Gemeente Goeree-Overflakkee - Beleidsnota Preventie en Vroegsignalering 2018 - 2022: Investeren in mogelijkheden en kwaliteit van leven

 

De gemeente Goeree-Overflakkee wil het welzijn van alle inwoners ondersteunen en indien mogelijk vergroten; niet alleen om eventueel leed bij inwoners te voorkomen en/of te beperken, maar ook om eventuele kosten te besparen. Dit vraagt om een passend aanbod van preventieve middelen en maatregelen, waarmee probleemsituaties zo lang mogelijk vermeden kunnen worden. Mochten zich wel problemen voor (dreigen te) doen, dan is het van belang dat deze signalen zo snel mogelijk worden opgepakt en doorgeleid, zodat een passende oplossing kan worden gezocht. Hierbij ligt de focus op een ieders mogelijkheden en het bieden van perspectief: niet iedere beperking hoeft voor iemand een belemmering te zijn.

Doel van de nota is het versterken van de inzet op preventie en vroegsignalering in het sociale domein. Gestreefd wordt naar het vergroten van het vermogen van mensen om zelf en samen met hun netwerk, oplossingen en plannen te bedenken voor hun eigen vraagstukken en deze ook zelf of samen uit te voeren. Daardoor wordt de participatie in de samenleving vergroot en wordt voorkomen dat iemand niet meer mee kan doen in de maatschappij.

Met betrokkenen (professionals en inwoners) willen we commitment ontwikkelen om preventie en vroegsignalering op vernieuwende wijze op te pakken en vorm te geven, zodat prettig en gezond leven op Goeree-Overflakkee in de toekomst nog effectiever vormgegeven kan worden.

Naar boven