Tweede wijziging van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Den Haag 2015

 

De raad van de gemeente Den Haag,

 

gezien het voorstel van het college van 2 april 2019,

 

gelet op:

- artikel 102 van de Wet op het primair onderwijs,

- artikel 100 van de Wet op de expertisecentra,

- artikel 76m van de Wet op het voortgezet onderwijs,

- artikel 149 van de Gemeentewet,

- notitie “Onderwijshuisvesting in Den Haag: op weg naar een stedelijk integraal huisvestingsplan” (RIS 301793),

 

besluit vast te stellen de volgende Verordening tot tweede wijziging van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Den Haag 2015:

 

Artikel I

De Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Den Haag 2015 wordt gewijzigd als volgt:

 

A In artikel 2.2, tweede lid, onder g., onder A., wordt “revitalisatie” vervangen door: revitalisering.

 

B In bijlage I, deel A, wordt tussen 1.12 Revitalisering van monumentale lesgebouwen basisonderwijs en 2. School voor voortgezet (speciaal) onderwijs een nieuwe alinea ingevoegd, met als tekstvak:

Indien het ter voorbereiding van de revitalisering noodzakelijk is dat in het gebouw asbest moet worden verwijderd, vindt op aanvraag toekenning in de vorm van sloopkosten plaats.

 

C In bijlage I, deel A, onder 2.11 Revitalisering van monumentale lesgebouwen (voortgezet) speciaal onderwijs en onder 3.11 Revitalisering van monumentale lesgebouwen voortgezet onderwijs, wordt ingevoegd de volgende tekstvakken:

Indien het ter voorbereiding van de revitalisering noodzakelijk is dat in het gebouw asbest moet worden verwijderd, vindt op aanvraag toekenning in de vorm van sloopkosten plaats.

 

D In bijlage I, deel B, onder 1.10 Revitalisering van monumentale gebouwen basisonderwijs, onder 2.11 Revitalisering van monumentale gebouwen (voortgezet) speciaal onderwijs en onder 3.10 Revitalisering van monumentale gebouwen voortgezet onderwijs, wordt ingevoegd de volgende tekstvakken:

Indien het ter voorbereiding van de revitalisering noodzakelijk is dat in het gebouw asbest moet worden verwijderd, vindt op aanvraag toekenning in de vorm van sloopkosten plaats.

 

E In bijlage IV, deel A, hoofdstuk 1. School voor basisonderwijs, wordt “Nieuwbouw en vervangende bouw” gewijzigd in: 1.1 Nieuwbouw en vervangende bouw.

 

F In bijlage IV, deel A, onder Nieuwbouw en vervangende bouw, wordt het onderdeel “Toeslag voor sloopkosten” vervangen door:

Toeslag voor sloopkosten

Alleen in die situaties waarbij het economisch eigendom van het gebouw bij de gemeente berust, kan, indien goedkeuring wordt verleend voor vervangende nieuwbouw op dezelfde locatie waarbij het oude gebouw dient te worden gesloopt, op verzoek van het bevoegd gezag een toeslag op de bouwkosten worden verstrekt voor sloopkosten c.q. bouwrijp maken van de desbetreffende grond. Indien in het kader van deze voorziening het lesgebouw overeenkomstig het gestelde in paragraaf 1.1, derde alinea, niet (geheel) wordt gesloopt, kan op verzoek van het bevoegd gezag een toeslag worden verstrekt voor het verwijderen van asbest in de te handhaven bouw.

De vergoeding hiervoor wordt bepaald aan de hand van de werkelijke kosten (offertetraject).

 

G In bijlage IV, deel A, onder 2.1 Nieuwbouw en vervangende bouw, wordt het onderdeel “Toeslag voor sloopkosten” vervangen door:

Toeslag voor sloopkosten

Alleen in die situaties waarbij het economisch eigendom van het gebouw bij de gemeente berust, kan, indien goedkeuring wordt verleend voor vervangende nieuwbouw op dezelfde locatie waarbij het oude gebouw dient te worden gesloopt, op verzoek van het bevoegd gezag een toeslag op de bouwkosten worden verstrekt voor sloopkosten c.q. bouwrijp maken van de desbetreffende grond. Indien in het kader van deze voorziening het lesgebouw overeenkomstig het gestelde in paragraaf 2.1, derde alinea, niet (geheel) wordt gesloopt, kan op verzoek van het bevoegd gezag een toeslag worden verstrekt voor het verwijderen van asbest in de te handhaven bouw.

De vergoeding hiervoor wordt bepaald aan de hand van de werkelijke kosten (offertetraject).

 

H In bijlage IV, deel A, onder 3.1 Nieuwbouw, vervangende bouw en uitbreiding, wordt het onderdeel “Toeslag voor sloopkosten” vervangen door:

Toeslag voor sloopkosten

Alleen in die situaties waarbij het economisch eigendom van het gebouw bij de gemeente berust, kan, indien goedkeuring wordt verleend voor vervangende nieuwbouw op dezelfde locatie waarbij het oude gebouw dient te worden gesloopt, op verzoek van het bevoegd gezag een toeslag op de bouwkosten worden verstrekt voor sloopkosten c.q. bouwrijp maken van de desbetreffende grond. Indien in het kader van deze voorziening het lesgebouw overeenkomstig het gestelde in paragraaf 3.1, derde alinea, niet (geheel) wordt gesloopt, kan op verzoek van het bevoegd gezag een toeslag worden verstrekt voor het verwijderen van asbest in de te handhaven bouw.

De vergoeding hiervoor wordt bepaald aan de hand van de werkelijke kosten (offertetraject).

 

I In bijlage IV, deel A, onder 3.1a Revitalisering van monumentale schoolgebouwen voortgezet onderwijs, wordt “revitalisatie” vervangen door: revitalisering.

 

J In bijlage IV, deel A, onder 1.1a Revitalisering van monumentale schoolgebouwen basisonderwijs, onder 2.1a Revitalisering van monumentale schoolgebouwen (voortgezet) speciaal onderwijs en onder 3.1a Revitalisering van monumentale schoolgebouwen voortgezet onderwijs, wordt ingevoegd de volgende tekstvakken:

Toeslag voor sloopkosten

Alleen in die situaties waarbij het economisch eigendom van het gebouw bij de gemeente berust, kan, indien goedkeuring wordt verleend voor revitalisering op verzoek van het bevoegd gezag een toeslag op de bouwkosten worden verstrekt voor het verwijderen van asbest in het monumentale schoolgebouw. De vergoeding hiervoor wordt bepaald aan de hand van de werkelijke kosten (offertetraject).

 

K In bijlage IV, deel A, onder 1.1 Nieuwbouw en vervangende bouw, onder 1.4 Gymnastiek, onder 2.1 Nieuwbouw en vervangende bouw, onder 2.4 Gymnastiek, onder 3.1 Nieuwbouw, vervangende bouw en uitbreiding en onder 3.4 Gymnastiek voortgezet onderwijs, wordt in het onderdeel Toeslag voor bijna-energieneutraal gebouw (BENG) “zoals gedefinieerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland” gewijzigd in: volgens onderstaande tabel.

 

L In bijlage IV, deel A, onder 1.1 Nieuwbouw en vervangende bouw, onder 1.4 Gymnastiek, onder 2.1 Nieuwbouw en vervangende bouw, onder 2.4 Gymnastiek, onder 3.1 Nieuwbouw, vervangende bouw en uitbreiding en onder 3.4 Gymnastiek voortgezet onderwijs, wordt in het onderdeel Toeslag voor bijna-energieneutraal gebouw (BENG) ingevoegd de volgende tabel:

Tabel

BENG

energiebehoefte

[kWh per m2/jaar]

primair fossiel energiegebruik

[kWh per m2/jaar]

aandeel hernieuwbare energie

[%]

schoolgebouw

maximaal 50

maximaal 60

minimaal 50

M In bijlage IV, deel A, onder 1.1 en onder 2.1, wordt het onderdeel “Toeslag voor aansluiting op glasvezelnet” vervangen door:

Toeslag voor aansluiting op glasvezelnet

Indien goedkeuring wordt verleend voor nieuwbouw, vervangende bouw of revitalisering op een andere locatie dan de huidige, dan wel ingebruikneming van een bestaand gebouw, kan op verzoek van het bevoegd gezag een tegemoetkoming worden verstrekt voor een nieuwe aansluiting op een glasvezelnet vanaf het verdeelpunt buiten tot de meterkast in het gebouw. Onder nieuwe aansluiting wordt tevens verstaan het vervangen van de bestaande glasvezelkabel vanaf het verdeelpunt buiten tot de meterkast in het gebouw, indien hergebruik van de bestaande glasvezelkabel vanwege lengtetekort niet mogelijk blijkt. In dat geval kan op verzoek van het bevoegd gezag tevens een tegemoetkoming worden verstrekt indien goedkeuring wordt verleend voor vervangende bouw op de huidige locatie. De vergoeding hiervoor wordt bepaald aan de hand van de werkelijke kosten (offertetraject).

 

Voor tijdelijk gebruik bestemde gebouwen en tijdelijke huisvesting in afwachting van het gereedkomen van (vervangende) nieuwbouw, komen niet voor bekostiging van een aansluiting op een glasvezelnet in aanmerking.

 

N In bijlage IV, deel A, onder 4.1.1 Werkelijke prijsontwikkeling, tweede alinea, vervalt de zinsnede: “onderhoud, aanpassing (in de zin van exploitatie-uitgaven),”.

 

O In bijlage IV, deel A, onder 4.1.2 Verwachte prijsontwikkeling van de normbedragen, tweede alinea, wordt “2014” vervangen door: 2019, en wordt “1,25%” vervangen door: 2,8%.

 

P In bijlage IV, deel A, onder 4.1.2 Verwachte prijsontwikkeling van de normbedragen, derde alinea, wordt “2014” vervangen door: 2019, en wordt “2,00%” vervangen door: 1,6%.

 

Q In bijlage IV, deel B, wordt het onderdeel “Europese drempelbedragen” vervangen door:

Europese drempelbedragen

Voor de jaren 2018 en 2019 zijn de Europese drempelbedragen voor decentrale overheden/aanbestedende diensten, waaronder schoolbesturen, op de volgende waarden vastgesteld (exclusief BTW):

 

Type opdracht

Waarde Europees drempelbedrag

Werken

€ 5.548.000,00

Leveringen

€ 221.000,00

Diensten

€ 221.000,00

 

R In bijlage IV, deel B, wordt het onderdeel “Tabel” vervangen door:

Tabel

 

 

Nationaal

Europees

 

Onderhandse procedures (offertetraject)

Openbare procedure òf Niet-openbare procedure met voorafgaande selectie

Europees verplichte procedures

enkelvoudig

meervoudig

Werken

tot € 150.000

vanaf € 150.000 tot € 1.500.000

vanaf € 1.500.000 tot de Europese drempel

vanaf de Europese drempel

Leveringen

tot € 50.000

vanaf € 50.000 tot de Europese drempel

niet van toepassing

vanaf de Europese drempel

Diensten

tot € 50.000

vanaf € 50.000 tot de Europese drempel

niet van toepassing

vanaf de Europese drempel

 

Artikel II

Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na uitgifte van het Gemeenteblad waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot 1 januari 2019.

 

 

Aldus besloten in de openbare raadsvergadering van 16 mei 2019.

De griffier, Lilianne Blankwaard-Rombouts en de voorzitter, Pauline Krikke

Naar boven