Sport en bewegen verbindt Sport- en beweegvisie 2018 - 2021 gemeente Twenterand

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand maakt bekend dat de gemeenteraad van de gemeente Twenterand op 13 maart 2018 Sport en bewegen verbindt

Sport- en beweegvisie 2018 - 2021 gemeente Twenterand heeft vastgesteld. Het beleidsstuk treft u als bijlage bij deze bekendmaking aan.

 

Korte samenvatting

Sport en bewegen is belangrijk voor Twenterand en haar inwoners. Sport en bewegen herbergt een aantal intrinsieke waarden in zich, namelijk ambitie, discipline, doorzetten en samenwerken. En mensen die voldoende sporten en bewegen leggen een stevige basis voor een actieve en gezonde leefstijl. Daarnaast levert sport en bewegen ook een belangrijke bijdrage aan het bereiken van andere maatschappelijke doelen, zoals de ontwikkeling en weerbaarheid van kinderen, het leren over sportiviteit en respect, maatschappelijke participatie en leefbaarheid in de buurt. Heel veel inwoners zijn inmiddels betrokken, bijvoorbeeld als sporter, vrijwilliger en/of toeschouwer. In deze nota gaat het dan ook om meer dan sport alleen. Bewegen is een breder begrip waarmee ook de ongeorganiseerde sport, spelen in de woonomgeving en wandelen en fietsen wordt bedoeld.

 

De middenstip: ambities

De gemeente Twenterand streeft naar lichamelijk, geestelijk en sociaal gezonde inwoners. Door de inzet van sport en bewegen wordt een positieve bijdrage geleverd aan de kwaliteit van leven van de inwoners in Twenterand. Iedere inwoner moet de kans krijgen om een leven lang te sporten en bewegen. De sport- en beweegvisie draagt ertoe bij dat zoveel mogelijk mensen in Twenterand in beweging komen en blijven.

 

De gemeente Twenterand streeft naar een sportdeelname van 75% voor haar inwoners. Als de percentages uit de monitoronderzoeken van Sportservice Overijssel (zie bijlage 1) worden afgezet tegen deze ambitie dan ligt er nog een uitdaging voor specifieke doelgroepen op het gebied van sport en bewegen. De komende vier jaar worden gebruikt om toe te groeien naar dit percentage.

 

Scoren op doel: speerpunten

Om de ambitie te bereiken, wordt ingezet op vier speerpunten:

1. Sport- en beweegstimulering

2. Vitale sportverenigingen

3. Sport- en beweegvriendelijke omgeving

4. Trots op de sport in Twenterand

 

Uitvoering

De sport- en beweegvisie dient als leidraad voor het beleid van de komende vier jaar. De visie is richtinggevend voor de uitvoering van het beleid van de gemeente Twenterand. Jaarlijks wordt een uitvoeringsplan opgesteld, waarin de 4 speerpunten worden geconcretiseerd. De uitvoering van de nieuwe Sport- en beweegvisie wordt samen opgepakt met het Sportplatform Twenterand.

 

Inwerkingtreding en inzage

Het beleid treedt in werking op vrijdag 20 april 2018. Het beleid is in te zien via het digitale gemeenteblad dat te vinden is op www.overheid.nl en op de website van de gemeente Twenterand.

 

Geen bezwaar en beroep

Tegen dit beleid staan geen bezwaar- en beroepsmogelijkheden open op grond van de Algemene wet bestuursrecht.

Vriezenveen, 19 april 2018

Naar boven