Gemeenteblad van Pijnacker-Nootdorp
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Pijnacker-Nootdorp | Gemeenteblad 2018, 5177 | Verordeningen |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Pijnacker-Nootdorp | Gemeenteblad 2018, 5177 | Verordeningen |
Verzuimprotocol Gemeente Pijnacker-Nootdorp 2018
Het college van de gemeente Pijnacker-Nootdorp;
gezien het advies van de afdeling BDV d.d. 19 december 2017;
gelet op artikel 7:9, vierde lid, van de CAR/PNUWO en artikel 160, eerste lid, onder c van de Gemeentewet;
1. Verplichtingen medewerker en leidinggevende bij verzuim
1.1 Voor de medewerker gelden de volgende regels:
Verzuimmelding en bereikbaarheid (contact)
1.2 Voor de leidinggevende gelden de volgende regels:
De leidinggevende voorkomt zoveel mogelijk (hernieuwde) uitval van medewerkers als gevolg van werk(plek). Hij/zij voert een preventief verzuimgesprek met de medewerker waarin aan de orde komt wat nodig is om terugval te voorkomen. De leidinggevende neemt of initieert preventieve maatregelen die het welzijn op de werkplek verhogen ter voorkoming van verzuim.
Verzuim tijdens vakantie en bij een arbeidsconflict
Een medewerker die verzuimt en voornemens is om op vakantie te gaan, vraagt vooraf toestemming aan zijn leidinggevende. De leidinggevende kan advies vragen van de bedrijfsarts om te bepalen of er (medische) bezwaren zijn tegen dit verzoek. Indien er geen (medische) bezwaren zijn, neemt de medewerker verlof op om op vakantie te gaan. Indien er wel (medische) bezwaren zijn en verlof belemmerend werkt voor de re-integratie wordt geen toestemming verleend.
Een medewerker die tijdens vakantie arbeidsongeschikt wordt, meldt zich telefonisch bij de leidinggevende. Dit dient uiterlijk 24 uur na het ontstaan van de arbeidsongeschiktheid te geschieden. De medewerker vraagt, op de vakantiebestemming, bij een erkende en geregistreerde arts een medische verklaring op, waaruit de aard van de ziekte naar voren komt, wanneer de arbeidsongeschiktheid is ontstaan, hoelang deze heeft geduurd of nog zal duren en wanneer hij weer kan werken.
Indien de medewerker bij het aflopen van zijn vakantie nog steeds arbeidsongeschikt is, keert hij vanuit het buitenland indien mogelijk direct terug naar Nederland. Of de medewerker hiertoe in staat is, kan ter beoordeling worden gevraagd aan bijvoorbeeld de behandelaar ter plekke. Is de medewerker in Nederland op vakantie en is deze na afloop van de vakantie nog steeds niet in staat te werken, dan is het doorgeven van het verblijfsadres voldoende.
Bij terugkomst in Nederland neemt de medewerker direct contact op met zijn leidinggevende, die vervolgens een afspraak maakt bij de bedrijfsarts. De medewerker levert de medische verklaring bij de bedrijfsarts in met het verzoek om de leidinggevende te adviseren over de mate van arbeidsongeschiktheid tijdens de vakantie. Op geleide van het advies van de bedrijfsarts beslist de leidinggevende of de reeds genoten vakantiedagen, tijdens verzuim teruggeboekt dienen te worden op het verlofsaldo.
2.2 Arbeidsconflict en verzuim
Indien bij een verzuimmelding sprake of vermoeden is van een arbeidsconflict blijven de leidinggevende en medewerker met elkaar in gesprek, eventueel met een derde persoon die het gesprek leidt of een bemiddelende rol speelt. Dat kan bijvoorbeeld een P&O adviseur zijn. Daarnaast wordt bij aanvang van een ziekmelding met een (mogelijk) arbeidsconflict direct een afspraak ingepland bij de bedrijfsarts om te onderzoeken of er medische beperkingen zijn om te werken of een interventieperiode aan de orde is.
Als de medewerker een verzuimmelding doorgeeft en de leidinggevende twijfelt aan de arbeidsongeschiktheid, dan wordt de medewerker uitgenodigd voor een gesprek op dezelfde dag en zo mogelijk op het werk. Het doel van dit gesprek is het bespreken van het vermoeden van een arbeidsconflict en het zoeken naar een oplossing hiervoor.
Twee keer per jaar wordt door de preventiemedewerker een zgn. beleids- SMO georganiseerd. Hierin worden (afdeling overstijgende) structurele verzuimoorzaken en verzuimtrends besproken en de genomen maatregelen geëvalueerd. Aan dit overleg wordt deelgenomen door DT/MO, de Arbeidsdeskundige en/of de Bedrijfsarts en P&O.
Bij de derde verzuimmelding volgt een gesprek over het bovengemiddeld verzuim tussen de medewerker en de leidinggevende. In dit gesprek wordt nagegaan of en zo ja welke belemmeringen er zijn voor normaal functioneren en welke mogelijkheden er zijn om deze op te lossen. Verder worden afspraken gemaakt om toekomstig verzuim te voorkomen.
Dit protocol kan worden aangehaald als Verzuimprotocol gemeente Pijnacker-Nootdorp 2018 en treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2018-5177.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.