Verordening Kansen voor alle kinderen gemeente Sittard-Geleen 2018

De Raad van de gemeente Sittard-Geleen,

 

gelet op artikel 147 en 149 Gemeentewet,

 

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 december 2017,

 

overwegende het onderstaande:

Financiële middelen en met name het ontbreken daarvan is een factor van groot belang en bepaalt sterk de omstandigheden waaronder kinderen opgroeien. Het beïnvloedt de mate waarin kinderen kunnen participeren en in algemene zin de kwaliteit van hun leven.

 

De kinderen en jongeren die in onze gemeente wonen zijn het kapitaal voor de toekomst. Het stimuleren en aanspreken van hun talenten en potentieel is een duurzame investering in hun individuele en onze gezamenlijke toekomst. Dat geldt voor alle kinderen. Daar waar een kind tegen beperkingen aanloopt of uitgesloten dreigt te worden, moeten interventies betekenisvol zijn en indien nodig, op maat voor het individuele kind. Het welzijn van onze inwoners hangt sterk samen met de mate waarin zij zich welkom en gewaardeerd voelen in onze samenleving. Daar hoort bij: gezond en met een positief perspectief opgroeien, gericht op een zelfstandige toekomst.

 

Om maatschappelijke participatie van alle kinderen en jongeren in onze gemeente mogelijk te maken, gaan we in onze gemeente de verbinding aan met de bestaande fondsen, Jeugdcultuur- en Jeugdsportfonds Limburg en de Stichting Leergeld Westelijke Mijnstreek. Met de fondsen ontwikkelen we een integrale toegang tot ondersteuning op het gebied van school, sport, cultuur, activiteiten etc. Het maakt niet uit waar de ouder/verzorger of het kind zich meldt: het geheel van de vraag voor en van het kind wordt bekeken. Daarmee maken we de toegang eenduidig en is gegarandeerd dat de middelen worden ingezet voor het doel.

besluit vast te stellen de verordening

Kansen voor alle kinderen gemeente Sittard-Geleen 2018

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    aanvrager: de persoon die voor zijn/haar kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar, een tegemoetkoming in de kosten voor maatschappelijk activiteiten verzoekt;

  • b.

    intermediair: de persoon die professioneel betrokken is bij de opvoeding, begeleiding of scholing van het kind, het kind/gezin kent en op de hoogte is van de (financiële) thuissituatie;

  • c.

    maatschappelijke participatie: het deelnemen aan activiteiten met een sportief, educatief, sociaal dan wel cultureel karakter.

  • d.

    tegemoetkoming: de vergoeding van de kosten in verband met deelname aan maatschappelijke activiteiten;

  • e.

    kinderen: ten laste komende kinderen tussen 0 en 18 jaar van ouder(s)/verzorgers met een laag inkomen,

  • f.

    kosten: uitgaven in verband met deelname aan activiteiten met een sportief, educatief, sociaal dan wel cultureel karakter;

Artikel 2 Doelstelling raad

De gemeenteraad beschouwt het als zijn taak om de maatschappelijke participatie te bevorderen en het aantal kinderen dat belemmeringen ondervindt in die participatie door de financiële positie van hun ouders, terug te dringen.

Artikel 3 Uitvoerende organisaties

Om deze verordening uit te voeren werkt de Gemeente Sittard-Geleen samen met het Jeugdsportfonds Limburg, het Jeugdcultuurfonds Limburg en Stichting Leergeld Westelijke Mijnstreek.

Artikel 4 Doelgroep

Kinderen tussen 0 en 18 jaar die opgroeien in een gezin met laag inkomen. Het jaar waarin het kind 18 jaar wordt, is het laatste jaar waarin aanspraak kan worden gemaakt op de tegemoetkoming.

Artikel 5 Laag inkomen

De tegemoetkoming wordt toegekend aan de aanvrager met een laag inkomen, dat wil zeggen:

  • a.

    een inkomen tot ten hoogste 120% van de voor de aanvrager en zijn gezin geldende bijstandsnorm als bedoeld in artikel 5 onderdeel c Participatiewet, waarbij geen rekening wordt gehouden met de kostendelersnorm als bedoeld in artikel 22a Participatiewet en het vermogen overschrijdt niet de in artikel 34 Participatiewet bepaalde grens.

  • b.

    Als de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) of een minnelijk traject schuldhulpverlening (MSNP) van toepassing is, wordt het inkomen dat wordt afgedragen aan de boedel niet als inkomen in aanmerking genomen omdat het gezin hier feitelijk niet over kan beschikken. Bij executoriaal beslag op een inkomen wordt alleen rekening gehouden met het deel van het inkomen waarover geen beslag is gelegd en de belanghebbende feitelijk kan beschikken.

Artikel 6 De aanvraag

  • a.

    De aanvraag voor tegemoetkoming voor kosten in verband met educatieve en sociale activiteiten kan worden ingediend bij burgemeester en wethouders vóór 31 januari volgend op het jaar waarin de kosten zijn gemaakt. Een aanvraag wordt ingediend met het daarvoor bestemd formulier.

  • b.

    Aan gezinnen met een bijstandsuitkering wordt de tegemoetkoming ambtshalve toegekend.

  • c.

    Intermediairs kunnen kinderen aanmelden bij het Jeugdsport- en Jeugdcultuurfonds Limburg voor tegemoetkomingen in verband met deelname aan sportieve en culturele activiteiten in het lopende kalenderjaar.

Artikel 7 Verplichtingen behorende bij aanvraag artikel 7 lid a.

De aanvrager is verplicht:

  • a.

    alle bewijsstukken te overleggen die noodzakelijk worden geacht voor de beoordeling van de aanvraag;

  • b.

    de tegemoetkoming terug te betalen indien deze, door toedoen van de aanvrager, ten onrechte is verstrekt.

Artikel 8 Beslistermijn op aanvraag.

Burgemeester en wethouders beslissen binnen acht weken na de ontvangst van de aanvraag bedoeld in artikel 7 lid a.

Artikel 9 Hoogte van de tegemoetkoming per jaar

  • a.

    De kosten in verband met deelname aan sportieve activiteiten worden tot maximaal € 225,00 vergoed via het Jeugdsportfonds Limburg, volgens de samenwerkings-afspraken tussen het Jeugdsportfonds Limburg en de Gemeente Sittard-Geleen. Kosten in verband met het behalen van het zwemdiploma A worden volledig vergoed.

  • b.

    De kosten in verband met deelname aan culturele activiteiten worden tot maximaal € 420,00 via het Jeugdcultuurfonds Limburg vergoed, volgens de samenwerkings- afspraken tussen het Jeugdcultuurfonds Limburg en de Gemeente Sittard-Geleen.

  • c.

    De kosten in verband met deelname aan educatieve en sociale activiteiten worden vergoed door de gemeente Sittard-Geleen. De maximale tegemoetkoming bedraagt € 325,00 voor een kind tussen 0 en 12 jaar en € 375,00 voor een kind tussen 12 en 18 jaar. Is een kind per 1 augustus van een jaar 12 jaar dan bestaat er voor dat betreffende jaar recht op de hogere tegemoetkoming van € 375,00.

  • d.

    Een kind kan aan meerdere activiteiten, als bedoeld lid a tot en met c, deelnemen. De maximale tegemoetkoming per kind per jaar bedraagt € 725,00 voor een kind tussen 0 en 12 jaar en € 775,00 voor een kind tussen 12 en 18 jaar.

Artikel 10 Betaling en declaratie

  • a.

    Jeugdsport- en Jeugdcultuurfonds Limburg verstrekken de tegemoetkomingen rechtstreeks aan de betreffende verenigingen en via tegoedbonnen voor materialen of kleding.

  • b.

    Gemeente Sittard-Geleen verstrekt de tegemoetkoming in verband met deelname aan educatieve en sociale activiteiten op basis van declaraties, daarbij rekening houdende met het volgende:

    • -

      declaraties mogen tot en met 31 januari volgend op het jaar waarin de kosten zijn gemaakt, worden ingediend;

    • -

      de tegemoetkoming wordt, indien mogelijk, rechtstreeks betaald aan school of vereniging. Als dat niet mogelijk is wordt de tegemoetkoming aan de ouder(s)/verzorgers betaald;

    • -

      de tegemoetkoming wordt binnen 5 werkdagen na ontvangst van de declaratie verstrekt.

Artikel 11 Overige

  • a.

    Burgemeester en wethouders kunnen nadere regels stellen voor de gevallen waarin de verordening niet voorziet.

  • b.

    Burgemeester en wethouders kunnen bij het bevorderen van maatschappelijke participatie samenwerken met natuurlijke en rechtspersonen, voor zover die samenwerking naar het oordeel van het college daaraan bijdraagt.

Artikel 12 Hardheidsclausule

Burgemeester en wethouders kunnen in bijzondere gevallen in het voordeel van de aanvrager afwijken van de bepalingen in deze verordening, als toepassing van de verordening tot onredelijkheid leidt.

Artikel 13 Citeertitel

De verordening wordt aangehaald als ‘Verordening Kansen voor alle kinderen gemeente Sittard-Geleen 2018’.

Artikel 14 Inwerkingtreding

De verordening treedt met terugwerkende kracht in werking op 1 januari 2018.

 

Aldus besloten door de raad der gemeente Sittard-Geleen in zijn vergadering van 1 februari 2018.

De raad voornoemd.

De griffier,

drs. J. Vis

De voorzitter,

drs. G.J.M. Cox

Toelichting algemeen

Al sinds 2006 bevordert de gemeente de maatschappelijke participatie van kinderen. Zij verstrekt een tegemoetkoming in de kosten die gemaakt worden voor maatschappelijke activiteiten of schoolkosten. Vanaf 2009 werd deze regeling de Voor Kids-regeling genoemd.

 

In juli 2017 heeft het college van burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen besloten om vanuit een samenhangende aanpak ‘kansen voor alle kinderen’ te realiseren. Kinderen in staat stellen om te participeren op alle vlakken in de maatschappij maakt daarvan onderdeel uit. Door de extra middelen die beschikbaar zijn gesteld door demissionair staatssecretaris Klijnsma is het mogelijk om meer kinderen de mogelijkheid tot participeren te bieden. Daartoe is de doelgroep zoals wij die voorheen hadden bepaald in de Voor Kids-regeling uitgebreid door:

  • -

    kinderen van 0-4 jaar toe te voegen

  • -

    een zachte uitloop voor jongeren die 18 jaar worden toe te passen

  • -

    een hogere inkomensgrens te hanteren van 120% bijstandsnorm.

  • -

    uitbreiden van de vergoedingen

Zie bijlage 1 voor een compleet overzicht van vergoedingen die verband hebben met educatieve en sociale activiteiten.

 

De Voor Kids-regeling is ingetrokken en vervangen door de verordening ‘kansen voor alle kinderen gemeente Sittard-Geleen 2018’. Deze verordening wordt uitgevoerd in samenwerking met het Jeugdsport- en Jeugdcultuurfonds Limburg en Stichting Leergeld Westelijke Mijnstreek. Samen met de gemeente zijn zij partners in de integrale toegang ‘kansen voor alle kinderen’. Het maakt niet uit waar het gezin, de ouder(s)/verzorgers, het kind of de intermediair zich meldt. De ene partner zorgt voor doorleiding naar de andere partner. Wanneer een van de partners heeft geconstateerd dat het gezin behoort tot de doelgroep dan kan aanspraak worden gemaakt op de tegemoetkomingen zoals deze zijn vastgelegd in de verordening.

 

De twee fondsen zijn in deze uitvoering verstrekkers van tegemoetkomingen. Zij werken met intermediairs die kinderen bij hen aanmelden. Stichting Leergeld WM heeft een belangrijke rol als intermediair en minder als verstrekker. Deze ontwikkeling is ingezet ten tijde van de Voor Kids-regeling die als een voorliggende voorziening voor Stichting Leergeld WM gold.

 

Dit constaterend ziet Stichting Leergeld (blijvend) een belangrijke rol als intermediair en daarnaast de mogelijkheid om zich te richten op de groep ouders die boven het minimum zit namelijk tussen 120 en 150% van de bijstandsnorm. Zij zouden voor deze groep een lichtere variant van hun verstrekkingen kunnen inzetten. Daarmee kan de gemeente samen met de partners tot een sluitende aanpak komen voor de kinderen en de ouder(s)/verzorgers die dit nodig hebben.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

De gemeentelijke medewerkers sociale zaken worden eveneens als intermediair aangemeld.

Artikel 2 Doelstelling raad

Geen toelichting nodig.

Artikel 3 Uitvoerende organisaties

In de uitvoering van deze verordening is de Gemeente Sittard-Geleen intermediair en verstrekker. Jeugdsportfonds Limburg en het Jeugdcultuurfonds Limburg zijn verstrekker.

Stichting Leergeld is intermediair.

Artikel 4 Doelgroep

Geen toelichting nodig.

Artikel 5 Laag inkomen

Geen toelichting nodig.

Artikel 6 De aanvraag

Wanneer na aanvraag het recht op de tegemoetkoming is vastgesteld kan de ouder de kosten in het lopende jaar declareren.

Artikel 7 Verplichtingen behorende bij aanvraag artikel 7 lid a

Bewijsstukken hebben betrekking op de aanvraag en betreffen het vaststellen van de identiteit van de aanvrager, het inkomen/vermogen en de vaststelling of het een ten laste komend kind betreft.

Artikel 8 Beslistermijn op aanvraag

Dit is de maximale wettelijke beslistermijn.

Artikel 9 Hoogte van de tegemoetkoming per jaar

De fondsen en de gemeente hebben ieder een afzonderlijk plafond. Mochten de kosten voor sport en cultuur de daarvoor geldende maxima overschrijden dan is maatwerk mogelijk.

Daarboven is een plafond is vastgesteld voor alle tegemoetkomingen samen. Per kind wordt maximaal € 725,00/ € 775,00 aan kosten vergoed.

Artikel 10 Betaling en declaratie

Rechtstreekse betaling van kosten aan vereniging, school etc heeft de voorkeur. Voor de fondsen geldt dat zij nooit aan de ouders geld overmaken. Mbt educatieve of sociale activiteiten is dat soms is dat niet mogelijk, dan betalen we aan de ouder(s)/verzorgers..

Artikel 11 Overige

Geen toelichting nodig.

Artikel 12 Hardheidsclausule

Geen toelichting nodig.

Artikel 13 Citeertitel

Geen toelichting nodig.

Artikel 14 Inwerkingtreding

Geen toelichting nodig.

Bijlage bij verordening kansen voor alle kinderen gemeente Sittard-Geleen 2018

Vergoeding in verband met deelname aan educatieve en sociale activiteiten

 

Schoolkosten

Schoolboeken/readers

Borg voor gratis leermiddelen

Schooltijdschriften/boekenabonnement

Schoolmaterialen

Schooltassen/rugzakken

Gymkleding/schoenen

Kleding (beroepsopleiding)

Ouderbijdragen

Schoolactiviteiten (kamp, stedenbezoek, excursie, werkweek etc)

Overblijfbijdrage

Huur kluisje op school

Schoolfoto’s

Schoolfeesten

Huiswerkbegeleiding en bijlessen

Internet voor school €25,- per maand

Computer, laptop of tablet

Bureau/bureaustoel

 

Kinderen 0-4 jaar:

Fiets voor volwassene met kinderzitje

Kinderstoeltje voor de fiets

Loopfiets v.a. 1,5 jaar

Buggy

VVE t/m 4 jaar de ouder bijdrage wordt vergoed, tenzij er recht bestaat op de kinderopvangtoeslag

 

Uitjes (hele gezin): losse kaartjes en abonnementen inclusief vervoer en verblijf

Speeltuin (binnen en buiten)

Recreatiepark bv kasteelpark Born, Steinerbos

Pretpark

Kindervakantiewerk

Sportwedstrijden

Zwembad/schaatsen

Schouwburg/festival/concerten

Bioscoop

Museum

Kosten van vervoer en verblijf uitje

 

Kleding:

Winterjas/zomerjas en schoenen voor kinderen

 

Overig kosten:

Fiets

Deelname aan clubjes en verenigingen voor kinderen, anders dan sport

ID-kaart inclusief pasfoto

Andere niet genoemde kosten die duidelijk verband houden met deelname aan educatieve en sociale activiteiten van het kind.

Naar boven