Gemeente Middelburg – Inspraak – Interreg 2 zeeënproject Water Resilient Cities – Herinrichting De Overloper

Zaaknummer 215408

 

Voorlopig ontwerp

Burgemeester en wethouders van Middelburg maken bekend dat zij voor het Interreg 2 zeeënproject Water Resilient Cities twee voorlopig ontwerpen hebben gemaakt voor de herinrichting van De Overloper. Door de klimaatverandering krijgen we in de toekomst vaker te maken met extreem weer. Bij hoosbuien kan er wateroverlast optreden. In De Overloper wordt er daarom opvang gemaakt voor regenwater. Bij hoosbuien wordt regenwater van de woonwijk afgevoerd naar deze opvang. Het regenwater wordt tijdelijk opgeslagen in terreinverlagingen waarna het langzaam de grond inzakt en afgevoerd wordt naar het oppervlaktewater. Hiermee moet schade aan woningen door hoosbuien worden voorkomen. Hierdoor wordt de wijk Dauwendaele minder gevoelig voor extreem weer en wordt het gebied aantrekkelijker voor gebruikers. De voorlopig ontwerpen zijn tot stand gekomen in overleg met een bewonerswerkgroep.

De belangrijkste veranderingen ten opzichte van de huidige situatie zijn:

  • 1.

    Op verschillende plaatsen in De Overloper wordt het terrein iets verlaagd zodat deze plaatsen (tijdelijk) water kunnen opslaan, in totaal minimaal 1500 m3.

  • 2.

    Met de grond die wordt ontgraven, worden verschillende heuveltjes gemaakt.

  • 3.

    Er wordt een aantal wandelpaden aangelegd en een aantal plaatsen om te spelen en te recreëren.

  • 4.

    De ingangen worden ruimer en opvallender gemaakt.

  • 5.

    Er wordt drainage aangebracht om te voorkomen dat er eventueel grondwateroverlast kan ontstaan.

 

Informatieavond

Tijdens de informatieavond op 13 mei 2019 zijn er twee voorlopig ontwerpen (een basisvariant en een uitgebreide variant) gepresenteerd aan de bewonerswerkgroep, in Buurthuis Het Meandertje van de Stichting Wijk Dauwendaele, Kruitmolenlaan 125.

 

Inspraak

Beide voorlopig ontwerpen worden in de inspraak gebracht. Tijdens de inspraaktermijn van zes weken, van 13 juni tot en met 24 juli 2019, kunnen ingezetenen en belanghebbenden mondeling of schriftelijk hun zienswijze over deze voorlopig ontwerpen indienen. Afhankelijk van de zienswijzen zal bekeken worden welk ontwerp de voorkeur heeft en of dat ontwerp moet worden aangepast.

Voor een mondelinge zienswijze of voor meer informatie kunt u contact opnemen met de projectleider Bas Kole (0118) 675 210. Schriftelijke zienswijzen richt u aan: Burgemeester en wethouders van Middelburg, Bas Kole, Postbus 6000, 4330 LA Middelburg. Een inspraakreactie per e-mail verstuurt u naar info@middelburg.nl.

Een belanghebbende die redelijkerwijs kan worden verweten dat hij geen zienswijzen heeft ingediend, kan geen beroep instellen bij de rechtbank (artikel 6:13 van de Algemene wet bestuursrecht).

Tijdens de inspraaktermijn liggen de voorlopig ontwerpen ter inzage. Voor inzage kunt u elke werkdag tijdens kantooruren terecht in het Stadskantoor bij de vakbalie Vergunningen, Bouwen en Wonen. Kopieën zijn daar verkrijgbaar. De voorlopig ontwerpen zijn ook te raadplegen op www.middelburg.nl/deoverloper. De voorlopig ontwerpen kunt hier in een groter pdf-formaat bekijken.

Van de inspraak wordt een eindverslag gemaakt. Het eindverslag wordt gepubliceerd in het Gemeenteblad (Overheid.nl) en toegezonden aan de indieners van een zienswijze.

 

Planning

De gemeente streeft er naar om de herinrichting uit te voeren in de periode eind september tot en met eind december 2019.

Naar boven