Tijdelijke beleidsregel experimenten Participatiewet

Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nijmegen,

 

Gelet op artikel 83 van de Participatiewet, het Tijdelijk besluit experimenten Participatiewet en de Tijdelijke regeling experimenten Participatiewet,

 

 

BESLUIT:

Inleiding

De regering heeft met het Tijdelijk besluit experimenten Participatiewet en de onderliggende regeling invulling gegeven aan de experimenteerruimte van artikel 83 van de Participatiewet. De gemeente Nijmegen heeft een experiment ontwikkeld binnen voornoemde kaders. In deze beleidsregel wordt concrete invulling gegeven aan de inhoud en opzet van het experiment.

 

Artikel 1 Definities

 

Besluit Tijdelijk besluit experimenten Participatiewet

Deelnemer Bijstandsgerechtigde die zich aanmeldt voor het experiment of reeds is toegelaten

Regeling Tijdelijke regeling experimenten Participatiewet

Wet Participatiewet

 

Artikel 2 Experimentgroepen

 

Deelnemers aan het experiment worden bij wijze van loting aselect verdeeld in de volgende groepen:

 

  • Groep 1: ontheffingsgroep. Deelnemers zijn vrij in de wijze waarop zij inhoud geven aan het nakomen van de arbeids- en re-integratieplicht of activiteiten ontplooien die hieraan kunnen bijdrage. Hierbij kan gedacht worden aan een inspanning om betaald werk te vinden, betaald werken of participeren bijvoorbeeld als vrijwilliger bij een organisatie gericht op het algemeen belang zonder winstoogmerk. Het college controleert na zes maanden of deelnemers zich voldoende inspannen ten behoeve van arbeidsinschakeling. Genoten inkomsten worden vrijgelaten tot de maximale grens uit het besluit. Maximaal aantal deelnemers: 150.

  • Groep 2: Intensiveringsgroep. Deelnemers in deze groep worden intensief gevolgd en begeleid tijdens hun deelname aan het experiment. Genoten inkomsten worden vrijgelaten tot de maximale grens uit het besluit. Maximaal aantal deelnemers: 100.

  • Groep 3: Vrijlatingsgroep: voor deelnemers in deze groep geldt het reguliere regime uit de Participatiewet. Genoten inkomsten worden vrijgelaten tot de maximale grens uit het besluit. Maximaal aantal deelnemers: 150.

  • Groep 4 Controlegroep: voor deelnemers in deze groep geldt het reguliere regime uit de Participatiewet. Maximaal aantal deelnemers: 150.

 

Het college kan afwijken van bovenstaande groepen als dit noodzakelijk is voor een wetenschappelijk verantwoorde uitvoering van het experiment.

 

Artikel 3 Inschrijving

 

Inschrijven voor het experiment geschiedt via de door het college opengestelde kanalen.

 

Artikel 4 Voorwaarden voor deelname

 

Voor deelname aan het experiment gelden, gedurende de gehele looptijd, de volgende uitgangspunten.

 

  • a.

    De deelnemer is bijstandsgerechtigde op grond van artikel 11 van de Participatiewet.

  • b.

    De deelnemer is niet opgenomen in het doelgroepenregister.

  • c.

    De deelnemer is op het moment de start van experiment 27 jaar of ouder, maar bereikt niet tijdens de looptijd van het experiment de pensioengerechtigde leeftijd.

  • d.

    De deelnemer die statushouder is, kan deelnemen als hij op het moment van aanmelden de inburgeringsverplichtingen heeft volbracht.

  • e.

    De deelnemer moet meewerken aan een goede uitvoering van het experiment. Hieronder valt het op bepaalde tijden meewerken aan de onderzoeken die onderdeel uitmaken van het experiment en zich houden aan de verplichtingen die bij gelden voor de experimenteergroep waarbij hij is ingedeeld.

  • f.

    De deelnemer mag bij aanvang van het experiment niet een scholings- of re-integratietraject bij het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen volgen, tenzij dit in het individuele geval naar het oordeel van het college deelname niet in de weg hoeft te staan.

  • g.

    Als de deelnemer gebruik maakt van dienstverlening van het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen, zijn de regionale re-integratieverordening en onderliggende regelgeving onverkort van toepassing.

  • h.

    Het college kan voorts een deelnemer uitsluiten als tegen zijn of haar (verdere) deelname zwaarwegende bezwaren bestaan.

  • i.

    De deelnemer kan op ieder moment zijn deelname aan het experiment beëindigen. Het beëindigen van deelname wordt niet aangemerkt als maatregelwaardig gedrag.

  • j.

    De deelnemers zijn ook gedurende de deelname aan het experiment verplicht op de reguliere wijze alle inlichtingen te verstrekken die van belang zijn voor het vaststellen van het recht op bijstand.

 

Onverminderd bovenstaande voorwaarden, geldt dat deelname ook geweigerd kan worden als het maximaal aantal deelnemers van een experimentgroep is bereikt.

 

Artikel 5 Uitsluiting van deelname

 

Het college kan besluiten tot uitsluiting van (verdere) deelname aan het experiment als de deelnemer niet langer aan voornoemde voorwaarden voldoet of hij een goede uitvoering van het experiment belemmert.

 

Als de deelnemer maatregelwaardig of boetewaardig gedrag vertoont, laat uitsluiting van het experiment onverlet de bevoegdheid om een maatregel of een boete op te leggen.

 

Artikel 6 Geldigheid en citeertitel

 

Deze beleidsregel wordt aangehaald als “Tijdelijke beleidsregel experimenten Participatiewet 2019” onder gelijktijdige intrekking van de tijdelijke beleidsregel experimenten Participatiewet en zal in werking treden de dag na publicatie en vervallen op 1 januari 2020.

 

Aldus besloten door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nijmegen op 28 mei 2019.

 

 

 

 

 

mr. drs. A.H. van Hout

gemeentesecretaris

drs. H.M.F. Bruls

burgemeester

Naar boven