Besluit inzake wijziging Aanwijzingsbesluiten Algemene plaatselijke verordening van de gemeente Amstelveen

Zaaknummer Z-2018/007397, Documentnummer D-2018/039878

 

Burgemeester en wethouders hebben op 1 februari 2016 de aanwijzingsbesluiten behorende bij de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Amstelveen (hierna: APV) vastgesteld. De aanwijzingsbesluiten zijn gebaseerd op de artikel 160 van de Gemeentewet en diverse artikelen uit de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Amstelveen.

 

Onderdeel 10. van de aanwijzingsbesluiten, betreffende artikel 2:51, lid 2 en onder a van de APV, is bij besluit van 30 mei 2017 gewijzigd. Met dit besluit wordt het aanwijzingsbesluit bij artikel 2:51, lid 2 en onder a van de APV (neerzetten van fietsen en dergelijke) opnieuw gewijzigd vastgesteld.

 

Onderdeel 25. van de aanwijzingsbesluiten, betreffende artikel 5:8. lid 1 van de APV (parkeren van grote voertuigen), wordt hierbij ingetrokken en opnieuw vastgesteld.

Artikel I  

  • A.

    De tekst na ‘Lid 2 en onder a:’ en voor ‘Lid 3:’ van onderdeel ‘10. APV Artikel 2:51, lid 2 en onder a en lid 3: Neerzetten van fietsen e.d.’ komt als volgt te luiden:

     

    Het bevoegd bestuursorgaan wijst de volgende gebieden aan waar fietsen en bromfietsen niet langer dan veertien achtereen volgende dagen mogen worden geparkeerd:

    • Sneltramhalte Uilenstede

    • Sneltramhalte Kronenburg

    • Sneltramhalte Zonnestein

    • Sneltramhalte Onderuit

    • Sneltramhalte Oranjebaan

    • Sneltramhalte Amstelveen Centrum

    • Sneltramhalte Ouderkerkerlaan

    • Sneltramhalte Sportlaan

    • Sneltramhalte Marne

    • Sneltramhalte Gondel

    • Sneltramhalte Meent

    • Sneltramhalte Brink

    • Sneltramhalte Poortwachter

    • Sneltramhalte Spinnerij

    • Sneltramhalte Sacharovlaan

    • Sneltramhalte Westwijk

    • Busstation Stadshart en Stadsplein

    • Het Amsterdamse Bos, grondgebied Amstelveen

    De gebieden bij de sneltramhaltes, het Busstation Stadshart en het Stadsplein zijn aangegeven op de bij dit besluit behorende tekeningen. Het verbod geldt voor de op de tekening met blauwe stippellijn begrensde gebieden. Dat is ruimer dan de huidige stallingsplaatsen, die in rode kleur zijn aangegeven. Hierdoor hoeft het aanwijzingsbesluit niet telkens te worden gewijzigd als er fietsenrekken worden bijgeplaatst.

     

    Toelichting

    Het aanwijzingsbesluit richt zich op het verwijderen van zogenaamde weesfietsen. Dit zijn fietsen die door de laatste gebruiker zijn achtergelaten en niet meer worden opgehaald. Daarbij gaat het om fietsen die niet vallen onder de beschrijving onder b van het betreffende artikellid (fiets- en bromfietswrakken). Het is gewenst dat deze fietsen en bromfietsen na enige tijd (veertien achtereenvolgende dagen) op drukke locaties moeten kunnen worden verwijderd. Zij nemen onnodig stallingsruimte in gebruik. Vooral op plekken waar een grote vraag is naar stallingsruimte leidt dat tot overlast als (vrijwel) alle fietsenrekken in gebruik zijn. Dit zijn de plekken bij de sneltramhaltes, het busstation in het Stadhart en het Stadsplein. Het verwijderen van weesfietsen verhoogt de kans op de beschikbaarheid van vrije stallingsplekken en bevordert het meervoudig gebruik daarvan.

     

    In de praktijk wordt ook in het Amsterdamse Bos herhaaldelijk overlast ondervonden van langdurig gestalde (brom)fietsen.

     

    Borden attenderen de gebruikers er op dat fietsen maximaal veertien achtereenvolgende dagen mogen worden gestald.

     

  • B.

    Onderdeel ‘25. APV Artikel 5:8 lid 1: Parkeren van grote voertuigen’ komt als volgt te luiden:

     

    Het bevoegd bestuursorgaan wijst de volgende plaatsen aan, waar het op maandag tot en met vrijdag van 20.00 uur tot 07.00 uur en op zaterdag en zondag binnen de bebouwde kom is toegestaan een voertuig dat, met inbegrip van de lading, een lengte van meer dan 6 meter of een hoogte van 2,4 meter heeft te parkeren.

    • I.

      De parkeerstrook langs de noordelijke rijbaan van het gedeelte van de Saskia van Uylen-burgweg tussen de Prof. J.H. Bavincklaan en de Laan van Kronenburg;

    • II.

      Het Bedrijventerrein Legmeer, met uitzondering van de Zagerij en het gedeelte van de Spinnerij tussen de Bovenkerkerweg en de Bouwerij en de P&R-voorziening aan de Spinnerij.

    Toelichting

    Een nieuw aanwijzingsbesluit is nodig omdat het in te trekken besluit de verkeerde perioden vermeldt, te weten de perioden waarop het verbod voor het parkeren van grote voertuigen niet geldt. Met dit besluit wordt deze omissie hersteld.

     

    De Prof. E.M. Meijerslaan vervalt als locatie omdat de parkeerhaven te smal is voor het parkeren van grote voertuigen. Het nabijgelegen gedeelte van de Saskia van Uylenburgweg tussen de Prof. J.H. Bavincklaan en Laan van Kronenburg is wel geschikt, mits het parkeren wordt beperkt tot de parkeerhaven aan de noordkant langs de vijver. Door dit gedeelte aan te wijzen blijft er in Amstelveen-Noord een locatie voor het parkeren van grote voertuigen beschikbaar. In Amstelveen-Zuid is het bedrijventerrein Legmeer aangewezen. Dit blijft zo.

Artikel II  

De wijzigingen treden in werking op de dag na bekendmaking.

Aldus besloten in de vergadering van burgemeester en wethouders van gemeente Amstelveen van 20 februari 2018.

de secretaris,

drs. H.H. Winthorst

de voorzitter

drs. H.B. Eenhoorn

Bijlage: APV Artikel 2:51 lid 2 en onder a: Tekeningen Sneltramhaltes, busstation Stadshart en Stadsplein, Amsterdamse Bos, grondgebied Amstelveen

Tekening sneltramhalte Uilenstede

 

Tekening sneltramhalte Kronenburg

 

Tekening sneltramhalte Zonnestein

 

Tekening sneltramhalte Onderuit

 

Tekening sneltramhalte Oranjebaan

 

Tekening sneltramhalte Amstelveen Centrum

 

Tekening sneltramhalte Ouderkerkerlaan

 

Tekening sneltramhalte Sportlaan

 

Tekening sneltramhalte Marne

 

Tekening sneltramhalte Gondel

 

Tekening sneltramhalte Meent

 

Tekening sneltramhalte Brink

 

Tekening sneltramhalte Poortwachter

 

Tekening sneltramhalte Spinnerij

 

Tekening sneltramhalte Sacharovlaan

 

Tekening sneltramhalte Westwijk

 

Tekening busstation Stadshart en Stadsplein

 

Tekening Amsterdamse Bos, grondgebied Amstelveen

Naar boven