Urenbeleid 2018 Gemeenschappelijke Regeling Vixia voor de gemeenten Beek, Sittard-Geleen, Schinnen en Stein

Inleiding

Sedert 2010 hanteert de GR Vixia een zogenaamd urenbeleid: de omvang van een arbeidsovereenkomst van een Wsw-er is afhankelijk van zijn leefsituatie (alleenstaand, inwonend, samenwonend) en zijn inkomenssituatie (verdienende partner, neveninkomsten zoals Wajong, WAO, etc.). De omvang varieerde hierdoor van 16 tot 36 uur. Ambtelijk werd op aanvraag van Vixia, een aantal uren voor de betreffende kandidaat vastgesteld.

Doel van het beleid was zoveel mogelijk mensen van de wachtlijst Wsw de mogelijkheid te bieden tot een arbeidsovereenkomst, ervoor te zorgen dat Wsw-subsidiegelden daar terecht komen waar ze het hardst nodig zijn en een stimulans te bieden om buiten Vixia aan de slag te gaan (detacheren of begeleid werken).

Overwegingen

  • -

    Door het vervallen van de wachtlijst Wsw per 1-1-2015 is er alleen nog bij overname sprake van ‘instroom’.

  • -

    De Wsw-raad heeft d.d. 2 januari 2017 al een advies uitgebracht. Zij adviseren het urenbeleid los te laten en uitbreiding naar 36 uur toe te staan. Dit geeft naar hun mening meer mogelijkheden tot bevordering van de arbeidsbekwaamheid.

  • -

    Het zorgvuldig omgaan met subsidiegelden in relatie tot gezinsinkomen (eigen + partner), wordt nog steeds onderschreven.

  • -

    Volgens Cedris wordt het subsidiegat tussen de Wsw-loonsom en budget per arbeidsjaar de komende jaren steeds groter.

  • -

    De beweging van binnen naar buiten een extra stimulans geven door alleen bij externe plaatsingen urenuitbreiding zonder inkomenstoets te accorderen, heeft in verband met de voorgenomen versterking van die beweging, nauwelijks meer betekenis en is financieel niet houdbaar. Iedereen die dat kan, moet immers zo regulier mogelijk, en bij voorkeur buiten de muren van Vixia, aan de slag.

  • -

    Verzoeken om urenuitbreiding beperken zich de komende jaren tot medewerkers met een parttime dienstverband, al dan niet ten gevolge van nu geldende urenbeleid.

Besluit

Besluit met ingang van 6-2-2018, onder intrekking van het huidige uren beleid, nieuw urenbeleid te formuleren:

  • -

    binnen de grenzen van de geprognotiseerde jaarbezetting;

  • -

    gevraagde urenuitbreiding alleen toe te staan indien de gewijzigde gezins-inkomenssituatie daar aanleiding toe geeft (betrokkene in een aanvullende bijstandsuitkering dreigt terecht te komen);

  • -

    geen onderscheid meer te maken tussen externe en interne plaatsingen;

  • -

    dat Vixia de inkomenssituatie in beeld brengt en bepaalt, waar nodig in samenspraak met ambtenaar gemeente, de nieuwe omvang dienstverband; op basis van onderstaande tabel;

  • -

    bij overname van een Wsw-er van een andere gemeente, de omvang dienstverband ast te stellen op basis van onderstaande tabel en steeds te starten met een tijdelijk dienstverband.

  • -

    dat Vixia, bij voorgenomen afwijzing van een verzoek om urenuitbreiding (ook bij overname van een Wsw-er van een andere gemeente) dit met de betreffende ambtenaar bespreekt. Dit om in verband met de integrale aanpak van de 3D’s te bezien of maatwerk nodig is.

Naar boven