Jaarplan Talentontwikkeling Cultuur Sittard-Geleen 2018

 

1. Inleiding

Het beleidskader Talentontwikkeling 2015-2018 is op 26 maart 2015 vastgesteld door de gemeenteraad en heeft geresulteerd in jaarplannen Talentontwikkeling Cultuur Sittard-Geleen. Op basis van de ervaringen met de implementatie van de jaarplannen 2015 t/m 2017, de evaluatie over deze jaren en gesprekken met de actoren is het huidige Jaarplan Talentontwikkeling Cultuur 2018 opgesteld.

 

Het Jaarplan bouwt voort op de eerdere jaarplannen waarbij rekening wordt gehouden met het beleidskader en actuele evenementen  in 2018, zoals Historische Impuls Sittard en het BCL-Carnavalstreffen in Lindenheuvel.

 

Wederom wordt uitgegaan van 5 speerpunten, namelijk:

  • 1.

    Het Jeugdcultuurfonds/Kunst in de wijken;

  • 2.

    Muziek (hafabra);

  • 3.

    Popmuziek;

  • 4.

    Podiumkunsten/toneel;

  • 5.

    Creatieve Industrie/Media. 

Voor het beleidskader is in 2018 € 90.000 beschikbaar aan financiële middelen.

Ad. 1a. Het Jeugdcultuurfonds.

De deelname aan het Jeugdcultuurfonds Limburg (JCF) werd op 13 mei 2015 beklonken met de ondertekening van de prestatieovereenkomst tussen de gemeente Sittard-Geleen en het Jeugdcultuurfonds Limburg. Het Jeugdcultuurfonds biedt financiële middelen aan minder draagkrachtige ouders of verzorgers van kinderen om de kennismaking met cultuur te bevorderen bij kinderen. Dit provinciale fonds is slechts één van de instrumenten in het kader van het beleid inzake armoedebestrijding en sociale participatie. De regeling is een aanvulling op de ”Voor Kids regeling” van de gemeente Sittard-Geleen, de provinciale regelingen van de Stichting Leergeld, het Jeugdsportfonds en de landelijke fondsen 1 . In de praktijk blijkt dat de declaraties bij de laatste regelingen met name betrekking hebben op leermiddelen en sportuitgaven en nauwelijks op cultuuruitgaven (lessen, huur muziek-instrumenten e.d.).

 

Jeugdcultuurfonds Limburg in relatie tot de aanpak en de regeling ‘kansen voor alle kinderen’.

Met de aanpak 'Kansen voor alle Kinderen' staat de gemeente voor een laagdrempelige centrale toegang voor ouders en hulpverleners/intermediairs, zodat alle kinderen - inclusief de kinderen die opgroeien in huishoudens met een laag inkomen - mee kunnen doen. Hiervoor is vanuit het sociaal domein een samenwerking met het Jeugdsportfonds Limburg, Stichting Leergeld Westelijke Mijnstreek (WM) én het Jeugdcultuurfonds Limburg en aangegaan. Door de laagdrempeligheid én een stevige communicatiecampagne beogen we het bereik van de regelingen en het gebruik van de fondsen te vergroten. En daarmee tegelijkertijd de deelname aan culturele activiteiten te vergroten.

 

Het Jeugdcultuurfonds Limburg wordt uitgevoerd door Het Huis voor de Kunsten Limburg (HKL) en is gericht op kinderen van 4 tot 18 jaar, waarbij het belangrijk is te vermelden dat zogenaamde intermediairs de subsidieaanvra(a)g(en) dienen te verzorgen. De subsidie bedraagt maximaal € 419,75 per kind per jaar. De inspanningen om de regeling beter onder de aandacht te brengen van de doelgroep en de intermediairs hebben resultaat gehad, in die zin dat meer gebruik wordt gemaakt van het Jeugdcultuurfonds Limburg.

 

Tabel 1. Gebruik van het JCF in de gemeente Sittard-Geleen.

Jaar

Gebruikers JCF in Sittard-Geleen

2015

8

2016

14

2017

10

2018 (tot 15 mrt)

14

  

Project en kosten

De dotatie aan het Jeugdcultuurfonds Limburg vindt dit jaar en de komende jaren plaats vanuit het sociaal domein d.m.v. de aanpak 'Kansen voor alle Kinderen' .

Ad. 1b. Projecten in het kader van het Jeugdcultuurfonds (Kunst in de wijken).

De aanleiding om deel te nemen aan het Jeugdcultuurfonds was de mogelijkheid die aan kinderen wordt geboden om te komen tot actieve kunstbeoefening (zie onder 1a). De afgelopen jaren is in samenwerking met De Domijnen en Partners in Welzijn gestart met laagdrempelige cultuurprojecten voor kinderen in de verschillende wijken, zodat kinderen niet alleen met Sport, maar ook met Cultuur in aanraking komen. Dit maakt het voor scouts immers mogelijk om talenten te ontdekken en door te leiden naar opleidingen (talentontwikkeling).

 

In 2015 is gestart met twee projecten van 10 workshops in de wijken Lindenheuvel en Sanderbout met thema's die aansluiten bij de belevingswereld van de jongeren: rap, dans en muziek. In 2016 en 2017 zijn in Sanderbout, Stadbroek en Lindenheuvel aanvullende projecten gerealiseerd met thema’s als graffiti, breakdance, hiphop en handlettering 2 . In 2018 zal het accent liggen op muziek, dans en beeldend en zal het filmproject Super Sanderbout, dat in 2017 is gestart, worden  gecontinueerd.

 

Project en kosten

Drie projecten zijn in diverse wijken opgezet door De Domijnen en PIW, waarbij de eerder in gang gezette activiteiten worden gecontinueerd. Hiervoor is een budget vereist van € 5.000.

 

Ad. 2. Muziek (hafabra).

De gemeente Sittard-Geleen kent 18 hafabra- verenigingen en 10 schutterijen, die muzikaal worden ondersteund. Talentontwikkeling is van oudsher een belangrijk aandachtspunt, aangezien harmonieën en fanfares deelnemen aan concoursen. De verdere ontwikkeling van het individu is afhankelijk van de ambitie van het individu en de mogelijkheden die hij/zij heeft om te investeren in verdere professionalisering. De sector is echter gebaat bij innovatieve projecten waarbij de aansluiting met het kunstvakonderwijs wordt bevorderd en de voorbeeldfunctie voor anderen zichtbaarder wordt.

 

Activiteiten dit jaar i.h.k.v. Historische Impuls Sittard en het BCL-Carnavalstreffen in Lindenheuvel dienen om de jeugd een podium te bieden in hun carrière.

 

Project en kosten

Uitvoeringen in de reeks Muziektalent en aansluiting op scholen tussen leerlingen en verenigingen in de wijk of buurt € 20.000.

Ad. 3. Popmuziek

In de afgelopen jaren is ingezet op een betere profilering van de popmuziek in de stad door enerzijds middelbare scholieren kennis te laten maken met popmuziek en anderzijds de popsector te ondersteunen: talenten wordt een podium geboden op festivals als D-vers en Podiumvrees.. Bij popmuziek zijn alle elementen voor een succesvolle en gefaseerde aanpak van talentontwikkeling aanwezig. Vanuit Volt (De Domijnen) wordt ingezet om festivals als D-vers, Popronde en Mama’s Pride meer in samenhang te brengen met het poppodium. Met Volt en festival D-vers (georganiseerd door Stichting Popmuziek Limburg (SPL) is al beleid ontwikkeld om de gefaseerde aanpak talentontwikkeling voor beginnende talentvolle popbandjes structureel te verbeteren. SPL werkt daartoe samen met verschillende partijen in de Euregio, waaronder de poppodia en organisatoren van popfestivals. De euregionale component komt ook dit jaar weer aan de orde en wordt gepromoot vanuit het beleid van de Provincie Limburg. Daarnaast wordt met bureau Pinkpop gekeken in hoeverre op de M&P-feesten de jeugdavond in het teken van talentontwikkeling popmuziek kan worden vormgegeven.

 

De talentenjachten Nu of Nooit en Kunstbende blijven uiteraard een belangrijk onderdeel van talentontwikkeling popmuziek en worden structureel gesubsidieerd uit de cultuurbegroting.

 

Project en kosten

De Stichting Popmuziek Limburg en bureau Pinkpop komen met voorstellen om de infrastructuur ten behoeve van het poptalent in onze regio te verbeteren € 30.000.

Ad. 4. Podiumkunsten/Toneel

Sittard-Geleen heeft verspreid over de stad 17 amateurtoneelverenigingen. Daarbij vallen Pitboel in Limbrichterveld en LEF (voortgekomen uit Theater Karroessel) in Geleen op, omdat zij specifiek zijn gericht op kinderen. Bij beide organisaties staat het laagdrempelig bieden van toegang tot het toneel aan alle kinderen centraal en natuurlijk het plezier aan acteren.

 

Onze stad huisvest één van de 9 landelijke jeugdtheatergezelschappen (onderdeel landelijke culturele basisinfrastructuur), namelijk het Jeugdtheatergezelschap Het Laagland. Het Laagland heeft een grotere rol gekregen als het gaat om professionele talentontwikkeling en werkt daartoe samen met de amateurtoneelverenigingen in de stad. Het gaat hierbij om de verdere professionalisering van jonge afstuderende of afgestudeerde professionals. Daarnaast is Het Laagland een belangrijke partner voor jonge regisseurs door het bieden van artistieke coaching, zakelijke ondersteuning en faciliteiten, zoals repetitieruimte. Hiervoor wordt in Limburg breed samengewerkt met het door de Provincie Limburg en diverse gemeenten ondersteunde productiehuis nieuwe stijl “Via Zuid”, waarbij talentontwikkeling podiumkunsten regiobreed en in samenwerking met het bedrijfsleven wordt opgepakt. Met “Jong Laagland” heeft Het Laagland een eigen theaterwerkplaats in huis gericht op kinderen en jongeren uit deze regio.

 

Sinds september 2015 zijn de drie in onze gemeente actieve theaterscholen Jong Laagland, Pitboel en LEF (aanvankelijk Karroessel) gestart met het scouten van talent en het bouwen van een infrastructuur voor getalenteerde jongeren vanaf 14 jaar (Pitboel is in 2017 uit het Talentenprogramma gestapt).

De talenten worden in drie fases begeleid door professionals in een inspirerende omgeving. In fase 1 staat de ontwikkeling van de spelers via individueel afgestemde routes binnen de basislessen centraal. In fase 2 staan de producties centraal, de betere spelers worden uitgekozen om te groeien in het artistieke proces. Tot slot worden in fase 3 samenwerkingsverbanden aangegaan om het aanbod van producties te verdiepen en te verbreden.

Het Laagland verricht hierin een belangrijke taak, waarbij wij beseffen dat dit geen onderdeel uitmaakt van hun huidige werkzaamheden waarvoor zij door de landelijke en provinciale overheden gesubsidieerd worden. In april 2015 is al een vierjarenplan gemaakt “Kaders voor Talentonwikkeling Theater”, waarin in gezamenlijkheid tussen de genoemde theaters is afgesproken om talentontwikkeling structureel te verankeren. Voor 2018 wordt voorgesteld de activiteiten, die inmiddels de naam hebben Talent3, te continueren.

 

Project en kosten

Uitvoeren van het plan “Kaders voor Talentonwikkeling Theater” gecoördineerd door in de Theaterklas Het Laagland, inclusief het scouten en doorgeleiden van talent bij LEF en Jong Laagland en een jaarlijkse Talentendag in de Schouwburg De Domijnen € 20.000.

Ad. 5. Creatieve Industrie/Media

Media is bij uitstek een discipline die aantrekkelijk is voor jongeren, denk daarbij bijvoorbeeld aan de social media. De cross mediale aanpak en een verbetering van de ICT-mogelijkheden zorgen inmiddels wereldwijd voor ongekende toepassingen (apps, internet, gaming, etc). Met is de koppeling tussen de traditionele media (MGL) en Zuyd Hogeschool gemaakt om te komen tot innovaties in het media landschap. Media Valley werd in 2015 gesteund met een subsidie van de Provincie Limburg (€ 150K) en wordt drie jaar lang gesteund vanuit het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (eenmalig € 154K). Het begeleiden van startende en doorstartende ondernemers in de Media, zoals dat wordt geeffectueerd door Media Valley past binnen het Talentontwikkelingsprogramma Cultuur. Sinds de start van deze ”kraamkamer” bij MGL zijn diverse talenten gefaciliteerd.

Als aanvulling hierop is door de gemeenteraad gevraagd om te starten met een project voor vloggers in de gemeente. De coördinatie hiervan is opgepakt door Media Valley, het innovatieplatform van MGL en Zuyd Hogeschool.

 

Project en kosten

Diverse initiatieven op het terrein van media en ICT (creatieve industrie), zoals het Talentenprogramma Media Valley en het vloggers-project Sittard-Geleen € 20.000.

 

Aldus vastgesteld in de collegevergadering van 17 april 2018.

Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen,

De Burgemeester,

Drs. G.J.M. Cox

De Secretaris,

mr. G.J.C. Kusters

Naar boven