HUISHOUDELIJKE HULP TOELAGE 2018

 

De gemeente Twenterand ontvangt voor het uitvoeren van (nieuwe en oude) Wmo taken een budget van het Rijk. Een deel van deze middelen wordt ingezet voor de HHT. Op grond van artikel 2 lid 3 onder d van de Algemene Subsidieverordening gemeente Twenterand 2017 kan het college subsidie verstrekken aan subsidieontvangers die activiteiten organiseren die bijdragen aan de doelen uit de programmabegroting en in beginsel aansluiten bij het begrip ondersteuning: het faciliteren van inwoners, vrijwilligers en/of mantelzorgers in de gemeente Twenterand in hun bijdrage aan een maatschappelijk doel. Dit sluit aan bij de doelenboom maatschappelijke ondersteuning; inwoners voorzien in hun ondersteuningsbehoefte en algemene voorzieningen zijn toegankelijk en toereikend. Het college stelt bij nadere regels vast welke activiteiten in aanmerking kunnen komen voor subsidie.

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

 

Artikel 1 Begrippen

 

  • 1.

    aanbieder: aanbieder die door de door de gemeente is gecontracteerd voor de maatwerkvoorziening huishoudelijke ondersteuning in natura

  • 2.

    cliënt: Een persoon die in de gemeente Twenterand woonachtig is en een beschikking huishoudelijke ondersteuning heeft op grond van de Wmo 2015

  • 3.

    huishoudelijke ondersteuning: de huishoudelijke werkzaamheden die een persoon met de HHT kan afnemen. Hieronder vallen alle mogelijke vormen van huishoudelijke werkzaamheden

  • 4.

    Wmo 2015: Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

     

Artikel 2 Algemeen

  • 1.

    Op aanvraag kan op grond van deze nadere regeling subsidie worden verleend aan een van de gecontracteerde Zorg in natura aanbieders van de gecontracteerde Zorg in natura aanbieders van de maatwerkvoorziening huishoudelijke ondersteuning.

  • 2.

    Het maximale subsidiebedrag wordt door de gemeente gerelateerd aan de aantallen in Twenterand wonende cliënten die reeds zorg afnemen bij de aanbieders.

  • 3.

    De aanbieder waar een cliënt meldt om de HHT af te nemen, controleert of deze op het moment van maken van deze afspraken in het bezit is van een geldig beschikking voor huishoudelijke ondersteuning op grond van de Wmo 2015 en reeds in gebruik in 2017 gebruik maakte van de HHT.

  • 4.

    De aanbieder attendeert de cliënt er actief op dat deze niet meer dan 26 uren HHT per jaar mag inkopen.

  • 5.

    De aanbieder maakt met de cliënt afspraken over de activiteiten. Bij cliënten die vanuit de maatwerkvoorziening huishoudelijke ondersteuning hulp krijgen bij het uitvoeren van huishoudelijke werkzaamheden kan de HHT alleen ingezet worden voor aanvullende dienstverlening.

     

Artikel 3 Hoogte bijdrage en facturatie

  • 1.

    De aanbieder vraagt de cliënt een bijdrage van € 5,00 per daadwerkelijk ingezet uur huishoudelijke ondersteuning op grond van deze regeling.

  • 2.

    Het college bevoorschot het resterende bedrag per daadwerkelijk ingezet uur huishoudelijke ondersteuning op basis van door de aanbieder ingediende facturen. Het voorschot wordt berekend door de vastgestelde kostprijs te verminderen met de eigen bijdrage van € 5,00.

  • 3.

    Facturering vindt plaats per 4 weken achteraf op basis van een verzamelfactuur na de laatste dag van de 4 weken waarop de factuur betrekking heeft. Bij de factuur zit een overzicht aan welke cliënt hoeveel uren op grond van deze regeling is geleverd.

     

Artikel 4 Vaststelling subsidie

1. De aanvraag tot vaststelling van de subsidie dient zo spoedig mogelijk, uiterlijk op 1 april van het jaar dat volgt op het betrokkenen kalenderjaar door de aanbieder ingediend te worden.

2. De aanbieder levert bij de aanvraag tot vastelling een overzicht aan van het totaal ingezette uren over het jaar waarover subsidie is verleend in de vorm van een optelling van de bij de facturen gevoegde overzichten.

3. Na ontvangst van de verantwoording wordt de subsidie binnen acht weken door het college vastgesteld.

  •  

  •  

Artikel 5 Inwerkingtreding en looptijd

  • 1.

    Deze regeling kan worden aangehaald als de Regeling Huishoudelijke Hulp Toelage 2018.

  • 2.

    Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2018 onder gelijktijdige intrekking van de vigerende regeling huishoudelijke hulp toelage.

  • 3.

    De regeling huishoudelijke hulp toelage vervalt per 1-1-2019.

 

Burgemeester en wethouders van Twenterand,

drs. A.E.H. van der Kolk , burgemeester

H.J. ten Brinke, secretaris

 

Naar boven