Beleidsregel Alcohol- en Horecasanctiebeleid gemeente Twenterand

De Burgemeester van Twenterand maakt bekend dat zij op 17 april 2018 de beleidsregel ‘Alcohol- en Horecasanctiebeleid gemeente Twenterand heeft vastgesteld. De beleidsregel en de bijbehorende sanctietabel treft u als bijlage bij deze bekendmaking aan.

 

Reden

Het Alcohol- en Horecasanctiebeleid Twenterand beschrijft de aanpak van overtredingen bij alcoholverstrekkers. De vigerende beleidsregel, zoals vastgesteld op 10 mei 2016 bevat op onderdelen – waar dat niet meer van toepassing is – nog een verdeling tussen sterke en zwakke alcoholhoudende dranken, terwijl het uitgangspunten ‘alcoholhoudende drank’ dient te zijn. Bovendien bevatte de tabel in relatie tot de bewustwordingsfase op onderdelen nog de overtredingsreactie ‘schriftelijke waarschuwing’. Nu de wet al geruime tijd in werking is, wordt veronderstelt dat de regels bekend zijn. De fase van bewustwording is afgerond. Dat betekent dat bij constatering van een overtreding in principe sanctionerend wordt opgetreden. Dit sluit aan bij de Landelijke Handhavingstrategie (hierna: LHS).

 

Doel

Het vaststellen van de beleidsregel heeft een directe relatie met de doelenboom ‘Veilig leefklimaat’ en levert een belangrijke bijdrage aan een veilig, leefbaar, prettig, duurzaam en rechtszeker Twenterand, zijnde het beoogd maatschappelijk doel.

 

Overeenkomsten en verschillen

Ten opzichte van de bestaande beleidsregel kent de nieuwe beleidsregel ondergeschikte wijzigingen. De doelstellingen zijn hetzelfde. De beleidsregel kent dezelfde vervolgacties met dien verstande dat de sanctie ‘Bestuurlijke Boete’ vaker als voorkeurssanctie is genoemd.

 

Voorkeurssanctie

In de beleidsregel zijn in relatie tot de Gemeentewet, de Drank- en Horecawet en de Algemene wet bestuursrecht de sanctiemaatregelen beschreven voor de meest voorkomende overtredingen op grond van of in relatie met de Drank- en Horecawet. Het betreft hier voorkeurssancties die in het algemeen direct kunnen worden toegepast. In de bijlage bij de beleidsregel is een sanctietabel opgenomen. De tabel bevat een opsomming van eventuele overtredingen en een sanctiemiddel.

 

Inwerkingtreding en inzage

De beleidsregel treedt in werking op de dag nadat deze is gepubliceerd. Vanaf de datum van inwerkingtreding ligt de beleidsnota ter inzage in het gemeentehuis in Vriezenveen. Tevens kan een ieder op verzoek een afschrift krijgen van deze beleidsregel. Hieraan zijn legeskosten verbonden. De beleidsnota is ook in te zien via het digitale gemeenteblad dat te vinden is op www.overheid.nl en op de website van de gemeente Twenterand.

 

Geen bezwaar en beroep

Tegen deze beleidsnota staan geen bezwaar- en beroepsmogelijkheden open op grond van de Algemene wet bestuursrecht.

 

 

 

 

Naar boven