Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alkmaar houdende regels omtrent parkeren Aanwijzingsbesluit Parkeren 2019

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

 

Gelet op:

  • artikel 225 van de Gemeentewet

  • artikel 2 van de vigerende parkeerverordening

  • artikel 8 van de vigerende verordening parkeerbelastingen

 

Besluit:

Vast te stellen het Aanwijzingsbesluit Parkeren 2019

Artikel 1  

Aan te wijzen als plaatsen waarop slechts tegen betaling van belasting als bedoeld in artikel 2 van de vigerende verordening parkeerbelastingen mag worden geparkeerd in de volgende straten c.q. straatdelen en terreinen, voor zover voorzien van parkeerapparatuur of het (zonale) bord E9 uit Bijlage 2 van het RVV 1990, voorzien van (onderbord met) de tekst ‘dagkaarten toegestaan’

 

Gebied dat begrensd wordt door Jan van Scorelkade, Hoevervaart (tussen Jan van Scorelkade en Andoornstraat, Andoornstraat, Ranonkelstraat (tussen Andoornsstraat en Kruseman van Eltenweg), Kruseman van Eltenweg tussen Ranonkelstraat en Noord-Hollandskanaal (tussen Kruseman van Eltenweg en spoorbaan, spoorbaan tussen Noord-Hollandskanaal en Rekerdijk, Rekerdijk (tussen spoorbaan en Hoornsevaart, Hoornsevaart (tussen Frieseweg en Friesepoort), Friesepoort, De Friese Poort, Frieseweg tussen Friese poort en Lepelaarstraat), Ooievaarstraat (tussen Frieseweg en Burg. G. Bosstraat), Frieseweg (tussen Ooievaarstraat en Randersdijk), Randersdijk (tussen Frieseweg en Burg. G. Bosstraat), Burg G. Bosstraat (tussen Kievitstraat en Noord-Hollandskanaal) en Noord-Hollandskanaal (tussen Burg. G. Bosstraat en Baanpad), as van het Baanpad (tussen Noord-Hollandskanaal en Molen van Banning), Molen van Banning, Baansingel (tussen Molen van Banning en Spieghelstraat), as van de Spieghelstraat, Coornhertkade (tussen Rederijkerhof en Spieghelstraat), Rederijkershof, as van de Vondelstraat (tussen Rederijkershof en Cort van de Lindenkade), Cort van der Lindenkade, van Houtenkade, Heilooerdijk (tussen van Houtenkade en Kennemerstraatweg), as van de Kennemerstraatweg (tussen Heilooerdijk en Nieuwpoortssteeg, Nieuwpoortssteeg, Nieuwpoortslaan, Regulierslaan (tussen Nieuwpoortslaan en Zanderssloot), Zanderssloot tussen Regulierslaan en Beatrixlaan, Beatrixlaan, Overkrocht, Spoorbaan (tussen Overkrocht en Hoevervaart), Hoevervaart (tussen Steesloot en Bergerweg), Bergerweg (tussen Hoevervaart en Oude Hoeverweg), Oude Hoeverweg (tussen Bergerweg en Jan van Scorelkade), inclusief genoemde straten en straatdelen. 

Artikel 2  

Aan te wijzen als plaatsen waarop in afwijking van het eerste artikel van dit besluit uitsluitend mag worden geparkeerd, indien de parkeerbelastingen als bedoeld in artikel 2 van de vigerende verordening parkeerbelastingen worden voldaan. Dit zijn de zogenaamde kort parkeerplaatsen.

 

Straat/ Adres

Omschrijving

Aantal vakken

Jan van Scorelkade 60

waterzijde

3

Lindenlaan 67

zuidzijde

2

Mallegatsplein 8

waterzijde

3

Oosterwezenstraat 9

Zuidzijde

4

Spoorstraat 50

zuidzijde

5

Stationsweg 41a

Nabij fietsenstalling

4

Stationsweg 45a

Hoofdgebouw station

5

Varnebroek 32

Noordzijde

1

Vondelstraat 1

oostzijde

2

Wognumsebuurt

voetgangersuitgang station NS

2

Artikel 2a  

  • 1.

    Aan te wijzen als plaatsen waarop in afwijking van het eerste artikel van dit besluit uitsluitend mag worden geparkeerd indien de parkeerbelastingen als bedoeld in artikel 2 van de vigerende verordening belastingen worden voldaan:

    • a.

      Zijperstraat nummer 22 tot en met nummer 60 aan beide zijden van de straat.

    • b.

      Willem Alexanderlaan

  • 2.

    Bij de parkeerplaatsen genoemd in het eerste lid is de parkeerbelasting verschuldigd na het eerste uur parkeren.

Artikel 3 Vergunninggebieden

De plaatsen waar mag worden geparkeerd met een vergunning als bedoeld in artikel 2 lid 2 van de vigerende verordening parkeerbelasting alsmede artikel 2 van de vigerende parkeerverordening, zoals ook aangewezen op de bijgevoegde kaart vergunninghoudersparkeren:

  • 1.

    Gebied A: het gebied waarvan de grenzen worden gevormd door: as van de Kennemer-straatweg (tussen Metiusgracht en Julianalaan), Julianalaan (tussen Kennemerstraatweg en Westerlicht), Wilhelminalaan (tussen Julianalaan en Metiusgracht), inclusief genoemde straten en straatdelen;

  • 2.

    Gebied B: het gebied waarvan de grenzen worden gevormd door: Andoornstraat, Ranonkelstraat (tussen Kruseman van Eltenweg en Andoornstraat), Kruseman van Eltenweg en Hoevervaart (tussen Jan van Scorelkade en Andoornstraat), inclusief genoemde straten en straatdelen;

  • 3.

    Gebied C: het gebied waarvan de grenzen worden gevormd door: het Noord-Hollandskanaal (tussen Tesselsebrug en Boompoortsbrug), de watersingels rondom de binnenstad, de Geestersingel (tussen Kanaalkade en Tesselsebrug), inclusief genoemde straten en straatdelen.

  • 4.

    Gebied D: het gebied waarvan de grenzen worden gevormd door: Baansingel (tussen Vondel-straat en molen van Banning), Molen van Banning, as van het Baanpad, as van de Spieghel-straat, Coornhertkade (tussen Rederijkerhof en Spieghelstraat), Rederijkershof, as van de Vondelstraat (tussen Rederijkershof en Baansingel), inclusief genoemde straten en straatdelen.

  • 5.

    Gebied E: het gebied waarvan de grenzen worden gevormd door: Nieuwlandersingel (tussen Kennemerstraatweg en Blekerssloot), Blekerssloot (tussen Nieuwlandersingel en Juliana van Stolberglaan), van Houtenkade(tussen Juliana van Stolberglaan en Costerstraat, Costerstraat, van Everdingenstraat, Kennemerstraatweg (tussen Juliana van Stolberglaan en Nieuwlandersingel), inclusief genoemde straten en straatdelen.

  • 6.

    Gebied F: het gebied waarvan de grenzen worden gevormd door: Hoornsevaart (tussen Noord-Hollandskanaal en Oosterweezenstraat), De Friese Poort, Frieseweg (tussen Friese poort en Lepelaarstraat), Ooievaarstraat (tussen Frieseweg en Burg. G. Bosstraat), Frieseweg (tussen Ooievaarstraat en Randersdijk), Randersdijk (tussen Frieseweg en Burg. G. Bosstraat), Burg G. Bosstraat (tussen Kievitstraat en Noord-Hollandskanaal) en Noord-Hollandskanaal (tussen Burg. G. Bosstraat en Hoornsevaart), inclusief genoemde straten en straatdelen.

  • 7.

    Gebied G: het gebied waarvan de grenzen worden gevormd door: Hoevervaart (tussen Spoorbaan en Westerweg), Westerweg (tussen Hoevervaart en Bernhardlaan), Bernhardlaan, Kennemerstraatweg (tussen Bernhardlaan en Juliana van Stolberglaan, Juliana van Stolberglaan, van Houtenkade (tussen Juliana van Stolberglaan en Heilooerdijk), Heilooerdijk (tussen van Houtenkade en Kennemerstraatweg), Nieuwpoortsteeg, Nieuwpoortslaan (tussen Nieuwpoortsteeg en Regulierslaan), Regulierslaan (tussen Nieuwpoortslaan en Zanderssloot), Zanderssloot (tussen Regulierslaan en Beatrixlaan), Beatrixlaan, Overkrocht, Spoorbaan (tussen Overkrocht en Hoevervaart) , inclusief genoemde straten en straatdelen.

  • 8.

    Gebied L: Het gebied waarvan de grenzen worden gevormd door Nieuwlandersingel tussen Blekerssloot en Overdiepad), Baansingel (tussen Overdiepad en Vondelstraat), as van de Von-delstraat (tussen Baansingel en Cort van de Lindenkade), Cort van der Lindenkade, Blekerskade (tussen Cort van der Lindekade en Nieuwlandersingel) inclusief genoemde straten en straatdelen.

  • 9.

    Gebied O: Het gebied waarvan de grenzen worden gevormd door spoorbaan (Noorderkade en Rekerdijk), Rekerdijk (tussen spoorbaan en Hoornsevaart), Hoornsevaart (tussen Frieseweg en Noord-Hollandskanaal), Noord Hollandskanaal (tussen Hoornsevaart en spoorbaan), inclusief genoemde straten en straatdelen.

  • 10.

    Gebied P: Het gebied waarvan de grenzen worden gevormd door spoorbaan (Noorderkade en Rekerdijk) Rekerdijk (tussen spoorbaan en Koedijkerstraat), Koedijkerstraat, Noorderstraat, Noord-Hollandskanaal tussen Tesselsebrug en spoorbaan, inclusief genoemde straten en straatdelen.

  • 11.

    Gebied R: Het gebied waarvan de grenzen worden gevormd door Bergerweg (tussen Hoevervaart en spoorbaan, spoorbaan (tussen Bergerweg en Steesloot), Steesloot (tussen spoorbaan en Hoevervaart), Hoevervaart (tussen Steesloot en Bergerweg), inclusief genoemde straten en straatdelen.

  • 12.

    Gebied S: Het gebied waarvan de grenzen worden gevormd door spoorbaan (tussen Bergerweg en Helderseweg), Helderseweg (tussen spoorbaan en Geestersingel), Geestersingel (tussen Helderseweg en Geesterweg), Geesterweg, Scharlo, Bergerweg (tussen Stationsweg en spoorbaan, inclusief genoemde straten en straatdelen.

  • 13.

    Gebied U: Het gebied waarvan de grenzen worden gevormd door Jan van Scorelkade, Hoevervaart (tussen Jan van Scorelkade en Bergerweg), Bergerweg (tussen Hoevervaart en Oude Hoeverweg, Oude Hoeverweg (tussen Bergerweg en Jan van Scorelkade), inclusief genoemde straten en straatdelen.

  • 14.

    Gebied W: Het gebied waarvan de grenzen worden gevormd door Steesloot (tussen Westerweg en Cabeljaustraat) Cabeljaustraat (tussen Steesloot en Geestersingel), Geestersingel (tussen Cabeljaustraat en Koornlaan), Kennemersingel, Wilhelminalaan (tussen Kennemersingel en Metiusgracht), Metiusgracht, Akerslaan, denkbeeldige lijn tussen Akerslaan en Westerweg, Westerweg (tussen Houtweg en Steesloot), inclusief genoemde straten en straatdelen.

  • 15.

    Gebied Z: Het gebied waarvan de grenzen worden gevormd door Bergerweg (tussen spoorbaan en Stationsweg), Scharlo, Geesterweg, Geestersingel (tussen Geesterweg en Cabeljaustraat), Cabeljaustraat (tussen Geestersingel en Steesloot), Hoevervaart (tussen Cabeljaustraat en spoorbaan), inclusief genoemde straten en straatdelen.

Artikel 4 Tijden van parkeerregulering

  • 1.

    De tijden dat betaald parkeren van toepassing is, als bedoeld in artikel 2 onderdeel 1 van de vigerende verordening parkeerbelastingen, zijn als volgt:

    • a.

      Gebied C en S maandag t/m zaterdag 09.00 uur tot 21.00 uur;

    • b.

      Gebied C en S zondag 12.00 uur tot 17.00 uur;

    • c.

      Gebied G maandag t/m vrijdag 09.00 uur tot 17.00 uur;

    • d.

      Overige gebieden maandag t/m zaterdag 09.00 uur tot 20.00 uur;

    • e.

      Overige gebieden, met uitzondering van gebied G, zondag 12.00 uur tot 17.00 uur.

  • 2.

    De tijden dat betaald parkeren van kracht is zijn in ieder geval vermeld op de parkeerautomaat in de betreffende straat.

  • 3.

    Het parkeren op parkeerplaatsen, welke bij of krachtens de vigerende Parkeerverordening zijn aangewezen als parkeerplaatsen waar uitsluitend met parkeervergunningen mag worden geparkeerd, is slechts toegestaan met vergunning gedurende maandag tot en met zondag van 00.00 uur tot 24.00 uur.

  • 4.

    In afwijking van het 3e lid van dit artikel gelden de op het onderbord vermelde tijden, indien deze is aangebracht onder het (zonaal) bord E9 Bijlage I van het RVV 1990.

  • 5.

    Op Nieuwjaarsdag en Eerste Kerstdag geldt geen betaald parkeren.

Artikel 5 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 oktober 2019;

  • 2.

    Het Aanwijzingsbesluit Parkeren 2018 wordt met ingang van de in lid 1 genoemde datum ingetrokken;

  • 3.

    Het besluit onder lid 1 wordt bekend gemaakt in het Gemeenteblad;

  • 4.

    Dit besluit kan worden aangehaald als “Aanwijzingsbesluit Parkeren 2019”.

Alkmaar 16-04-2019,

Het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar,

P.M. Bruinooge, burgemeester.

W. van Twuijver, secretaris.

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken schriftelijk en gemotiveerd bezwaar indienen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 53, 1800 BC ALKMAAR. De termijn van zes weken gaat in één dag na bekendmaking van dit besluit in het Gemeenteblad. 

Bijlage bij artikel 3, kaart vergunninghoudersparkeren

 

Toelichting bij het aanwijzingsbesluit

 

In het aanwijzingsbesluit definieert het college van B&W de gebieden waar parkeerbelastingen worden geheven. In tegenstelling tot het verleden is het totale areaal opgenomen in 1 besluit. Voor alle betrokkenen is op deze wijze makkelijk terug te vinden waar parkeerregulering van kracht is. Er zijn twee soorten parkeerplaatsen te onderscheiden:

  • Parkeerplaatsen waar met een vergunning of aan de meter kan worden betaald. Deze parkeerplaatsen zijn benoemd in artikel 1.

  • Parkeerplaatsen waar uitsluitend aan de meter kan worden betaald. Dit zijn de plaatsen die zijn aangewezen als kort parkeerplaats.

 

Op parkeerplaatsen die vallen onder de artikelen 1 en 2 van dit besluit kan fiscale handhaving plaatsvinden. Voorwaarde daarvoor is dat iedereen die wil parkeren moet kunnen parkeren (en betalen).

 

In artikel 2a wordt een specifiek gedeelte van een straat aangewezen waar de parkeerbelasting pas verschuldigd is na het eerste uur parkeren. Het eerste uur is daar gratis parkeren. Daarna geldt het tarief zoals dat is bepaald voor het betreffende gebied.

 

In artikel 3 worden de vergunninghoudersgebieden beschreven, per straat. Als bijlage is een kaart bijgevoegd.

 

In artikel 4 zijn de tijden van parkeerregulering aangegeven.

Naar boven