Wijziging Vakantie- en Verlofregeling 1971

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

 

gelezen het voorstel van de wethouder Financiën, Organisatie, Haven en Grote Projecten van 18 december 2018 met kenmerk: 3217043;

 

gelet op artikel 125 van de Ambtenarenwet;

besluit vast te stellen:

 

Wijziging Vakantie- en Verlofregeling 1971

Artikel I

De Vakantie- en Verlofregeling 1971 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

Na artikel 3 wordt een toelichting ingevoegd, luidende:

TOELICHTING

Eerste lid

Het kraamverlof (per 1 januari 2019 geboorteverlof), calamiteiten- en ander kortverzuimverlof is geregeld in de Wet arbeid en zorg (Wazo). De Wazo is per 1 december 2001 in werking getreden (Stb. 2001, 567) en is van toepassing op werknemers en ambtenaren. Het doel van de Wazo is werknemers en ambtenaren in de gelegenheid te stellen om betaald werk te combineren met zorgtaken.

In het arbeidsvoorwaardenakkoord 2002-2003 is afgesproken de systematiek van de Wazo te implementeren in de gemeentelijke rechtspositieregeling.

 

Bij het implementeren van de systematiek van de Wazo is de tekst van het toenmalige artikel 3 aangepast. Daardoor was niet expliciet bepaald op hoeveel verlof met behoud van salaris en salaristoelagen aanspraak bestaat in het geval van overlijden van een bloed- of aanverwant.

 

Bij de implementatie van de systematiek van de Wazo is niet beoogd het beleid van het toekennen van verlof in dit soort gevallen te wijzigen. Het college heeft dit dan ook voortgezet.

Concreet betekent dit dat bij overlijden van eerstegraads bloed- en aanverwanten gedurende de dag van overlijden tot en met die van de begrafenis of crematie recht is op verlof met behoud van salaris en salaristoelagen. Het gaat dan om de partner, ouders, pleeg- stief-, of schoonouders, kinderen en stief- of pleegkinderen.

Bij overlijden van tweedegraads bloed- en aanverwanten is er recht op één dag verlof. Het gaat dan om grootouders, kleinkinderen, broers of zussen van de medewerker of die van zijn partner en de partner van de broer of zus van de medewerker.

Hetzelfde verlof geldt bij overlijden van huisgenoten die geen bloed- of aanverwant zijn.

Bij het overlijden van andere personen is geen recht op verlof, maar kunnen in overleg afspraken gemaakt worden.

 

B

In artikel 3d, eerste, tweede en vierde lid, wordt ‘kraamverlof’ vervangen door ‘geboorteverlof’.

Artikel II
  • 1.

    Dit besluit treedt, met uitzondering van artikel I, onderdeel B, in werking op de eerste dag na de dagtekening van het Gemeenteblad waarin het wordt geplaatst.

  • 2.

    Artikel I, onderdeel B, van dit besluit treedt in werking op 1 januari 2019.

     

Aldus vastgesteld in de vergadering van 18 december 2018.

De secretaris,

V.J.M. Roozen

De burgemeester,

A. Aboutaleb

Toelichting

Artikel I

Onderdeel A

Bij de implementatie van de systematiek van de Wet arbeid en zorg per april 2003 is niet beoogd om het beleid rond het toekennen van verlof bij overlijden van bloed- en aanverwanten te wijzigen.

Het is echter gebleken dat de formele borging van dat beleid onvoldoende helder was geregeld. Nu is expliciet in de toelichting op artikel 3, eerste lid, van de Vakantie- en Verlofregeling 1971 vastgelegd wat de maximale omvang van het verlof in dergelijke gevallen is.

Onderdeel B

Per 1 januari 2019 wordt het kraamverlof van twee dagen uit de Wet arbeid en zorg vervangen door geboorteverlof van vijf dagen. Dit leidt tot een aanpassing van de Rotterdamse rechtspositieregeling.

Dit gemeenteblad 2018, nummer 177, is uitgegeven op 20 december 2018 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halvemaanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)

Naar boven