Gemeenteblad van Montfoort
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Montfoort | Gemeenteblad 2018, 59741 | Overige besluiten van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Montfoort | Gemeenteblad 2018, 59741 | Overige besluiten van algemene strekking |
Nadere regels maatschappelijke ondersteuning gemeente Montfoort 2018
Het college van burgemeester en wethouders van Montfoort;
gelet op het bepaalde in de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015;
gelet op artikel 12, 13, 14, 16, 17, 20, 21 en 26 van de verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Montfoort 2018;
vast te stellen de Nadere regels maatschappelijke ondersteuning gemeente Montfoort 2018
Artikel 2 Voorwaarden persoonsgebonden budget
Om in aanmerking te komen voor het tarief voor een zelfstandige zonder personeel gelden de volgende voorwaarden:
de zelfstandige zonder personeel is ingeschreven in het Handelsregister als onderneming zoals bedoeld in artikel 5, onderdelen a, c, d, of e van de Handelsregisterwet 2007 waarvan de activiteiten blijkens de inschrijving van het Handelsregister, bedoeld in artikel 2 van die wet, geheel of voor het grootste deel bestaan uit het verlenen van jeugdhulp;
Om in aanmerking te komen voor een tarief tot maximaal het inkooptarief voor diensten, gelden de volgende voorwaarden:
de aanbieder is ingeschreven in het Handelsregister als onderneming zoals bedoeld in artikel 5, onderdelen a, c, d, of e van de Handelsregisterwet 2007 waarvan de activiteiten blijkens de inschrijving van het Handelsregister, bedoeld in artikel 2 van die wet, geheel of voor het grootste deel bestaan uit het verlenen van een dienst zoals bedoeld in de Wmo 2015;
Artikel 4 Budgetperiode hulpmiddelen
Het verstreken zijn van de toepasselijke afschrijvingstermijn betekent niet automatisch dat recht bestaat op een nieuwe voorziening. In zulke situaties zal altijd beoordeeld dienen te worden of de oude voorziening nog gebruikt kan worden. Belangrijk hierbij is of de oude voorziening nog in voldoende mate een passende bijdrage kan leveren aan de zelfredzaamheid en participatie van de budgethouder.
Artikel 5 Besteding en verantwoording van het persoonsgebonden budget
De schriftelijke (zorg)overeenkomst die de budgethouder sluit met iedere persoon of instantie bij wie hij een maatwerkvoorziening inkoopt, moet in overeenstemming zijn met de door het college afgegeven beschikking (inclusief ondersteuningsplan). Indien het college van mening is dat de zorgovereenkomst hier niet aan voldoet, wordt de budgethouder in de gelegenheid gesteld om de overeenkomst in de gewenste zin aan te passen. De goedkeuring door het college is een voorwaarde voor de Sociale Verzekeringsbank om tot uitbetaling over te kunnen gaan. Zonder een goedgekeurde zorgovereenkomst vindt geen uitbetaling plaats. Indien het college wel akkoord is met de zorgovereenkomst dan wordt dit doorgegeven aan de Sociale Verzekeringsbank en tevens wordt dan aangegeven wat het maximumtarief is per zorgovereenkomst.
De hoogte van het toegekende persoonsgebonden budget is gebaseerd op een maximumtarief. Bij de besteding van het persoonsgebonden budget voor dienstverlening moet in beginsel het aantal toegekende uren worden ingekocht, al of niet tegen het maximumtarief. Het is niet toegestaan om meer uren (tegen een lager tarief) in te kopen door middel van het toegekende persoonsgebonden budget. Indien een lager tarief dan het toegekende maximumtarief wordt betaald dan wordt het restant van het persoonsgebonden budget bij afname van het aantal geïndiceerde uren teruggevorderd. Dit is ook het geval indien minder dan het aantal toegekende uren is ingekocht. Dit laatste kan overigens aanleiding zijn om tot herziening van het besluit over te gaan.
Artikel 6 Persoonsgebonden budget en kwaliteit
Onverminderd artikel 2.3.6 tweede en vijfde lid van de wet kan een persoonsgebonden budget worden toegekend indien de maatwerkvoorziening, die met het persoonsgebonden budget wordt aangeschaft of ingekocht, voldoet aan de daaraan te stellen kwaliteitseisen en de doelen die beschreven staan in het ondersteuningsplan.
Bij de verstrekking van een persoonsgebonden budget voor een hulpmiddel, een woningaanpassing en diensten dient te worden voldaan aan de door het college gestelde voorwaarden voor wat betreft de kwaliteit als bedoeld in de wet.
Daaronder wordt in ieder geval verstaan dat de maatwerkvoorziening:
Artikel 7 Persoonsgebonden budget woningaanpassing
De cliënt aan wie de persoonsgebonden budget is verstrekt voor het realiseren van een woningaanpassing aan de eigen woning is verplicht zorg te dragen voor een opstalverzekering die in voldoende mate de te verzekeren waarde van de woning dan wel de getroffen woningaanpassing dekt voor het risico van schade.
Artikel 13 Tegemoetkoming in de meerkosten
Het college verstrekt op aanvraag aan cliënten, die voldoen aan de voorwaarden, een tegemoetkoming ter hoogte van € 260,- per jaar. Dit is een tegemoetkoming in de meerkosten die zij hebben vanwege hun beperking of chronisch psychisch of psychosociaal probleem.
2. Om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming, bedoeld in lid 1, gelden de volgende voorwaarden:
3. Cliënt moet kunnen aantonen dat het volledige eigen risico verschuldigd is.
4. De aanvraag, bedoeld in lid 1, wordt door cliënt uiterlijk op 31 december van het jaar, waarin de kosten zijn gemaakt, ingediend bij het college.
5. Het college toetst het inkomen en vermogen van cliënt en laat het sociaal team een doelgroepcheck uitvoeren.
6. Het college onderzoekt of cliënt voldoet aan het bepaalde in lid 2 sub c en d en lid 3.
7. Het college beschikt op de aanvraag met inachtneming van de doelgroepverklaring van de SWOM en zorgt voor uitbetaling van de tegemoetkoming.
Gebruikelijke hulp vloeit rechtstreeks voort uit de sociale relatie, waarin het voeren van een gemeenschappelijk huishouden, het zo lang mogelijk kunnen blijven wonen in de eigen leefomgeving en het behoud van maatschappelijke participatie een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het functioneren van de leefeenheid met zich brengt.
Artikel 17 Intrekken besluit en beleidsregels
Met de inwerkingtreding van deze nadere regels worden het Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Montfoort 2015 en de Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Montfoort 2015 ingetrokken met dien verstande dat besluiten die zijn genomen op grond van dit besluit of deze beleidsregels met de daarbij behorende rechten en plichten in stand blijven.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2018-59741.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.