Beleidsregels Participatiewet en aanverwante regelingen gemeente Putten 2019

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Putten;

gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

 

besluit:

 

de 'Beleidsregels Participatiewet en aanverwante regelingen gemeente Putten 2019' als volgt te wijzigen (eerste wijziging).

 

Artikel I

Onder Hoofdstuk 1 wordt de volgende tekst verwijderd:

Artikel 2.5 Ziektekosten

  • 1.

    Kosten die onder de basisverzekering van de Zorgverzekering vallen, zijn medisch noodzakelijk.

  • 2.

    Wanneer voor de noodzakelijke medische kosten een eigen bijdrage betaald moet worden of wanneer de vergoeding niet toereikend is, kan voor de eigen bijdrage en de voor eigen rekening blijvende kosten bijzondere bijstand worden verstrekt.

  • 3.

    Voor het eigen risico van de zorgverzekering wordt geen bijzondere bijstand verstrekt.

  • 4.

    Voor het verschil in vergoedingen tussen de pakketten van de aanvullende verzekeringen van de collectieve zorgverzekering wordt geen bijzondere bijstand verstrekt.

  • 5.

    Wanneer de belanghebbende voor het eerst bijzondere bijstand aanvraagt, kan voor de noodzakelijke kosten, die niet door de zorgverzekering worden vergoed, bijzondere bijstand worden verstrekt, uiterlijk tot 1 januari van het kalenderjaar volgend op de aanvraag.

  • 6.

    Voor de vaststelling van de noodzaak van de kosten als bedoeld in het vijfde lid wordt een indicatie gevraagd aan een onafhankelijke organisatie met de benodigde expertise.

  • 7.

    De kosten voor een noodzakelijk brilmontuur bedragen maximaal € 70,00.

  • 8.

    Medicijnen die niet door de zorgverzekering worden vergoed, maar die volgens de medisch adviseur noodzakelijk worden geacht, komen voor bijzondere bijstand in aanmerking nadat de belanghebbende heeft aangetoond dat het wettelijk eigen risico op grond van de Zorgverzekeringswet over het betreffende jaar is voldaan.

  • 9.

    Indien bijzondere bijstand wordt toegekend als bedoeld in lid 8 wordt deze toegekend tot uiterlijk het einde van het kalenderjaar.

 

Artikel II

Onder hoofdstuk 2 wordt de volgende tekst verwijderd:

Artikel 2.21 Criteria Minimaregelingen

  • 1.c.

    In afwijking van lid 1 onder b geldt voor de Collectieve Zorgverzekering de periode van 12 maanden niet;

 

Artikel 2.25 Collectieve Zorgverzekering

  • 1.

    Voor de kosten van een aanvullend pakket van de Collectieve Verzekering wordt maandelijks een bedrag ter hoogte van de premie van het goedkoopste aanvullende pakket bijzondere bijstand vergoed als tegemoetkoming in de kosten van de premie van de Collectieve Zorgverzekering.

  • 2.

    De bijzondere bijstand als bedoeld in het eerste lid wordt rechtstreeks doorbetaald aan de hiervoor gecontracteerde Zorgverzekering.

  • 3.

    Aanmelding voor de Collectieve Verzekering dient plaats te vinden voor 1 februari waarbij de ingangsdatum van de verzekering wordt gesteld op 1 januari van dat jaar.

  • 4.

    In afwijking van lid 3 kan de verzekering op een eerder tijdstip ingaan indien de aanvrager verzekerd is bij de gecontracteerde Zorgverzekering.

  • 5.

    De ingangsdatum als bedoeld in het vierde lid ligt niet voor de aanvraagdatum.

 

Artikel III

Onder hoofdstuk 3 wordt de volgende tekst verwijderd:

Artikel 3.13 Afzien na het voldoen van de betalingsverplichting

  • 3.

    De in lid 2 onder a, b en c genoemde termijn wordt gesteld op 3 jaar wanneer het gemiddelde inkomen van de belanghebbende in die periode de beslagvrije voet bedoeld in de artikelen 475c en verder van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering niet te boven is gegaan.

 

Artikel IV

Dit besluit wordt aangehaald als Beleidsregels Participatiewet en aanverwante regelingen gemeente Putten 2019 - eerste wijziging.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van 23 april 2019,

Burgemeester en wethouders van Putten,

de secretaris,

mr. F.E. Contant

de burgemeester,

H.A. Lambooij

Naar boven