Gemeente Nijkerk - Besluitenlijst raadsvergadering 18 april 2019

Raadzaal Stadhuis Nijkerk, aanvang 19.30 uur

Aanwezig: De voorzitter: G.D. Renkema; de griffier: A.G. Verhoef-Franken; de leden: T.J. Blankesteijn (CDA), H.J. Bokkers (CDA), A.C.J. de Bruin (PRO21), T. Doornhof-Molenaar (CDA), J.C. Doppenberg (VVD), F.G. van Drie-Davelaar (CDA), M. van Elteren (De Lokale Partij), J. van Heugten (PRO21), R.A.W. Horst (De Lokale Partij), A. Klompenhouwer (De Lokale Partij), M.T. Lanting-van Rhee (ChristenUnie-SGP) , J.J. Lok (ChristenUnie-SGP), P.M.C. van Loozen (De Lokale Partij), I.H. Moes (PRO21), J.B. Nijeboer-van Dijk (VVD) – vanaf 19.40 uur, D. Palm (ChristenUnie-SGP), J. van Putten (ChristenUnie-SGP), H. Rozema (ChristenUnie-SGP), J. van Ruler (CDA), N.G. Staal (VVD), H.W. Stuive (CDA), W.H. van Veelen (PRO21), B. Veldhuizen (CDA), L.J.M. de Wals (PRO21), P.M. van de Weijer-Feuerstein (CDA), B. van der Woerd (VVD); de wethouders: N. Aboyaakoub-Akkouh, M. Broekman-van der Pers, H.L. Dijksterhuis, W. Oosterwijk.

Afwezig: A.M. Boer (ChristenUnie-SGP).

1. Opening en vaststelling agenda

- De heer Van der Woerd heeft gemeld vragen te willen stellen naar aanleiding van het bericht van minister Van Nieuwenhuizen over de aanbesteding van het knooppunt Hoevelaken.

- Agendapunt 7, ‘Bestemmingsplan Nijkerkerveen, deelplan 1A’: Er is na de commissievergadering aanvullende informatie gekomen. Het voorstel is om bij het agendapunt te starten met een toelichting van wethouder Oosterwijk.

- Agendapunten 9 ‘Uitbreiding parkeergarage 'De Bonte Koe' en 11 ‘Integraal Veiligheidsplan 2019-2022’ worden conform advies van de raadscommissie zonder debat geagendeerd.

- Agendapunt 10 ‘Bouwstenen Omgevingsvisie Nijkerk’ wordt conform het advies van de raadscommissie niet behandeld en van de agenda afgevoerd. Het vervolgproces volgt op een later moment.

- Op verzoek van het college wordt een voorstel voor het nemen van een voorbereidingsbesluit aan de agendapunt toegevoegd, dit wordt agendapunt 6a.

- Agendapunt 12 ‘Wijzigingsverordening APV, april 2019’ wordt op verzoek van mevrouw Van de Weijer-Feuerstein met debat behandeld.

- De gewijzigde agenda wordt vastgesteld.

2. Installatie raadslid J.B. Nijeboer-van Dijk

Op 27 maart 2018 zijn de geloofsbrieven van mevrouw J.B. Nijeboer-van Dijk onderzocht en is zij door de raad toegelaten als raadslid van de gemeente Nijkerk. Vanwege ziekte is zij drie maar een periode van 16 weken vervangen door de heer Van Hussel. Mevrouw J.B. Nijeboer-van Dijk legt de eed af en is daarmee geïnstalleerd als lid van de gemeenteraad. De voorzitter heeft haar van harte welkom namens de gemeenteraad. Mevrouw Doppenberg biedt haar namens de raad een attentie aan. Mevrouw Nijeboer-van Dijk spreekt haar dankbaarheid uit.

3. Benoemen lid raadscommissie R. van Hussel

De fractie van de VVD heeft de heer R. van Hussel voorgedragen als commissielid.

De voorzitter stelt de samenstelling van de commissie voor het onderzoek van de geloofsbrieven aan de orde. De raad stemt in met de volgende samenstelling van deze commissie: de heer Lok, mevrouw Moes en de heer Blankesteijn. De heer Blankesteijn geeft namens de commissie onderzoek geloofsbrieven het volgende aan: de commissie heeft de stukken onderzocht en in orde bevonden. Gebleken is dat de heer Van Hussel aan alle in de Gemeentewet en de Verordening op de raadscommissies Nijkerk 2018 gestelde eisen voldoet. De commissie adviseert hem toe te laten als lid van de raadscommissie van de gemeente Nijkerk.

De raad stemt in met de bevindingen van de commissie.

Vervolgens besluit de raad unaniem en conform voorstel de heer R. van Hussel, zijnde niet-raadslid te benoemen als lid van de raadscommissie. De heer Van Hussel legt de verklaring en belofte af.

4. Afscheid tijdelijk raadslid R. van Hussel

De heer van Hussel is sinds 2014 raadslid geweest. De voorzitter staat stil bij de afgelopen jaren en bedankt hem voor zijn inzet. Hij krijgt een penning van de gemeenteraad als aandenken.

5. Vragenuurtje (artikel 35 Reglement van Orde)

De heer Van der Woerd (VVD) stelt vragen naar aanleiding van het bericht dat minister van den Nieuwenhuizen het contract met het consortium rondom BAM heeft opgezegd en dat daardoor na de planfase een nieuwe aanbesteding van het knooppunt Hoevelaken gaat plaatsvinden voor de realisatiefase. Hij wil weten welke gevolgen dit heeft voor de gemeente Nijkerk, in het bijzonder voor de bij de aanbesteding bedongen extra wensen zoals een geluidsscherm langs de A-28. Wethouder Oosterwijk geeft aan dat hij contact heeft gehad met Rijkswaterstaat en dat de inzet van de gemeente is dat gemaakte afspraken over het project ongewijzigd blijven. Hij zegt toe om de raad via een raadsinformatiebrief nader te informeren als er meer informatie is.

6. Ingekomen stukken en mededelingen (2019-040, versie 4, 16 april 2019)

De raad besluit de afdoening van de ingekomen stukken en mededelingen conform voorstel vast te stellen.

MET DEBAT

6a. Voorbereidingsbesluit woningsplitsing

De raad besluit unaniem en conform voorstel om:

1. te verklaren, dat, op grond van artikel 3.7, lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening, een bestemmingsplan wordt voorbereid voor het plangebied, overeenkomstig de bij dit besluit behorende verbeelding met het planidentificatienummer NL.IMRO.267.VB.0008-0001;

2. te bepalen dat het verboden is om het gebruik van gronden of bouwwerken, of een deel daarvan, te wijzigen met het doel woningen te splitsen of deze om te zetten in (on)zelfstandige woonruimtes, voor zover dit gebruik nog niet legaal bestaat op de dag van inwerkingtreding van dit voorbereidingsbesluit;

3. te bepalen dat burgemeester en wethouders met een omgevingsvergunning kunnen afwijken van het verbod zoals bedoeld onder 2, indien de voorgenomen wijziging van het gebruik niet in strijd is met het op dit voorbereidingsbesluit en volgend ontwerpbestemmingsplan;

4. te bepalen dat dit besluit in werking treedt zodra het ter inzage is gelegd en bekendgemaakt.

7. Vaststellen bestemmingsplan Nijkerkerveen, deelplan 1A en openen grondexploitatie (2018-067)

Na de behandeling in de raadscommissie op 11 april is van het college aanvullende informatie gekomen:

- een uitleg over de woningbouwprogrammering, deze wordt toegevoegd aan de toelichting bij het bestemmingsplan

- een reactie op het ontvangen akoestisch onderzoek voor het nabijgelegen bedrijf Veldhuizen Gevelrenovatie.

Wethouder Oosterwijk deelt vervolgens mee dat er inmiddels overeenstemming is bereikt tussen de ontwikkelaar van het plan en Veldhuizen Gevelrenovatie over het plaatsen van een geluidsscherm. De raad heeft hierover zojuist een brief ontvangen.

De raad besluit unaniem en conform het (aangevulde) voorstel om:

1. Het bestemmingsplan Nijkerkerveen Deelplan 1a gewijzigd vast te stellen met inachtneming van de notitie zienswijze en ambtshalve planaanpassingen.

2. Af te zien van het vaststellen van een exploitatieplan.

3. Stemt in met de opening van grondexploitatie Nijkerkerveen, Deelplan 1a.

4. Begroting overeenkomstig te wijzigen en exploitatie Nijkerkerveen, Deelplan 1a op te nemen in de Meerjaren Prognose Grondexploitaties (MPG).

5. De door het college opgelegde verplichting tot geheimhouding op de aan de raad overgelegde stukken, te weten ‘Grondexploitatie Nijkerkerveen, Deelplan 1a met financiële bijlage’ te bekrachtigen op grond van artikel 25, lid 3, Gemeentewet.

8. Tweede Kaderstelling ontwikkeling Spaanse Leger (2019-008)

Naar aanleiding van de bespreking zegt wethouder Oosterwijk toe dat hij in overleg gaat met de ontwikkelaar om te kijken of er een uitbreiding van het deel middelduur van de woningbouw kan komen.

De raad besluit vervolgens unaniem en conform voorstel om:

1. Kennis te nemen van en het college te verzoeken te handelen naar de uitkomst van de gesprekken met de eigenaar van de percelen Jan Plassensteeg 18a en 18b met als conclusie dat:

a. Er overeenstemming tussen voornoemde eigenaar, het college en de initiatiefnemers voor woningbouw in het Spaanse Leger bereikt is om de bedrijfsbebouwing op de percelen te verplaatsen, waarbij als uitgangspunt geldt dat:

i. De bedrijfsactiviteiten van Kraay Nijkerk en Country Mill Horse Support worden verplaatst naar een nader te bepalen en onder voorwaarden van de gemeente in te richten en te bebouwen nieuwbouwkavel op bedrijventerrein De Flier in Nijkerk

ii. Een nieuwbouwwoning van de familie Kraay wordt opgericht op een kavel van de familie aan de Slichtenhorsterweg in Nijkerk

iii. De percelen Jan Plassensteeg 18a en 18b worden herontwikkeld tot een woonerf als onderdeel van het woningbouwplan voor het Spaanse Leger

b. Indien het onder a genoemde uiteindelijk (ruimtelijk, juridisch en/of financieel) niet haalbaar blijkt, de percelen Jan Plassensteeg 18a en 18b een verbeterde ontsluiting krijgen in samenhang met de ontwikkeling van het Spaanse Leger en de bedrijfsactiviteiten van Kraay Nijkerk en Country Mill Horse Support worden ingepast bij de ontwikkeling van het gebied het Spaanse Leger

2. Ten behoeve van de ontwikkeling van het gebied het Spaanse Leger de volgende nadere kaders vast te stellen:

a. Het voorlopig ontwerp d.d. 10 januari 2019 vormt de hoofdopzet waarbinnen de uitwerking van de diverse woonvelden verder zal plaatsvinden en vormt daarmee ook de basis voor mogelijk in de toekomst tot woonerven te ontwikkelen gronden in het Spaanse Leger

b. Op basis van het voorlopig ontwerp d.d. 10 januari 2019 zal een bestemmingsplan worden opgesteld dat wordt vormgegeven als globaal eindplan (flexibel bestemmingsplan met directe bouwtitel)

3. Afhankelijk van het onder 1.a.i genoemde een bedrag van € 275.000,- bij te dragen aan de verbetering van de infrastructuur in het Spaanse Leger en dit bedrag in mindering te brengen op de door de initiatiefnemers voor de ontwikkeling van het plangebied te betalen bijdrage aan bovenwijkse voorzieningen.

ZONDER DEBAT

9. Uitbreiding parkeergarage 'De Bonte Koe' (2019-038)

De raad besluit unaniem en conform voorstel om een krediet beschikbaar te stellen van € 1.460.000 voor de uitbreiding van de parkeergarage ‘De Bonte Koe’. Het structurele effect van € 45.000 ten laste te brengen van het begrotingsresultaat 2019-2020.

10. Kaderstelling Omgevingsvisie gemeente Nijkerk (2019-035)

Dit onderwerp is van de agenda afgevoerd.

11. Integraal Veiligheidsplan 2019-2022 (2019-031)

De raad besluit unaniem en conform voorstel om:

1. Het Integraal Veiligheidsplan 2019 – 2022 Nijkerk vast te stellen;

2. Kennis te nemen van het Uitvoeringsprogramma IVP, Jaarschijf 2019;

3. Kennis te nemen van het Meerjarenbeleidsplan 2019 – 2022 van de Politie Oost-Nederland.

MET DEBAT

12. Wijzigingsverordening APV, april 2019 (2019-036)

De raad besluit unaniem en conform voorstel om de Algemene Plaatselijke Verordening Nijkerk 2003 te wijzigen, door vaststelling van de wijzigingsverordening Algemene Plaatselijke Verordening Nijkerk 2003, wijziging april 2019.

ZONDER DEBAT

13. Financiële afkoop van de onderhoudskosten met Prorail voor Station Hoevelaken (2019-037)

De raad besluit unaniem en conform voorstel:

1. Stemt in met de door Prorail voorgestelde afkoop van de jaarlijkse structurele onderhoudskosten voor Station Hoevelaken voor een som van € 882.257,34.

2. Om dit te dekken door een onttrekking aan de Algemene Reserve;

14. Ter kennisname: besluitenlijst van 28 maart 2019

De besluitenlijst wordt voor kennisgeving aangenomen.

15. Sluiting openbare gedeelte raadsvergadering

Het openbare gedeelte van de raadsvergadering wordt om 21.30 uur gesloten.

16. Opening besloten gedeelte raadsvergadering

De voorzitter heropent de vergadering om 21.45 uur.

De raad stemt in met het verzoek van het college om de raad in beslotenheid te informeren over de stand van zaken Havenkom fase 1 en 2. Grond voor de geheimhouding is de bescherming van het economisch belang van de gemeente, zoals genoemd in artikel 10 van de Wob. De voorzitter legt geheimhouding op, op grond van artikel 25 van de Gemeentewet.

17. Vaststellen: verslag besloten gedeelte raadsvergadering 21 februari 2019

Het verslag wordt vastgesteld en de raad besluit de geheimhouding in stand te laten.

18. Informatie stand van zaken Havenkom, fase 1 en 2

Wethouder Oosterwijk informeert de raad over de stand van zaken Havenkom, fase 1 en 2.

De inhoud van het besprokene is in een apart besloten verslag opgenomen.

19. Sluiting besloten gedeelte raadsvergadering

Het besloten gedeelte van de vergadering wordt om 22.20 uur gesloten.

Opgesteld te Nijkerk op 23 april 2019,

de griffier, A.G. Verhoef-Franken

de voorzitter, mr. drs. G.D. Renkema

Naar boven