Gemeenteblad van Ridderkerk
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ridderkerk | Gemeenteblad 2018, 44810 | Verordeningen |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ridderkerk | Gemeenteblad 2018, 44810 | Verordeningen |
Verordening Meedoen Ridderkerk 2018
De raad van de gemeente Ridderkerk
gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 november 2016;
gelet op artikel 108 en artikel 147 van de Gemeentewet;
overwegende dat het wenselijk is dat volwassenen en kinderen met een laag inkomen kunnen Meedoen aan allerlei maatschappelijke activiteiten van sport, cultuur en school;
Artikel 2. Sociale en culturele activiteiten rechthebbende vanaf 18 jaar
Het college kan aan een rechthebbende vanaf 18 jaar een tegemoetkoming verstrekken in de kosten van deelname aan sport en sociale en culturele activiteiten, recreatieve uitjes, museum jaarkaart, bibliotheek lidmaatschap, Rotterdampas, of voor de aanschaf van een computer of fiets. Dit is een limitatieve lijst;
Per kalenderjaar wordt 1 keer beoordeeld of iemand rechthebbende is conform de regels van artikel 1 van deze verordening. De aanvrager die geen Pw uitkering ontvangt verklaart dat het inkomen en vermogen niet hoger is dan het gestelde maximum in artikel 1 van deze verordening, zonder opgave van bewijzen;
Het college verstrekt aan de rechthebbende ouder/verzorger van het kind vanaf 0 jaar tot en met 17 jaar een tegemoetkoming voor de kosten van sport, cultuur, cursussen, plaatselijke seizoensactiviteiten, muziekles, instrumenten, sportbenodigdheden, recreatieve uitjes, aanschaf van een computer, fiets of kleding, voor verjaardagsfeestjes en indirecte schoolkosten. Dit is geen limitatieve lijst. Voorwaarde is wel dat het aan het kind besteed wordt.
De tegemoetkoming bedraagt maximaal 450 euro voor een kind van 12 tot en met 17 jaar per kalenderjaar. Is het kind op de peildatum 12 jaar of wordt het kind lopende het kalenderjaar 12 jaar dan is er recht op deze tegemoetkoming. Het kind dat lopende het kalenderjaar 18 jaar wordt krijgt voor het laatste jaar deze tegemoetkoming. Het kind dat op de peildatum 18 jaar is kan als volwassene een tegemoetkoming aanvragen.
De gemeente Ridderkerk verstrekt een Ridderkerkpas aan alle rechthebbenden.
Inwoners, die in de loop van het kalenderjaar tot de kring van rechthebbenden zijn gaan behoren, kunnen een Ridderkerkpas verstrekt krijgen en in het restant van dat kalenderjaar gebruik maken van de maximale tegemoetkomingen waar recht op bestaat, zonder verrekening naar duur van de periode waarin zij rechthebbende zijn.
Inwoners, die in de loop van het kalenderjaar niet meer tot de kring van rechthebbenden behoren maar nog wel beschikken over een Ridderkerkpas, kunnen in het restant van dat kalenderjaar gebruik blijven maken van het tegoed op de Ridderkerkpas, zonder verrekening naar duur van de periode waarin zij rechthebbende zijn.
De kosten van deelname aan sportieve en culturele activiteiten, maatschappelijke participatie, enzovoort, die niet via de Ridderkerkpas kunnen worden betaald, kunnen worden gedeclareerd door inlevering van een pro forma nota of betaalbewijzen (bonnetjes, toegangskaartjes, en dergelijke) bij de gemeente Ridderkerk. De gemeente Ridderkerk keert het bedrag van de gemaakte kosten uit aan de aanvrager en verrekent dit met het tegoed op de Ridderkerkpas van de persoon voor wie de kosten zijn gemaakt.
In bijzondere situaties kan er afwijkend (positief) worden besloten van de regels in deze verordening als dit in het kader van maatwerk nodig is.
Deze verordening treedt in werking de dag na de elektronische bekendmaking op www.officielebekendmakingen.nl, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2018.
Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Ridderkerk van 25 januari 2018.
De griffier,
mr. J.G. van Straalen
De voorzitter,
mw. A. Attema
Meedoen aan de samenleving is belangrijk, ook als je een laag inkomen hebt. Deze verordening geeft de mogelijkheid aan volwassen en kinderen om op eigen wijze deel te nemen aan verschillende activiteiten of geeft mogelijkheid tot het aanschaffen van een product in het kindpakket, bijvoorbeeld kleding, computer of fiets.
Voor het kind vanaf 4 jaar tot 17 jaar is er een bedrag beschikbaar gesteld dat kan worden besteed aan een breed scala van kosten, we noemen dit het ‘kindpakket’. Ook kinderen in gezinnen met problematische schulden die een wettelijk of minnelijk traject volgen komen in aanmerking voor een vergoeding van het kindpakket, ongeacht de hoogte van het inkomen van de ouders. De inhoud van het kindpakket is breed, de mogelijkheden zijn opgesomd maar niet limitatief. Als een kind iets anders nodig heeft dan kan dit gemotiveerd worden gevraagd.
Het (schoolgaande) kind vanaf 18 jaar valt niet meer onder het kindpakket, er is vanaf deze leeftijd zelfstandig recht op een vergoeding voor sport en culturele activiteiten zoals is gesteld in artikel 3 van deze verordening.
De uitgangspunten bij het opstellen van deze verordening zijn als volgt:
De burger met een uitkering Pw krijgt automatisch de pas toegestuurd. Voor de overige minima geldt dat er verklaard moet worden dat het inkomen en vermogen voldoet aan de gestelde eisen.
De rechthebbende krijgt een Ridderkerkpas voor elke gezinslid met daarom een tegoed conform de bedragen van deze verordening. Hiermee kan de pashouder diverse artikelen of activiteiten bekostigen. De tegemoetkoming, die niet is uitgegeven op 31 december van een jaar, vervalt. Per kalenderjaar wordt er een nieuwe pas beschikbaar gesteld.
We gaan uit van vertrouwen totdat het tegendeel blijkt. We controleren achteraf door middel van een steekproef die kan plaatsvinden tot 1 juli van het volgend kalenderjaar. De mogelijkheid tot controle achteraf is afgebakend zodat de aanvrager weet tot wanneer de controle kan plaatsvinden. Bij verwijtbaar handelen heeft dit tot gevolg dat er bij een volgende aanvraag wel om bewijzen rondom inkomen, vermogen en besteding zal worden gevraagd.
De inkomensgrens is gesteld op 110% van de bijstandsnorm, dit is reeds door de raad vastgesteld in de “Kaders minimabeleid”.. De inkomenstoets wordt simpel uitgevoerd. Er zijn drie gezinssituaties, een alleenstaande, een alleenstaande ouder of een samenwonend stel c.q. echtpaar. Er wordt niet gekeken naar de situatie van kostendeling zoals de Participatiewet (Pw) voorschrijft. Inkomensbestanddelen die in de Participatiewet niet meetellen als inkomen worden ook nu buiten beschouwing gelaten.
Met betrekking tot het vermogen wordt aangesloten bij de vermogensgrens van de Pw, het vermogen in de eigen woning wordt buiten beschouwing gelaten.
Artikel 2. Sociale en culturele activiteiten volwassenen vanaf 18 jaar
In dit artikel is beschreven wat vergoed kan worden aan de volwassene vanaf 18 jaar, de studenten zijn hierop uitgezonderd. De mogelijkheden voor de volwassene zijn divers en liggen op het gebied van sport, cultuur, sociaal, computer, fiets en alles wat nodig om de activiteit uit te oefenen. Denk aan sportkleding, muziekinstrumenten, reiskosten om ergens heen te gaan. De maximale vergoeding is € 150 per kalenderjaar.
Dit artikel geeft aan wat de tegemoetkoming is voor kinderen van 0 t/m 17 jaar.
De doelgroep 0 tot 4 jaar is opgenomen in de verordening, hiermee komt de regeling kindpakket 0-4 jaar 2017 te vervallen. De tegemoetkoming voor deze doelgroep is maximaal 200 euro en worden besteed aan dat wat het kind nodig heeft, inclusief kosten van kinderopvang.
Voor de doelgroep 0 t/m 17 jaar is de besteding heel breed en kan naar eigen inzicht worden bepaald. De opsomming is niet limitatief en kan individueel worden afgestemd op de wensen en behoefte van het kind. Het belang van het kind is belangrijk bij deze afweging. In ieder geval valt; sport, zwemles, cultuur, opleiding, sociale activiteiten, uitjes, seizoensactiviteiten, computer, fiets, kleding, indirecte schoolkosten. De hoogte van de tegemoetkoming is afgestemd op de leeftijd. Naarmate het kind ouder wordt stijgt de tegemoetkoming omdat de kosten van een kind stijgen naarmate het ouder wordt.
Artikel 4. Schoolkosten voortgezet onderwijs
De schoolkosten voortgezet onderwijs is een regeling die in 2017 is ingegaan. Deze regeling is in deze verordening opgenomen en daarmee komt de regeling te vervallen.
De vergoeding is 250 euro voor het brugklasjaar en 100 euro voor de jaren die volgen. In het brugklasjaar zijn de kosten hoog, veelal moeten er dan digitale leermiddelen worden aangeschaft. Onder schoolkosten wordt bedoeld de kosten die aan school moeten worden betaald. Dat kan zijn een leermiddel, een schoolreisje en andere zaken. De overige schoolkosten zoals bijvoorbeeld een tas, fiets, schriften, agenda, e.d. kunnen worden bekostigd van de tegemoetkoming kindpakket.
In dit artikel is geregeld hoe de pas beschikbaar wordt gesteld. De uitkeringsgerechtigde Pw krijgt de pas automatisch, ook als de uitkering lopende het kalenderjaar aanvangt. Ongeacht de ingangsdatum van de uitkering wordt het volledige bedrag beschikbaar gesteld. Bij beëindiging van de uitkering blijft het restant tegoed beschikbaar tot het eind van het betreffende kalenderjaar. Rechthebbenden zonder Pw uitkering moeten een aanvraag indienen.
De Ridderkerkpas blijft zich ontwikkelen. De aangesloten bedrijven kunnen wijzigen en uitbreiden. Als een gewenste besteding niet via de pas kan worden gedaan kan er een declaratie worden ingediend. Het gedeclareerde bedrag wordt uitbetaald en in mindering gebracht op het tegoed van de pas en kan niet hoger zijn dan het (restant) tegoed van de pas.
In sommige situaties is het nodig om toch een tegemoetkoming te verstrekken als de aanvrager niet geheel voldoet aan de voorwaarden. Met name de situatie en het belang van het kind speelt hierbij een rol.
De aanwezigheid van schulden en een laag besteedbaar inkomen kan ook aanleiding zijn om toch tijdelijk een tegemoetkoming te verstrekken.
Het college kan controles verrichten op de rechtmatigheid van het recht en van de verstrekte tegemoetkomingen tot 1 juli van het volgende kalenderjaar. Fraude, kan leiden terugvordering van de tegemoetkoming. Indien er sprake is van fraude kan een toekomstige aanvraag worden verwerkt met een intensieve controle. Bewuste fraude (bijvoorbeeld het doorverkopen van een pas) wordt zwaarder beoordeeld dan het bijvoorbeeld niet begrijpen van de voorwaarden (bijvoorbeeld niet weten wat onder inkomen wordt verstaan).
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2018-44810.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.