Vaststellen Beleidsregel tot wijziging Beleidsregels Terugvordering, aflossing en kwijtschelding Participatiewet Den Haag 2017

Toelichting

De Beleidsregels Terugvordering, aflossing en kwijtschelding Participatiewet Den Haag 2017 regelen de terugvordering van ten onrechte of teveel verstrekte bijstand levensonderhoud. Teveel betaalde bijstandsuitkeringen, omdat de betrokkene de inlichtingenplicht heeft geschonden, worden ook wel fraude-vorderingen genoemd. Daarnaast zijn er andere oorzaken van ten onrechte of teveel betaalde uitkeringen, waarbij geen sprake is van schenden van de inlichtingenplicht van de burger. Het gaat dan om onverschuldigde betalingen. Voorbeelden hiervan zijn vorderingen ontstaan uit bevoorschotting, vertraagde gegevensverwerking of dat er nog geen beroep kan worden gedaan op een andere voorziening. De wijziging van de Beleidsregels Terugvordering, aflossing en kwijtschelding Participatiewet Den Haag 2017 strekt tot het afzien van bruteren van vorderingen (het na overgaan naar een nieuw kalenderjaar verhogen van het openstaande deel van de vordering met de loonbelasting en premies volksverzekeringen waarvoor de gemeente inhoudingsplichtig is), die niet het gevolg zijn van schending van de inlichtingenplicht. Deze vorderingen hebben veelal administratieve, systeemtechnische en wettelijke oorzaken, maar door brutering wordt de schuldensituatie bij burgers vergroot.

 

Het afzien van bruteren van vorderingen is een wettelijke bevoegdheid van het college; voor zover er sprake is van vorderingen die niet het gevolg zijn van het schenden van de inlichtingenplicht en ontstaan zijn in of na 2019 wordt in de Beleidsregels Terugvordering, aflossing en kwijtschelding Participatiewet Den Haag 2017 in artikel 5 een extra artikellid toegevoegd, dat strekt tot het afzien van het bruteren van deze vorderingen.

 

Besluitvorming

Gezien het vorenstaande en het gestelde in de bijlage “beleidstoelichting afzien van bruteren” stelt het college voor het volgende besluit te nemen:

 

het college van burgemeester en wethouders van Den Haag,

 

gelet op artikel 18a, dertiende en veertiende lid, artikel 58, vijfde en zevende lid onder b en artikel 59 van de Participatiewet,

 

besluit vast te stellen de navolgende Beleidsregel tot wijziging van de Beleidsregels Terugvordering, aflossing en kwijtschelding Participatiewet Den Haag 2017:

 

Artikel I

De Beleidsregels Terugvordering, aflossing en kwijtschelding Participatiewet Den Haag 2017

worden als volgt gewijzigd:

 

  • A.

    Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

    Artikel 5 Afzien van (verdere) terugvordering

    1. Het college kan besluiten af te zien van (verdere) terugvordering:

    a. als dit naar het oordeel van het college noodzakelijk is voor het tot stand komen van een schuldregeling via het college of een ander lid van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK), waarbij gehele of gedeeltelijke kwijtschelding plaatsvindt, nadat de schuldregeling succesvol is afgerond;

    b. om dringende redenen.

    2. Het college ziet bij terugvorderingen van de bijstandsuitkering, die niet het gevolg zijn van het schenden van de inlichtingenplicht en ontstaan zijn in of na 2019, af van het bruteren van vorderingen.

 

Artikel II

Dat dit besluit in werking treedt op de dag na bekendmaking in het gemeenteblad.

 

Den Haag, 28 mei 2019

Het college van burgemeester en wethouders,

 

de secretaris,

Peter Hennephof

 

de locoburgemeester,

Richard de Mos

Naar boven