Besluit Milieueffectrapportage niet noodzakelijk Nieuwedijk 10, Odiliapeel

Onderwerp

Op 22 februari 2018 heeft H. Straatman, Nieuwedijk 10 te Odiliapeel bij ons mededeling gedaan van een voorgenomen m.e.r.-beoordelingplichtige activiteit door het indienen van een aanmeldingsnotitie m.e.r. Het betreft een verandering van de varkenshouderij aan Nieuwedijk 10 te Odiliapeel. De mededeling is geregistreerd onder nummer 299594.

De verandering betreft het wijzigen van de bestaande inrichting waardoor geen zeugen meer binnen de stal gehouden worden en waardoor 294 dierplaatsen voor vleesvarkens extra gehouden worden. In totaal worden in deze stal 1.155 vleesvarkens gehouden. De stal wordt voorzien van een gecombineerd luchtwassysteem 85% emissiereductie met watergordijn en biologische wasser (BWL 2009.12).

De mededeling is ingediend, omdat de activiteit, het oprichten, uitbreiden of wijzigen van een installatie voor het fokken, mesten of houden van mestvarkens, een activiteit betreft die krachtens artikel 7.2, lid 4 van de Wet milieubeheer is aangewezen als een activiteit die belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu kan hebben. Het initiatief heeft betrekking op een activiteit zoals bedoeld in artikel 2, lid 5 onder b van het Besluit milieueffectrapportage.

BESLUIT

Wij besluiten, gelet op:

  • de bepalingen van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, Wet milieubeheer en de Algemene wet bestuursrecht;

  • de mededeling waarin H. Straatman schriftelijk kenbaar heeft gemaakt voornemens te zijn de bestaande stal te wijzigen voor 294 dierplaatsen voor vleesvarkens;

  • het Besluit van 21 april 2017 tot wijziging van het Besluit milieueffectrapportage, waarbij een dergelijke activiteit als m.e.r.-beoordelingplichtig is aangewezen;

  • de informatie die door H. Straatman is verstrekt over de activiteit de te wijzigen varkensstal en de waarschijnlijk belangrijkste gevolgen voor het milieu van deze activiteit en tevens alle andere relevante omstandigheden waaronder hij de activiteit zal voeren;

dat, vanwege het ontbreken van relevante criteria waaronder deze activiteit wordt ondernomen, voor de voorgenomen wijziging van de bestaande varkensstal met 294 dierplaatsen voor vleesvarkens aan Nieuwedijk 10 te Odiliapeel op het perceel kadastraal bekend als gemeente Uden, sectie D, nummers 1722, 2930, 3551, 3552 en 3552, zoals omschreven in de mededeling, bij de voorbereiding van het besluit ten aanzien van de aanvraag om de omgevingsvergunning géén milieueffectrapport (MER) hoeft te worden gemaakt.

Rechtsmiddelen

Tegen deze beschikking kan uitsluitend de initiatiefnemer (inrichtinghouder) op grond van artikel 6.3 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) binnen zes weken na bekendmaking, gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de gemeente Uden. Het bezwaarschrift wordt behandeld door de gemeentelijke commissie bezwaar- en beroepschriften. Als een bezwaarschrift wordt ingediend, kan tevens een verzoek om schorsing/voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA ‘s-Gravenhage. Er is griffierecht verschuldigd. Het besluit wordt niet onherroepelijk voordat op dit verzoek is beslist.

Andere belanghebbenden kunnen hun bedenkingen inbrengen in het kader van de omgevingsvergunningsprocedure. Deze m.e.r.-beoordelingsbeslissing wordt aangemerkt als een beslissing inzake de procedure ter voorbereiding van een besluit.

Uden, 23 april 2018

Burgemeester en wethouders van de gemeente Uden

namens dezen,

De heer J.A.J. Lenssen,

Directeur Omgevingsdienst Brabant Noord

Naar boven