Agenda Petear

 

  •  

Datum : 15 mei 2019

  •  

Tijdstip : 19:30 uur

  •  

Locatie: Gemeentehuis Joure

  •  

Voorzitter Petear 1 : de heer I. de Wolff

  •  

Griffier Petear 1 : mevrouw H.A. van Dijk-Beekman

  •  

Voorzitter Petear 2: de heer W. de Haan

  •  

Griffier Petear 2: de heer R.M. Koster

  •  

 

 

Petear 1 Skarsterlânzaal

 

 

P 1. 1

Opening en vaststellen agenda

 

 

P1.2

Ontbinding Stichting Uitvaartcentrum Westermeer

Voorstel:

  • 1.

    In te stemmen met het voorstel van het bestuur van de Stichting Uitvaartcentrum Westermeer om na de voorgenomen ontbinding van de stichting het batig saldo, ruim € 30.000,-, over te dragen aan de gemeente en

  • 2.

    daarmee indirect in te stemmen met de voorwaarde die het bestuur van de stichting stelt aan de overdracht van de gelden: bestendiging van de functie van het uitvaartcentrum voor ten minste 10 jaar en het besteden van de gelden aan de verbetering en/of verduurzaming van het pand.

Toelichting: Stichting Uitvaartcentrum Westermeer wordt binnenkort door haar bestuur ontbonden. In de statuten is opgenomen dat de gemeenteraad goedkeuring moet verlenen met name voor de bestemming van het batig saldo van de stichting. De gemeente neemt de rol over van de verhuurder, die aanvankelijk de Stichting had en krijgt de beschikking over de gereserveerde onderhoudsbudgetten. Het gaat om ruim € 30.000,-. Hiermee wordt bereikt dat de functie en het gebruik van het uitvaartcentrum in stand blijven.

  •  

 

P1.3

Beleidsadvies Harmonisatie gemeentelijk erfgoed De Fryske Marren

Voorstel:

1. In te stemmen met het beleidsadvies Harmonisatie gemeentelijke Erfgoedbeleid De Fryske Marren

2. Aansluitend de Erfgoedverordening De Fryske Marren 2019 vast te stellen

Toelichting: De raad heeft opdracht gegeven de uit de vroegere fusiegemeenten afkomstige en niet op elkaar afgestemde beleidskaders op het gebied van gemeentelijk erfgoed, te harmoniseren. Hiervoor is door de raad een bedrag beschikbaar gesteld en vervolgens is een plan van aanpak gemaakt. De raad krijgt nu ter vaststelling een (geharmoniseerde) inventarisatie van gemeentelijke monumenten en behoudenswaardige panden en een daarbij horend beleidsadvies met dekkingsvoorstel.

  •  

 

P1.4

Uitbreiden legestarief kabels en leidingen

Voorstel: In de bij de legesverordening behorende tarieventabel een staffeltarief op te nemen in het legestarief kabels en leidingen en daartoe de Verordening leges 2019 eerste wijziging vast te stellen, volgens de in bijlage 1 bij het raadsvoorstel gevoegde tekst.

Toelichting: Voor het behandelen van een vergunningaanvraag voor de aanleg, instandhouding, het onderhouden of opruimen van kabels en leidingen in of op openbare gronden, worden door de gemeente legeskosten in rekening gebracht. Voor een aantal grootschalige projecten voor onder andere glasvezel in het buitengebied, schiet de legesverordening 2019 tekort en daarom moet het huidige legestarief kabels en leidingen worden uitgebreid. Waarmee wordt bereikt dat er een realistisch, zuiver en kostendekkend legestarief voor grootschalige kabel- en leidingwerkzaamheden, wordt vastgesteld.

  •  

 

P1.5

Adviesvraag Stichting Radio Spannenburg

Voorstel: Positief advies uitbrengen aan het Commissariaat voor de Media om Radio Spannenburg opnieuw aan te wijzen als lokale publieke media-instelling voor de gemeente De Fryske Marren.

Toelichting: Omdat aanwijzing van Radio Spannenburg eindigt op 18 augustus 2019, heeft de stichting bij het Commissariaat voor de Media een verzoek ingediend voor aanwijzing in een aansluitende periode. De gemeenteraad wordt nu gevraagd om het Commissariaat te adviseren of de media instelling voldoet aan de eisen die de wet stelt. Dit advies moet vóór 25 juni 2019 worden uitgebracht.

  •  

 

P1. 6

FUMO begrotingswijziging 2019

Voorstel:

1. kennis te nemen van de begrotingswijziging FUMO 2019;

2. af te zien van het indienen van zienswijzen.

Toelichting: De begroting 2019 van de FUMO is in juni 2018 vastgesteld. Door diverse ontwikkelingen die ten tijde van vaststelling niet voorzien waren of onvoldoende duidelijk waren wordt nu een Begrotingswijziging van € 633.032 voorgesteld, waarvan De Fryske Marren € 17.986 moet betalen. De gemeenteraad wordt nu in de gelegenheid gesteld om daarover een zienswijze in te dienen.

  •  

 

P1. 7

Beantwoording vragen Jacobs Douwe Egberts

Dit agendapunt is op verzoek van de NCPN fractie op de agenda geplaatst.

  •  

 

P1. 8

Sluiting

 

 

 

Petear 2, Lemsterlandkamer

 

 

P2.1

Opening en vaststellen agenda

 

 

P2.2

Vaststelling bestemmingsplan Wâldwei 3 en Wâldwei 5 te Elahuizen

Voorstel: Het bestemmingsplan Wâldwei 3 en Wâldwei 5 Elahuizen zoals opgenomen in de bestandenset NL.IMRO.1940.BPELA18WALDWEI3EN5-VA01 ongewijzigd vast te stellen.

Toelichting: De boerderij op Wâldwei 3 krijgt een woonbestemming met B&B, wanneer de raad dit bestemmingsplan goedkeurt en de op ca. 160 meter (Wâldwei 5) van dit voormalige bedrijf gelegen ligboxenstal, die niet bij de koop was inbegrepen, moet zijn agrarische bestemming juist wel houden. Er zijn geen zienswijzen ingediend.

 

 

P2.3

Aanvraag omgevingsvergunning bouwen nieuwe melkstal perceel Delbuursterweg 17 Sondel

Voorstel:

1. De ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven ten behoeve van de verlening van de omgevingsvergunning ex artikel 2.12, lid 1 onder a, onder 3˚ van de Wabo voor het bouwen van een melkstal op het perceel Delbuursterweg 17 te Sondel;

2. De procedure te voeren conform het raadsbesluit van 30 maart 2016, dat inhoudt: de ontwerpverklaring van geen bedenkingen is tevens een definitieve verklaring van geen bedenkingen indien er geen zienswijzen zijn ingediend.

Toelichting: Er is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor het bouwen van een melkstal op het perceel Delbuursterweg 17 te Sondel, omdat de capaciteit van de huidige draaimelkstal onvoldoende was geworden. Daarom is het nodig dat er een nieuwe melkstal kan worden gebouwd. De omgevingsvergunning kan worden verleend wanneer de uitgebreide voorbereidingsprocedure kan worden gestart.

 

 

P2.4

Nota Vastgoedbeheer

Voorstel: De eigenaarsrol voor het gemeentelijk vastgoed in te vullen volgens de nota Vastgoedbeleid De Fryske Marren en te starten met de uitvoeringsagenda.

Toelichting: in deze nota wordt duidelijk gemaakt waarom en wanneer de gemeente vastgoed in eigendom heeft en hoe dat wordt onderhouden. De gemeenteraad wordt gevraagd de nota Vastgoedbeleid De Fryske Marren vast te stellen zodat er gestart kan worden met de uitvoeringsagenda.

 

 

P2.5

Memo bij verslag Ruimtelijke Ordening 2018

Dit agendapunt is op verzoek van de NCPN fractie op de agenda geplaatst.

 

 

P2. 6

Sluiting

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar boven