Gemeente Nijkerk - Besluitenlijst van de openbare vergadering van raadscommissie I op 16 mei 2019

 

Aanvang 19.30 uur, Raadzaal, Stadhuis Nijkerk

Aanwezig: De voorzitter: P.M.C. van Loozen, de commissiegriffier: F.J.A. Meijer-de Leeuw, de leden: T.J. Blankesteijn (CDA), H.J. Bokkers (CDA), T. Doornhof-Molenaar (CDA), R.A.W. Horst (De Lokale Partij), R. van Hussel (VVD), A. Klompenhouwer (De Lokale Partij), M.T. Lanting-van Rhee (ChristenUnie-SGP), J.J. Lok (ChristenUnie-SGP), D. Palm (ChristenUnie-SGP), J. van Ruler (CDA), C. van Vliet-van Dasselaar (De Lokale Partij), W.H. van Veelen (PRO21) - vanaf 19.55 uur, L.J.M. de Wals (PRO21), P.M. van de Weijer-Feuerstein (CDA) en B. van der Woerd (VVD). Verder zijn aanwezig wethouder W. Oosterwijk (agendapunten 3 en 4), burgemeester G.D. Renkema (agendapunten 5, 6 en 7), wethouder H.L. Dijksterhuis (agendapunten 6 en 7), de ambtenaren: D. Dangremond (agendapunt 3), J. Heiner (agendapunten 5 en 6), V. Simonse (agendapunt 6), A. Kooiman (agendapunt 6), J. Hutten (agendapunt 7) en namens de OddV: J. Burgers (agendapunt 4).

1. Opening en vaststelling van de agenda

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Openstaande moties en toezeggingen

Geen opmerkingen.

3. GBLT: kadernotitie 2020, begroting 2020, jaarrekening 2019 en aanpassing Gemeenschappelijke Regeling (2019-032)

Voorafgaand aan de bespreking van dit agendapunt deelt de voorzitter op verzoek van het college mee dat de bijdrage voor de gemeente Nijkerk in 2020 € 658.000 bedraagt en niet – zoals in het huidige raadsvoorstel staat – € 669.000. Het college zal het raadsvoorstel op dit punt aanpassen.

De commissieleden bespreken vervolgens het raadsvoorstel en de bijbehorende stukken. Zij geven aan zich te kunnen vinden in het raadsvoorstel. Er worden nog wel een aantal vragen gesteld over onder meer de kostenstijging, de nieuwe berekeningsmethodiek en de dienstverlening.

Wethouder Oosterwijk en de heer Dangremond beantwoorden de vragen. De wethouder zegt daarbij toe:

- de raad op korte termijn nader te informeren over de nieuwe rekenmethode ‘waarderen naar gebruiksoppervlakte’;

- in overleg met GBLT de uitkomsten van het dit jaar door haar uit te voeren klanttevredenheidsonderzoek met de raad te delen, waarbij – zo mogelijk - de uitkomsten per gemeente inzichtelijk zijn;

- te bevorderen dat de taxatieverslagen op de website beschikbaar zijn op het moment dat de aanslagen WOZ worden verzonden;

- GBLT in de tweede helft van dit jaar uit te nodigen om o.a. een toelichting te geven op de bedrijfsvoering, de nieuwe berekeningsmethodiek en de kostenstijging.

Het voorstel blijft wat de commissie betreft zonder debat geagendeerd staan voor de raadsvergadering van 27 mei 2019.

4. Jaarrekening 2018, (ontwerp)programmabegroting 2020-2023 en 1e begrotingswijziging 2019 OddV (2019-045)

De commissieleden spreken hun waardering uit voor de uitvoering van de werkzaamheden door de OddV en kunnen zich vinden in het raadsvoorstel. Wel spreken zij hun zorg uit over de toename van het aantal handhavingszaken, de extra uit te voeren werkzaamheden en de afhandelingstermijn van de complexe adviesaanvragen. De wethouder en de heer Burgers geven hierop een reactie.

Het onderwerp kan wat de commissie betreft zonder debat op de raadsagenda van 27 mei 2019 blijven staan.

5. Beleidsplan Veiligheidsregio en Beleidsplan Brandweer 2020-2023 VGGM (2019-047)

De door de VGGM georganiseerde informatiebijeenkomst over de beleidsplannen, jaarstukken en begroting was volgens de commissieleden erg zinvol en voor herhaling vatbaar. Er wordt waardering uitgesproken over de beleidsplannen en er wordt uitgezien naar de nadere concretisering daarvan. De commissieleden spreken hun zorg uit over de afname van het aantal vrijwilligers bij de brandweer. Daarnaast wordt gevraagd wat de invoering van de Omgevingswet gaat betekenen voor de werkwijze van de VGGM. De burgemeester geeft een reactie.

Wat de raadscommissie betreft kan het onderwerp zonder debat worden behandeld in de raadsvergadering van 27 mei 2019.

6. Concept-Jaarstukken 2018 VGGM , Concept-begroting 2020 VGGM en Concept-begroting 2020 St. Veilig Thuis (2019-048)

De commissieleden bespreken het raadsvoorstel, de jaarstukken en begrotingen van de VGGM en Stichting Veilig Thuis. Veel waardering wordt uitgesproken voor het ontvangen overzicht over de positie van de gemeente Nijkerk in relatie tot de ambities van de VGGM. Er worden vragen gesteld over onder meer de aanrijtijden van de hulpdiensten en in verband daarmee naar de mogelijkheden voor een eigen ambulancestandplaats, de AED, vaccinatie, de werkzaamheden van de Stichting Veilig Thuis in relatie tot die van de gebiedsteams, de stijging van de structurele lasten en de afname van het aantal vrijwilligers bij de brandweer. Gevraagd wordt ook hoe de gemeente meer grip kan krijgen op alle ontwikkelingen en hoe de raad zijn controlerende taak goed kan uitoefenen. De wethouder en betrokken ambtenaren geven een reactie.

Het voorstel kan wat de commissieleden betreft zonder debat worden behandeld tijdens de raadsvergadering van 27 mei 2019.

7. Jaarrekening 2018 & Begroting 2020-2023 regio Foodvalley & Triple Helix, Begroting 2020-2023 regio De Vallei (2019-043)

De commissieleden geven aan zich te kunnen vinden in het raadsvoorstel. Er worden vragen gesteld over onder meer de aanbesteding van de Valleihopper, leerlingenvervoer, druk op de kleine organisatie van Regio Foodvalley en de Regio Deal. Burgemeester Renkema en wethouder Dijksterhuis beantwoorden de vragen.

Het voorstel kan wat de commissieleden betreft zonder debat worden behandeld tijdens de raadsvergadering van 27 mei 2019.

8. Regionale samenwerking

De heer H.J. Bokkers deelt mee dat in de vergadering van de Regiocommissie FoodValley van 15 mei 2019 presentaties zijn gegeven over de Regionale Energie Strategie (RES), de Regio Deal en het PDV/GDV-beleid. De presentaties zullen in iBabs beschikbaar worden gesteld voor de raads- en commissieleden.

9. Sluiting

De vergadering wordt om 23.15 uur gesloten.

Opgesteld te Nijkerk op 20 mei 2019.

De commissiegriffier, F.J.A. Meijer-de Leeuw

De voorzitter, P.M.C. van Loozen

Naar boven