Verordening tot wijziging van verordening werkwijze van de raad en de raadscommissies 2016

Z-2018/010216 D-2018/054829

De raad van de gemeente Amstelveen;

Gelezen het voorstel van het presidium van 12 december 2017;

Gelet op de wens van het voorzittersoverleg tot nadere regels omtrent het spreekrecht;

Besluit vast te stellen de volgende verordening tot wijziging van de Verordening Werkwijze van de raad en de raadscommissies 2016.

Artikel I Wijziging

Artikel 19 “Spreekrecht in raadscommissies” komt als volgt te luiden:

  • 1.

    De commissievoorzitter stelt insprekers in de gelegenheid het woord te voeren. De totale inspreektijd per vergadering is een half uur. De maximale spreektijd is vijf minuten per persoon. Zijn er meer dan zes insprekers, dan verdeelt de voorzitter het half uur evenredig onder het aantal insprekers.

  • 2.

    Er kan niet worden ingesproken:

    • a.

      over een besluit waartegen bezwaar of beroep bij de rechter openstaat of heeft opengestaan;

    • b.

      over zaken waar de gemeente niet over gaat;

    • c.

      over benoemingen, keuzen, voordrachten of aanbevelingen van personen;

    • d.

      indien een klacht ex artikel 9.1 van de Algemene wet bestuursrecht kan of kon worden ingediend;

    • e.

      wanneer een inspreker al eerder over hetzelfde onderwerp heeft ingesproken (tenzij het voorstel afwijkt van het eerdere voorstel).

    • f.

      wanneer de commissievoorzitter dit geraden voorkomt.

  • 3.

    Degene die van het spreekrecht gebruik wil maken, meldt dit uiterlijk 24 uur vóór aanvang van de vergadering bij de commissiegriffier. Hij vermeldt daarbij zijn naam, adres, telefoonnummer en het onderwerp waarover hij het woord wil voeren.

  • 4.

    De inspreker voert het woord nadat de commissievoorzitter hem dit heeft verleend. Tussen commissieleden en insprekers vindt geen discussie plaats. Wel kunnen de commissieleden verduidelijkende vragen stellen.

  • 5.

    Van de mogelijkheid om gebruik te maken van het spreekrecht wordt in de publicaties melding gemaakt.

  • 6.

    De commissievoorzitter doet een voorstel voor de behandeling van de inbreng van de inspreker.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de eerste dag na die van de bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 14 februari 2018.

De griffier,

de heer drs. M.C.C. Philips

De voorzitter,

de heer drs. H.B. Eenhoorn

Nota van toelichting behorende bij het nieuwe artikel 19 van de Verordening Werkwijze van de raad en de raadscommissies 2016

Artikel 19 is op 14 februari 2018 gewijzigd op verzoek van het voorzittersoverleg, dat heeft geconstateerd dat het spreekrecht in bepaalde gevallen een te groot beslag legt op de vergadertijd van de commissies. Daarnaast is door het voorzittersoverleg opgemerkt dat er gevallen zijn waarin het niet mogelijk is om in te spreken. Bepalingen daarover stonden wel op de website, maar waren niet verankerd in de verordening.

 

Het spreekrecht van burgers kan bijdragen aan het vergroten van de betrokkenheid van de burgers bij het lokale bestuur. In de uitnodiging en publicaties over de commissievergaderingen (gemeentepagina, website, sociale media, Nieuwsbrief Gemeenteraad Amstelveen) wordt melding gemaakt van de mogelijkheid om in te komen spreken. Spreekrecht kan worden uitgeoefend over niet-geagendeerde onderwerpen bij het agendapunt ‘Spreekrecht burgers’ aan het begin van de vergadering en over geagendeerde onderwerpen bij het betreffende agendapunt. Zij die van het spreekrecht gebruik wensen te maken, moeten zich uiterlijk 24 uur voor de vergadering bij de commissiegriffier aan hebben gemeld.

 

Per vergadering is in totaal een half uur beschikbaar voor het spreekrecht. Insprekers krijgen maximaal vijf minuten per persoon de tijd om hun verhaal te doen. Zijn er meer dan zes insprekers voor één vergadering, dan wordt de beschikbare tijd over hen verdeeld. Om dit in goede banen te leiden, is tijdige aanmelding voor gebruikmaking van het spreekrecht bij de commissiegriffier noodzakelijk.

 

In artikel 19, tweede lid is bepaald over welke onderwerpen niet kan worden ingesproken. Dat een inspreker niet meerdere keren over hetzelfde onderwerp kan inspreken (tenzij het gaat over een gewijzigd voorstel) bevordert het efficiënt vergaderen.

 

Na de uitoefening van het spreekrecht vindt geen discussie plaats tussen de commissieleden en de inspreker. Wel kunnen commissieleden verhelderende vragen stellen aan de inspreker, die door de inspreker kort kunnen worden beantwoord.

 

Na de bijdrage van de inspreker en de beantwoording van de vragen, zal de commissie-voorzitter de commissieleden in overweging geven de bijdrage te betrekken bij de behandeling van het geagendeerde onderwerp of door te geleiden naar het fractieberaad.”

Naar boven