Wijziging arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Groningen (tekstuele aanpassingen)

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN GRONINGEN:

 

Gelet op de Algemene wet bestuursrecht, de Gemeentewet, de Ambtenarenwet;

BESLUIT:

 

tot het vaststellen van het wijzigingsbesluit van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Groningen.

Artikel 1

Een nieuw artikel 2:1B:1:1 wordt toegevoegd en komt als volgt te luiden:

 

Artikel 2:1B:1:1

Onder ‘belang van de dienst’ genoemd in lid 1 van artikel 2:1B wordt tevens aangemerkt de bevordering van de interne mobiliteit’.

Artikel 2

Artikel 2:7:1 wordt vernummerd in: Artikel 2:7:1:1

Artikel 3

Artikel 6:2:6a wordt vernummerd in: Artikel 6:2:6:1

Artikel 4

In de toelichting wordt artikel 6:2:6a vervangen door: 6:2:6:1

Artikel 5

Artikel 7:8:1a wordt vernummerd en komt als volgt te luiden:

 

Artikel 7:8:1:1

  • 1.

    Als refertetijdvak bedoeld in artikel 7:8:1 wordt genomen de drie kalendermaanden voorafgaand aan de datum waarop de verhindering tot het vervullen van de functie is ontstaan.

  • 2.

    Voor zover de ambtenaar op de in lid 1 bedoelde datum minder dan drie kalendermaanden zijn functie heeft vervuld, wordt gerekend met het bedrag dat hem gemiddeld per maand is toegekend over het tijdvak waarin hij vóór het ontstaan van de verhindering in dienst is geweest.

  • 3.

    Bij kortstondige verhindering worden in afwijking van het eerste en tweede lid de toelage(n) berekend op basis van de reeds vastgestelde dienstroosters.

  • 4.

    Seizoensgebonden toelagen en tijdelijke toelagen worden in afwijking van het eerste en tweede lid berekend als ware de ambtenaar niet verhinderd geweest, zo nodig wordt gerekend met een refertetijdvak van twaalf kalendermaanden.

Artikel 6

In de toelichting onder 7:8:1 wordt de verwijzing naar artikel 7:8:1a gewijzigd in: artikel 7:8:1:1.

Artikel 7

In de toelichting wordt het volgende opgenomen:

 

7:8:1:1

Het derde lid: Het is niet praktisch om bij kortdurende ziekte meteen al een gemiddelde te berekenen, omdat bij onregelmatige dienst en bij beschikbaarheidsdienst ook bekend is welke diensten de medewerker had moeten verrichten als hij niet wegens ziekte verhinderd was. Dit gaat op voor een of twee maanden, in de praktijk is de medewerker daarna vaak wel weer hersteld.

Het vierde lid: Sommige toelagen zijn seizoensgebonden, zoals bijvoorbeeld de winterdienst.

Ook hier geldt weer, dat de berekening zo moet kunnen worden gedaan dat er geen onlogische inkomensverschillen ontstaan tussen zieke en gezonde medewerkers.

Artikel 8

In de toelichting onder 7:8:2 wordt de verwijzing naar artikel 7:8:2a gewijzigd in: 7:8:2:1.

Artikel 9

Artikel 7:8:2a wordt vernummerd en komt als volgt te luiden:

 

Artikel 7:8:2:1

Een verhindering wegens ziekte als bedoeld in dit hoofdstuk zal niet van invloed zijn op het tijdstip van toekenning van periodieke salarisverhogingen, wanneer voorafgaand aan de datum waarop de verhindering tot het vervullen van de functie is ontstaan sprake was van tenminste voldoende functioneren.

Artikel 10

In de toelichting wordt het volgende opgenomen:

 

Artikel 7:8:2:1

Op grond van artikel 3:4 lid 1 onder a kan een medewerker geen periodieke verhoging krijgen als deze niet (tenminste) voldoende functioneert. Mocht een dergelijke medewerker vervolgens langdurig wegens ziekte verhinderd zijn om zijn functie te vervullen, dan is het niet logisch dat de periodieke salarisverhogingen dan wel weer automatisch doorgaan.

Wel dient een medewerker die onvoldoende werd beoordeeld en vervolgens wegens ziekte passende arbeid verricht na een redelijke periode opnieuw beoordeeld te worden, daarbij kan gedacht worden aan een periode van 6 maanden.

Artikel 11

De wijziging zoals bedoeld in artikel 5 treedt in werking met terugwerkende kracht per 1 januari 2016. De overige wijzigingen treden in werking met ingang van 1 januari 2017.

Artikel 12

Dit wijzigingsbesluit van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Groningen treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking.

 

Gedaan te Groningen in de collegevergadering van 12 december 2017.

De burgemeester,

Peter den Oudsten.

De gemeentesecretaris,

Peter Teesink.

Naar boven