Nadere regels subsidie activiteiten winkelgebieden en bedrijventerreinen Rotterdam 2018-2020

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

 

Gelezen het voorstel van wethouder Werkgelegenheid en Economie van 13 maart 2018; kenmerk BS 18/00232;

 

overwegende dat:

de regeling is bedoeld als stimulans voor de economische ontwikkeling, verlevendiging in een winkelgebied of op een bedrijventerrein en de samenwerking tussen de ondernemers te bevorderen waardoor er een sterker ondernemerscollectief ontstaat;

 

gelet op artikel 3, derde lid en artikel 4 tweede lid, van de Subsidieverordening Rotterdam 2014;

besluit vast te stellen:

 

Nadere regels subsidie activiteiten winkelgebieden en bedrijventerreinen Rotterdam 2018-2020

Artikel 1 Begripsbepaling

  • a.

    activiteiten: activiteiten betrekking hebbende op gebiedspromotie, gebiedsprofilering, uitstraling van de buitenruimte of uitstraling van de panden in winkelgebieden of bedrijventerreinen gelegen in Rotterdam;

  • b.

    de-minimisverklaring: verklaring dat door de subsidieverstrekking de Europese steundrempels niet worden overschreden;

  • c.

    ondernemersgroep: een groep van ten minste tien ondernemers/winkeliers in een winkelgebied of bedrijventerrein in Rotterdam. Indien deze ondernemersgroep niet is georganiseerd in de vorm van een rechtspersoon dan dient een van de ondernemers/winkeliers van de ondernemersgroep de aanvraag in mede namens de andere ondernemers/winkeliers;

  • d.

    ondernemersvereniging: een vereniging van ondernemers/winkeliers in een winkelgebied of op een bedrijventerrein in Rotterdam.

Artikel 2 Doel van de nadere regels

Het doel van deze nadere regels is om een bijdrage te leveren aan een ondernemersvereniging of aan een ondernemersgroep voor het versterken van het collectief: het stimuleren van de economische ontwikkeling en de verlevendiging van het gebied. Deze activiteiten hebben betrekking op gebiedspromotie, gebiedsprofilering, uitstraling van de buitenruimte of: uitstraling van de panden in winkelgebieden en op bedrijventerreinen in Rotterdam.

Artikel 3 Subsidieplafond

  • a.

    Het subsidieplafond voor het verstrekken van subsidie voor de subsidiabele activiteit als bedoeld in artikel 4 bedraagt voor de jaren 2018, 2019 en 2020 maximaal € 350.000,- per jaar;

  • b.

    de verdeling van subsidie geschiedt, met in achtneming van het subsidieplafond, op basis van de volgorde van ontvangst van de subsidieaanvragen.

Artikel 4 Subsidiabele activiteit

Op grond van deze nadere regels wordt subsidie verstrekt voor:

de uitvoering van activiteiten betrekking hebbende op gebiedspromotie, gebiedsprofilering, uitstraling van de buitenruimte en/of uitstraling van de panden in winkelgebieden en bedrijventerreinen in Rotterdam.

Artikel 5 Aanvragen

Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 1 december van het lopende jaar 2018, 2019 of 2020 of zoveel eerder dan dat het ter beschikking gestelde budget niet meer toereikend is.

Artikel 6 Hoogte van de subsidie

De subsidie aan de ondernemersvereniging of ondernemersgroep bedraagt maximaal 50% van de gemaakte kosten van de subsidiabele activiteit tot een maximum van € 24.999,- per kalenderjaar voor een winkelgebied of bedrijventerrein, met dien verstande dat de overige 50% van de gemaakte kosten moeten worden gefinancierd door de ondernemersvereniging of ondernemersgroep.

Artikel 7 Subsidievoorwaarden

  • 1.

    De subsidie is bedoeld voor ondernemingsverenigingen of ondernemersgroepen, die activiteiten als bedoeld in artikel 2 ontplooien:

    • a.

      die realistisch en haalbaar zijn;

    • b.

      die kunnen rekenen op draagvlak in het gebied waar de activiteit plaatsvindt en dat dit blijkt uit de subsidieaanvraag;

    • c.

      waarvoor eventueel benodigde vergunningen, toestemmingen, ontheffingen e.d. zijn verkregen.

  • 2.

    Een ondernemersvereniging of ondernemersgroep kan meerdere subsidieaanvragen krachtens deze nadere regel indienen, mits deze aanvragen betrekking hebben op verschillende activiteiten als bedoeld in artikel 4.

Artikel 8 Aanvraag tot subsidieverlening

  • 1.

    De aanvraagprocedure verloopt digitaal via www.rotterdam.nl/subsidies.

  • 2.

    Alleen die aanvragen waarover vooroverleg heeft plaatsgevonden met de bedrijfscontactfunctionaris, worden in behandeling genomen.

  • 3.

    Alleen volledige aanvragen worden in behandeling genomen.

  • 4.

    Aanvragen kunnen alleen worden ingediend door een ondernemersvereniging of ondernemersgroep die ook daadwerkelijk in het winkelgebied of bedrijventerrein ondernemen.

  • 5.

    Onderdeel van een volledige aanvraag is een transparante en gedetailleerde begroting voorzien van een dekkingsplan. Hiervoor kan worden gebruikgemaakt van de bijlage begroting en verklaring uit de subsidieaanvraag.

  • 6.

    Bij de subsidieaanvraag kan van de subsidieontvanger worden verlangd een ingevulde en ondertekende de-minimisverklaring te overleggen.

  • 7.

    Bij de subsidieaanvraag kan van de subsidieontvanger worden verlangd dat deze aantoont over ten minste 50% van het aangevraagde budget te beschikken.

  • 8.

    De verlening en vaststelling van de subsidie geschiedt gelijktijdig.

  • 9.

    De mogelijkheid tot bevoorschotting als bedoeld in artikel 10 van de SVR 2014 wordt niet bij deze regeling toegepast.

  • 10.

    Het subsidiebedrag wordt in één keer uitgekeerd. De hoogte van het bedrag wordt meteen vastgesteld. Dit betekent dat er geen verantwoording of rapportage behoeft te worden ingediend. Dit kan nog wel steekproefsgewijs plaatsvinden.

Artikel 9

Een subsidie wordt naast het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht en de Subsidieverordening Rotterdam geweigerd wanneer niet wordt voldaan aan de voorwaarden van de Verordening nr. 1407/2013 van de Europese Commissie van 18 december 2013 betreffende de-minimissteun (PbEU, L352/1).

Artikel 10 Inwerkingtreding

De nadere regels treden in werking op de eerste dag na de dagtekening van het Gemeenteblad waarin deze worden geplaatst, en vervallen op 31 december 2020.

Artikel 11 Citeertitel

Deze nadere regels worden aangehaald als: Nadere regels subsidie activiteiten winkelgebieden en bedrijventerreinen Rotterdam 2018-2020.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van 13 maart 2018.

De secretaris,

C.M. Sjerps

De burgemeester,

A. Aboutaleb

Dit gemeenteblad 2018, nummer 40, is uitgegeven op 14 maart 2018 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halve Maanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)

Naar boven