Wijziging van de ‘Gebiedsverordening Recreatieschap Rottemeren 2018’, gemeente Lansingerland

De raad van de gemeente Lansingerland;

gelezen het bijgaande voorstel

 

Overwegende dat

  • -

    de voorgestelde wijzigingen nodig zijn omdat bij de huidige gebiedsverordening de hondenuitlaatservices en gebruik motorvoertuigen onvoldoende geregeld zijn;

  • -

    de overheveling van de legesverordening naar versie 2018 vindt zonder inhoudelijke wijzigingen plaats;

  • -

    vaststelling en eerdere inwerkingtreding van een nieuwe legesverordening nodig is omdat de oude verordening niet meer in werking is;

  • -

    het een taak van de raad is om een wijziging van de Gebiedsverordening vast te stellen.

 

Gelet op

  • -

    Wet gemeenschappelijke regelingen.

 

Besluit(en)

  • 1.

    De wijziging van de ‘Gebiedsverordening Recreatieschap Rottemeren 2018” grondgebied Lansingerland vast te stellen.

  • 2.

    De legesverordening voor het recreatiegebied Rottemeren 2018’ vast te stellen.

 

Aldus vastgesteld door de raad van de gemeente Lansingerland in zijn openbare vergadering

van 28 maart 2019,

 

de griffier,

drs. Marijke Walhout

1. De wijziging van de ‘Gebiedsverordening Recreatieschap Rottemeren 2018” grondgebied Lansingerland vast te stellen.

 

De Gebiedsverordening Recreatieschap Rottemeren 2018 is per 1 januari 2018 inwerking getreden. De praktijk leert dat de Gebiedsverordening Recreatieschap Rottemeren 2018 op twee punten aangepast dient te worden. Voorgesteld wordt om:

  • A)

    Een wijziging van het artikel over het gebruik van motorvaartuigen vast te stellen;

  • B)

    Een (reeds door het Algemeen Bestuur van het Recreatieschap Rottemeren in juni 2014 vastgesteld) artikel over hondenuitlaatservices aan de verordening toe te voegen.

 

Overzicht voorgestelde wijzigingen

A. Gebruik motorvaartuigen

Het huidige artikel over het gebruik van motorvaartuigen luidt thans:

 

Artikel II.21 Gebruik motorvaartuigen

  • 1.

    Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Lansingerland houdende regels omtrent het recreatieschap Rottemeren Gebiedsverordening Recreatieschap Rottemeren 2018

  • 2.

    Het verbod als gesteld in het eerste lid is niet van toepassing op:

    • a.

      de Rotte, met uitzondering van het noordelijke deel van de Rotte vanaf Rijksweg A12;

    • b.

      de Rottemeren.

 

Gedurende de periode dat de Algemene Verordening Recreatieschap Rottemeren van kracht was, werd de Zevenhuizerplas door middel van een aanwijzingsbesluit aangemerkt als een water waar het verbod als gesteld in artikel II.2 1 lid 1 niet op van toepassing was. Omdat de Algemene Verordening Recreatieschap Rottemeren is komen te vervallen, zijn ook de daarmee samenhangende aanwijzingsbesluiten komen te vervallen. Het opnieuw vaststellen van een aanwijzingsbesluit blijkt echter niet mogelijk, nu geconstateerd is dat deze verbodsuitzondering destijds is gerealiseerd middels een aanwijzingsbesluit op grond van een verkeerd artikel. Het onderhavige artikel II.2 1 biedt zelf echter ook geen mogelijkheid om een gebied aan te wijzen als verbodsuitzondering. De Zevenhuizerplas is sinds de inwerkingtreding van de huidige Gebiedsverordening Recreatieschap Rottemeren 2018 dan ook niet langer aangewezen als verbodsuitzondering. Elektrisch varen op de Zevenhuizerplas kan mogelijk gemaakt worden door dit artikel aan te vullen met een bepaling dat het verbod niet van toepassing is voor vaartuigen voorzien van een elektromotor op de Zevenhuizerplas. Hiertoe zal de Gebiedsverordening aangepast moeten worden.

 

Voorgesteld wordt het artikel te wijzigen naar:

 

Artikel II.21 Gebruik motorvaartuigen

  • 1.

    Behoudens een ontheffing van het College is het verboden in de openbare wateren aan, op of in vaartuigen motoren te hebben.

  • 2.

    Het verbod als gesteld in het eerste lid is niet van toepassing op:

    • a.

      de Rotte, met uitzondering van het noordelijke deel van de Rotte vanaf Rijksweg A12;

    • b.

      de Rottemeren;

    • c.

      de Zevenhuizerplas voor vaartuigen voorzien van een elektromotor.

 

B. Hondenuitlaatservices

Het Algemeen Bestuur van het Recreatieschap Rottemeren heeft op 27 juni 2014 ingestemd met een wijziging van de destijds vigerende Algemene Verordening Recreatieschap Rottemeren. De wijziging betrof de aanvulling van de Verordening met een artikel waarmee het mogelijk zou zijn grote groepen honden in het recreatiegebied te reguleren. Het Algemeen Bestuur heeft ingestemd met een artikel waarin een algeheel verbod is opgenomen voor 'het gelijktijdig door één persoon begeleiden van meer dan drie honden'. Op dit verbod kan ontheffing worden verleend door of namens het Dagelijks Bestuur. Het artikel luidt:

 

Artikel II. 5A

Behoudens een ontheffing van het Dagelijks Bestuur is het verboden voor een natuurlijk persoon gelijktijdig meer dan drie honden in zijn macht hebben.

 

Ondanks het feit dat de tekst van de voorgestelde wijziging reeds door het Algemeen Bestuur van het recreatieschap is vastgesteld, is het wijzigingsbesluit nimmer gepubliceerd en derhalve nimmer inwerking getreden. Voorgesteld wordt dan ook artikel II.5 A vast te stellen en tot publicatie van het wijzigingsbesluit over te gaan.

 

Naar boven