Wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Epe 2008

Raadsbesluit 2018 registratienummer: 2017-18858

 

DE RAAD DER GEMEENTE EPE

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr. 2017-18855 d.d. 5 december 2017;

 

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

 

BESLUIT

 

Vast te stellen de volgende wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Epe 2008

 

Artikel I

 

A

In Bijlage 1 (Bomenlijst op grond van artikel 4:11 lid 1) worden de volgende wijzigingen aangebracht:

a. ‘Buiten de komgrens van de Boswet’ wordt vervangen door: ‘Buiten de komgrens van de Wet natuurbescherming’.

b. ‘Bomen met een diameter > 20 cm (voor snelgroeiende soorten, te weten els, berk, populier, wilg, fijnspar en douglas geldt een diameter >30 cm) gemeten op 1.30 m hoogte’ wordt vervangen door: ‘Overige houtopstanden met een diameter > 20 cm en snelgroeiende soorten met een diameter >30 cm, gemeten op 1,30 m hoogte tenzij deze houtopstanden een zelfstandige eenheid vormen en een grotere oppervlakte beslaan dan 10 are (1.000 m²); of’.

c. ‘Binnen de komgrens van de Boswet’ wordt vervangen door: ‘Binnen de komgrens van de Wet natuurbescherming’.

d. ‘lijst met monumentale en waardevolle bomen binnen de komgrens van de Boswet’ wordt vervangen door: ‘lijst met monumentale en waardevolle bomen binnen de komgrens van de Wet natuurbescherming’.

e. ‘bosrijke wijken in Epe en Vaassen binnen de komgrens van de Boswet’ wordt vervangen door: bosrijke wijken in Epe en Vaassen binnen de komgrens van de Wet natuurbescherming’.

 

B

In de toelichting op de Bomenlijst worden de volgende wijzigingen aangebracht:

a. ‘Bomenlijst buiten de komgrens van de Boswet’ wordt vervangen door: ‘Bomenlijst buiten de komgrens van de Wet natuurbescherming’. ‘

b. ‘Voor het gebied buiten de komgrens van de Boswet’ wordt vervangen door: ‘Voor het gebied buiten de komgrens van de Wet natuurbescherming’.

c. ‘Bomen met een diameter > 20 cm op 1.30 meter hoogte (…) vergunningvrij kunnen worden gekapt’ wordt vervangen door: ‘Overige houtopstanden met een diameter >20 cm en snelgroeiende soorten met een diameter >30 cm

Bomen met een diameter >20 cm en snelgroeiende soorten met een diameter >30 cm, gemeten op 1,30 meter hoogte, kunnen al een grote landschappelijke-, cultuurhistorische-, beeldbepalende- of natuurwaarde hebben. Bij deze categorie bomen is een afweging van de waarde tegen het belang van het kappen van de boom nodig. Bomen met een diameter tot en met 20 cm en snelgroeiende soorten met een diameter tot en met 30 cm, gemeten op 1,30 meter hoogte, kunnen vergunningsvrij worden gekapt. Onder snelgroeiende boomsoorten wordt verstaan: els, berk, populier, wilg, fijnspar en douglas.

Alle bospercelen groter dan 10 are (1.000 m2) vallen onder de Wet natuurbescherming. Voor het vellen van deze beplantingen dient bij de provincie Gelderland een melding te worden ingediend van de voorgenomen velling. Voor deze bomen geldt geen vergunningplicht op grond van de APV’.

d. ‘Bomenlijst binnen de komgrens van de Boswet’ wordt vervangen door: ‘Bomenlijst binnen de komgrens van de Wet natuurbescherming’.

e. ‘Voor het gebied binnen de komgrens van de Boswet’ wordt vervangen door: ‘Voor het gebied binnen de komgrens van de Wet natuurbescherming’.

 

Artikel II

Dit besluit treedt in werking de dag na bekendmaking in het Gemeenteblad en heeft terugwerkende kracht tot 1 januari 2017.

 

 

Epe, 25 januari 2018

 

De raad voornoemd,

de plv. voorzitter, J. Spijkerboer

de griffier, V. Smit

Naar boven