Openbare kennisgeving, Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oud-Beijerland 2019

 

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 9 december 2018 het Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oud-Beijerland 2019 vastgesteld. In het Besluit worden nadere regels gesteld omtrent de te verstrekken maatwerkvoorzieningen, tegemoetkoming meerkosten, bijdrage in de kosten en het Persoonsgebonden budget (Pgb). In verschillende gevallen is ook de hoogte van de bedragen opgenomen. De bedragen, zoals deze in 2018 gelden, worden per 1 januari 2019 geïndexeerd met 1,7%. Een uitzondering hierop is het maximum vrij besteedbaar budget Pgb. Dit bedrag is gehandhaafd op € 1.250,00.

 

Met de inwerkingtreding van het Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oud-Beijerland 2019 wordt het Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oud-Beijerland 2018 gelijktijdig ingetrokken.

 

Eigen bijdrage Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2019

Voor voorzieningen in het kader van de Wmo betaalt u een eigen bijdrage. Het CAK legt deze bijdrage aan u op. Jaarlijks worden door het Ministerie van VWS parameters vastgesteld, die de grondslag vormen voor de berekening van de eigen bijdrage door het CAK.  De parameters voor 2019 zijn in het voordeel van de cliënt bijgesteld. De gemeente Oud-Beijerland past deze parameters toe. De parameters voor de Wmo zijn in 2019 als volgt:

  • De eigen bijdrage per huishouden is maximaal € 17,50 per 4 weken. Deze eigen bijdrage geldt voor maatwerkvoorzieningen en Pgb’s, maar niet voor beschermd wonen intramuraal, maatschappelijke opvang en algemene voorzieningen. De ingangsdatum is 31 december 2018 (periode 1 van de periodekalender 2019).

  • Gezamenlijke huishoudens (meerpersoonshuishoudens), waarin iemand nog niet de AOW-leeftijd van 66 jaar en vier maanden heeft bereikt, hoeven in 2019 geen eigen bijdrage te betalen voor hulp en ondersteuning vanuit de Wmo. Dit geldt ongeacht de hoogte van het inkomen en/of vermogen.

  • Zijn de kosten van de zorg of ondersteuning in een periode lager dan € 17,50, dan betaalt u alleen deze kosten.

  • De eigen bijdrage voor Wmo beschermd wonen intramuraal (zorg in natura) wordt op dezelfde manier berekend als voor de Wlz. Hierin verandert het volgende:

    • >

      In 2019 wordt de vermogensinkomensbijtelling gehalveerd van 8% naar 4%.

    • >

      Voor nieuwe verzekerden of cliënten geldt dat de overgangstermijn van de lage eigen bijdrage naar de hoge eigen bijdrage van zes naar vier maanden gaat.

    • >

      In 2019 mag het CAK voor beschermd wonen intramuraal met terugwerkende kracht tot 12 maanden terug een eigen bijdrage opleggen. Op dit moment is de termijn nog 36 maanden.

       

  

Meer informatie?

Meer informatie kunt u vinden op www.hetcak.nl.

 

Ter inzage

Het Besluit ligt voor een ieder ter inzage op het gemeentehuis of is daar verkrijgbaar tegen de geldende legeskosten. Op https://zoek.officielebekendmakingen.nl zal binnenkort de rechtsgeldige publicatie te vinden zijn.

 

 

 

Naar boven