstraat 19

Afhaalbedrijf

middag/avond

32

Restaurant Aphrodite

Korenbloemstraat 23

Restaurant

middag/avond

33

Eethuis en Afhaalcentrum "De Chinese Muur"

Korenbloemstraat 27

Afhaalbedrijf

middag/avond

34

Chinees-Indisch Restaurant "Mee Wah"

Lenteakker 268 -270

Restaurant

middag/avond

35

Café Allee

Lisstraat 82

Café

middag/avond

36

Ome Jannes B.V.

Malledijk 1 A

Restaurant

middag/avond

37

Studio "Celica" B.V.

Moleneind 1

Horeca in sportschool

sport

38

Café MaBel

t Plateau 2

Restaurant

middag/avond

39

De Roti Specialist

Oberonweg 284

Bezorgen & Afhaalcentrum

???

40

Dansschool Norbert van Wijk

Randweg 5

Horeca in dansschool

???

41

Smiley Chicken

Ruwaard van Puttenweg 100

Cafetaria

middag/avond

42

V.O.F. Cartouche

Ruwaard van Puttenweg 104

Cafetaria

middag/avond

43

M.W. van 't Hof

Schoollaan 18

Cafetaria

middag/avond

44

American Bagels & Burgers

Marguerite Durasstraat 100

Lunchroom

dag

45

Ambiance Zalenverhuur B.V.

Slauerhoffstraat 4 -6

Horeca in dansschool

dag/avond

46

In den Biesenschuur

Stationsstraat 1

Theesalon

dag

47

Snackbar Sterrenhof Li Cafe 'Laurel & Hardy'

Sterrenhof 30

Café

middag/avond

48

New York Pizza Spijkenisse

Sterrenhof 32

Bezorgen & Afhaalcentrum

middag/avond

49

Lagendijk Tankstation B.V.

Boyleweg 16

Lunchroom

dag/avond

50

Restaurant La Vista

Rivierlaan 121

Restaurant

avond

51

Gyrosland 2

Vlinderveen 447

Restaurant

dag/avond

52

Café de Malle Molen

Lisstraat 84

Café

dag/avond

53

Crazy Golf Spijkenisse B.V.

Hoogwerfsingel 1 A

Horeca bij golfbaan

dag/avond

54

Chinees Indisch Restaurant "Lotus"

Winston Churchilllaan 36

Restaurant

middag/avond

55

Sportingclub Aad de Hoog B.V.

Zinkseweg 25

Horeca in sportschool

sport

56

Eetcafé de Akkers

Zomerakker 22

Eetcafé

dag/avond

57

Snackbar Halte Akkerhof

Zomerakker 101 -103

snackbar/cafetaria

dag/avond

58

De Smickelhoek

Zwanenhoek 84

snackbar/cafetaria

dag/avond

59

S. Costerus t.h.o.d.n. Verhage

t Plateau 44

snackbar/cafetaria

dag/avond

60

Pizzeria Da Sonia

Zwanenhoek 88

Restaurant

dag/avond

61

Doppio Espresso Spijkenisse B.V.

Elementenweg 17

Espressobar

dag

62

Domino's Pizza Spijkenisse

Gorsstraat 16

Restaurant

dag/avond

63

Ruwaard van Putten Ziekenhuis Spijkenisse

Ruwaard van Puttenweg 500

Restaurant

dag/avond

64

Snookercentrum Spijkenisse B.V.

Vlinderveen 217

Horeca in snookercentrum

dag/avond/nacht

65

Shoarma Pizzaria Ramses

J.C. Sterrenburgstraat 157

Cafetaria

dag/avond

66

Jump XL Spijkenisse

Einsteinweg 6

Horeca bij recreatie

dag/avond

67

Cafetaria Smaak Goed

Klokbekerkreek 3

Cafetaria

dag/avond

68

Souvlaki Afhaal & Bezorg

Hadewychplaats 92

Bezorgen & Afhaalcentrum

dag/avond

69

Kleine Café

Hekelingseweg 11 A

Café

dag/avond/nacht

70

Mixx Mediterraans Restaurant V.O.F.

Hadewijchplaats 100

Restaurant

middag/avond

71

van Vuuren horeca dorpshuis Hekelingen

Lede 13

Kantine/Clubgebouw

dag/avond

72

Délifrance Spijkenisse

Lucebertstraat 44

Cafetaria

dag/avond

73

Banketbakkerij Smeets

Zomerakker 22

IJssalon

dag

74

VOF Verhage- Riekwel

t Plateau 44

Lunchroom

???

75

Cafe De Rolleman

Zwanenhoek 82

Café-Restaurant

dag/avond

76

Innovatiekracht B.V.

Plaatweg 15

Congrescentrum

dag

77

Mara Kebab & Pizza

Hadewychplaats 100

Restaurant

middag/avond

78

Istanbul Doner & Pizza

Hadewijchplaats 100

Restaurant

middag/avond

79

Cafe Allee

Lisstraat 82

Café

middag/avond/nacht

 

Paracommerciële (horeca) instellingen in Spijkenisse en Hekelingen (horeca vanuit stichtingen en verenigingen)

 

 

1

Handbal Vereniging Olympia-Spijkenisse (H.V.O.S.)l

Atletiekpad 9

Kantine/Clubgebouw

Spijkenisse

Sport

2

Geriatrisch Centrum De Es

Hurthstraat 1

Horeca in zorginstelling

Spijkenisse

Zorg

3

Zwemvereniging "De Kempvis"

Hoogwerfsingel 10

Horeca in zwembad

Spijkenisse

Sport

4

Honk- en Softbalvereniging Spikes

Sportpolderweg 11

Kantine/Clubgebouw

Spijkenisse

Sport

5

American Football Vereniging Spijkenisse Scouts

Tennispad 2

Kantine/Clubgebouw

Spijkenisse

Sport

6

V.V. "Spijkenisse"

Maaswijkweg 100

Kantine/Clubgebouw

Spijkenisse

Sport

7

Careyn Hart van Groenewoud

Lindenstraat 2 A t/m Y

Horeca in zorginstelling

Spijkenisse

Zorg

8

Maasdelta Spijkenisse (MDS)

Gorsstraat 5

Horeca in zorginstelling

spijkenisse

Zorg

9

P.R.C. "Delta"

Wielrenpad 2

Kantine/Clubgebouw

Spijkenisse

Sport

10

Lawn Tennis Club "Spijkenisse"

Schenkelweg 110 A

Kantine/Clubgebouw

Spijkenisse

Sport

11

Spijkenisse Atletiek- en Rekreatiesport Klub Spark

Atletiekpad 1

Kantine/Clubgebouw

Spijkenisse

Sport

12

Korfbalvereniging S.C. Olympia

Atletiekpad 5

Kantine/Clubgebouw

Spijkenisse

Sport

13

Voetbalvereniging "Hekelingen"

Sportpolderweg 7

Kantine/Clubgebouw

Hekelingen

Sport

14

Lawn Tennisvereniging "De Hartel"

Voorweg 2

Kantine/Clubgebouw

Spijkenisse

Sport

15

Voetbalvereniging Samen Combinerend Omhoog 1963

Plaatweg 2

Kantine/Clubgebouw

Spijkenisse

Sport

16

Terras aan de Maas

Hongerlandsedijk 1106

Horeca in zorginstelling

Spijkenisse

Zorg

17

Sportclub Botlek

Veertig Morgenweg 2

Kantine/Clubgebouw

Spijkenisse

Sport

18

Multi Sport Vereniging Spijkenisse (MSVS)

J. Witteveenlaan 1

Sportkantine/Clubgebouw

Spijkenisse

Sport

19

Stichting Welzijn Ouderen S.W.O.

Winston Churchilllaan 31

Ontmoetingscentrum

Spijkenisse

Zorg

20

Vogelvereninging "Spijkenisse e.o."

Maaswijkweg 10

Kantine/Clubgebouw

Spijkenisse

Sport

21

Biljartvereniging "De Rietlander"

Wilhelmina Bladergroenstraat 47

Kantine/Clubgebouw

Spijkenisse

Sport

22

Vereniging Nederlands-Turks Ontmoetingscentrum (N.T.O.)

A.M. De Jongstraat 2

Ontmoetingscentrum

Spijkenisse

Overig

23

Watersportvereniging Hairt-Hille

Markenburgweg 2

Kantine/Clubgebouw

Spijkenisse

Sport

24

Badminton Centrum Ritte-Spijkenisse

Maaswijkweg 50

Horeca in sportschool

Spijkenisse

Sport

25

Hockey-Vereniging Spijkenisse

Schenkelweg 110 B

Kantine/Clubgebouw

Spijkenisse

Sport

26

L.T.V. " De Dalle"

Tennispad 4

Kantine/Clubgebouw

Spijkenisse

Sport

27

Stichting Antes

Hoeklaan 82

Horeca in zorginstelling

Spijkenisse

Zorg

28

Wijkvereniging De Kreek

Kreek 123

Ontmoetingscentrum

Spijkenisse

Overig

29

 De Boekenberg

Markt 40

Horeca in bibliotheek

Spijkenisse

Overig

30

Schaakvereniging Spijkenisse

Markt 40

 

Spijkenisse

Sport

 

Abbenbroek (inclusief paracommerciële (horeca) instellingen)

 

1

Café Oudeland

Gemeenlandsedijk Noord 13

Café

middag/avond

2

Tennis Vereniging Abbenbroek

Gemeenlandsedijk Noord 12 B

Sportkantine/Clubgebouw

Sport

3

Voetbalvereniging "Abbenbroek"

Gemeenlandsedijk Noord 12 a

Kantine/Clubgebouw

Sport

4

Schietvereniging "Diana"

Gemeenlandsedijk Noord 12 c

Kantine/Clubgebouw

Sport

5

Stichting Dorpshuis Abbenbroek

Kerkplein 7

Ontmoetingscentrum

dag/middag/avond

  

Geervliet (inclusief paracommerciële (horeca) instellingen)

 

1

La Campagne

Oud Hoenderhoeksedijk 1

Zalen-/partycentrum

dag/avond/nacht

2

Café Buitenzicht

Toldijk 3

Café

dag/avond/nacht

3

G.H.V.V. '13

Toldijk 8

Kantine/Clubgebouw

sport

4

Stichting Geervlietse Kernactiviteiten

Prinses Julianaplein 1

Kantine/Clubgebouw

dag/avond

5

De Zalmforel

Oud Hoenderhoeksedijk 3

Sportkantine/Clubgebouw

dag/avond

6

De Beren Heenvliet

Stationsweg 27

Restaurant

dag/avond

  

Heenvliet (inclusief paracommerciële (horeca) instellingen)

 

1

Sport en Opleidingsinstituut Kam Lung

Hugo van Voorneweg 39

Sportkantine/Clubgebouw

Sport

3

De Hoecksack

Markt 9

Restaurant

middag/avond/nacht

4

G.H.V.V. '13 (Voetvalvereniging)

Wethouder Gelderlandlaan 1

Kantine/Clubgebouw

Sport

5

Lawn Tennis Vereniging "Bernisse"

Hugo van Voorneweg 43

Kantine/Clubgebouw

Sport

6

Watersportvereniging Waterman

Kanaaldijk Oost 2

Kantine/Clubgebouw

Sport

7

Stichting Jeugd-en Jongerencentrum "De Brandspuit"

Meeldijk 7 a

Kantine/Clubgebouw

middag/avond/nacht

8

Jimmy's Eetcafé

Stationsweg 6

Restaurant

middag/avond

9

Cafe de Gouden Leeuw Heenvliet B.V.

Markt 1

Café

middag/avond/nacht

 

Simonshaven (inclusief paracommerciële (horeca) instellingen)

 

1

De Pannekoekenbakker Zuidland

Stompaardsedijk 2

Restaurant

middag/avond

2

De Cantine HCS

Schuddebeursedijk 2

Kantine/Clubgebouw

Sport

3

S.V. Simonshaven

Schuddebeursedijk 2 a

Kantine/Clubgebouw

Sport

 

Zuidland (inclusief paracommerciële (horeca) instellingen)

 

1

D.A.C. Westenrijck (ijssalon)

Breedstraat 10

IJssalon

dag

2

Bistro Lunchroom 's Lands Bakkie

Breedstraat 6

Lunchroom

dag

3

Pizzeria Milano

Breedstraat 18

Restaurant

middag/avond

4

Stichting Drenkwaard

Molendijk 21 b

Kantine/Clubgebouw

sport

5

De Welkom Kerk

Wilhelminastraat 30

Ontmoetingscentrum

dag

6

Chinees Indisch Restaurant De Lange Muur V.O.F.

Breedstraat 24

Restaurant

middag/avond

7

Hellas Restaurant Mythos

Dorpsstraat 28

Restaurant

middag/avond

8

Snackbar de Ring

Ring 23

Cafetaria

middag/avond

9

Café Meiburg

Ring 15

Café

middag/avond

10

FoodAnDrink

Ring 2

Restaurant

middag/avond

11

Watersportvereniging Blinckvliet

Krommedijk 15 a

Sportkantine/Clubgebouw

sport

12

Christelijke Korfbalvereniging Z.K.V.

Kerkweg 82

Sportkantine/Clubgebouw

sport

13

Voetbalvereniging "Door Eendracht Sterk" Zuidland

Kerkweg 84

Sportkantine/Clubgebouw

sport

14

Schietvereniging "Walther"

Julianastraat 48

Kantine/Clubgebouw

sport

15

Lawn Tennis Vereniging "Zuidland"

Molendijk 21 d

Kantine/Clubgebouw

sport

16

Grand Cafe Blessing

Ring 24

Restaurant

hotel

17

Partycentrum Zuidland B.V.

Nieuwe Veerdam 2

Zalen-/partycentrum

middag/avond/nacht

18

Stroop Pannenkoeken

Nieuwe Veerdam 2 a

Restaurant

middag/avond/nacht

   

 

Besproken en vastgesteld in de collegevergadering van 21 mei 2019

Naar boven