Gemeenteblad van Maastricht
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Maastricht | Gemeenteblad 2018, 279427 | Verordeningen |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Maastricht | Gemeenteblad 2018, 279427 | Verordeningen |
Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening Maastricht 2019
Het college van Burgemeester en wethouders van Maastricht, overwegende dat het in het belang van een doelmatige verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen wenselijk is nadere regels te stellen omtrent de dagen, tijden, plaatsen en wijze waarop afvalstoffen kunnen worden overgedragen of ter inzameling aangeboden aan de bij dit besluit aan te wijzen inzameldienst en andere inzamelaars, als bedoeld in de Afvalstoffenverordening 2013 Maastricht;
gelet op de bepalingen van de Afvalstoffenverordening 2013 Maastricht;
gelet op de artikelen 10:3 en 10:9 van de Algemene wet bestuursrecht;
Artikel 2. Aanwijzing inzamelende instanties
Als inzamelaar op grond van artikel 2, tweede lid, van de Verordening worden aangewezen:
Stadsbeheer voor de inzameling van oud papier en karton, wit en bont glas, PMD (Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankenkartons) afkomstig van huishoudens van de gemeente Maastricht bij wijkvoorzieningen, milieuperrons genaamd, als bedoeld in artikel 4, lid 4 van dit Uitvoeringsbesluit.
Stadsbeheer voor de inzameling van oud papier en karton afkomstig van huishoudens van de gemeente Maastricht met uitzondering van oud papier en karton dat afkomstig is van huishoudens van de gemeente Maastricht in de buurt Binnenstad. Voor deze inzameling worden de in bijlage 1a genoemde en naar inzamelwijk aangeduide verenigingen ingezet.
Stichting Aktie ’68, Stichting CIBO, Nationaal Ouderenfonds en Make-A-Wish Nederland voor de huis-aan-huis inzameling van textiel, kleding en schoeisel voor het jaar 2019 (elke organisatie één keer per kwartaal, dus vier huis-aan-huisinzamelingen in 2019, waarbij de voorwaarden waaronder de inzameling moet plaatsvinden zijn opgenomen in bijlage 10 behorende bij dit Uitvoeringsbesluit).
Artikel 3. Afzonderlijke inzameling
De volgende omschrijvingen van categorieën huishoudelijke afvalstoffen worden op grond van artikel 3, eerste lid, van de Verordening vastgesteld:
Artikel 4. Inzamelmiddelen en -voorzieningen
Op grond van artikel 4, tweede lid, van de Verordening worden de volgende inzamelmiddelen en inzamelvoorzieningen aangewezen:
voor huishoudelijk restafval voor de gebruiker van een perceel, de gemeentelijke restzak van 25 of 50 liter met de opdruk ‘restafval gemeente Maastricht’ overeenkomstig bijlage 3a bij dit besluit. Dit inzamelmiddel wordt genoemd ‘gemeentelijke restzak’ en is verkrijgbaar bij de aangewezen verkooppunten zoals aangegeven in bijlage 3b;
brengdepot op regionaal niveau, ‘milieupark’ genoemd. Hier zijn verzamelcontainers geplaatst waarbij op iedere container afzonderlijk de in artikel 3 eerste lid, van de Verordening genoemde categorieën huishoudelijke afvalstoffen zijn aangegeven waarvoor deze containers bestemd zijn. Het gaat om de volgende milieuparken:
Artikel 6. Ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen
Krachtens artikel 10 en 11 van de Verordening stelt het college de volgende regels vast voor het gebruik van de van gemeentewege verstrekte inzamelmiddelen:
het maximaal per keer door de gebruiker van een perceel aan te bieden inzamelmiddelen voor gft-afval is:
bij laagbouw 2 gft-containers van 60 liter of 2 gft-containers van 140 liter, waarbij ook een combinatie van 1 gft-container van 60 liter en 1 gft-container van 140 liter aangeboden mag worden. Een gebruiker van een hoogbouwperceel mag een 2e of volgende gft-emmer van 25 liter aanschaffen tegen betaling van € 35,00 per emmer (incl. bezorgkosten). Een gebruiker van een laagbouwperceel mag een 3e of volgende gft-container van 60 liter resp. 140 liter aanschaffen tegen betaling van € 45,00 per container (incl. bezorgkosten). Bij vermissing of diefstal van de onder artikel 4, leden 6 en 7 bedoelde inzamelmiddelen dient de desbetreffende gebruiker van een perceel altijd melding te doen bij de gemeente Maastricht. Alleen onder overlegging van een bewijs van melding wordt kosteloos een vervangend inzamelmiddel door Stadsbeheer verstrekt.
Krachtens artikel 10 en 11 van de Verordening stelt het college de volgende regels vast omtrent de plaats en wijze waarop huishoudelijke afvalstoffen moeten worden aangeboden:
het ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen in containers, emmers of zakken dient ordelijk te geschieden door plaatsing van de container, emmer of gemeentelijke restzak vóór de woning van de aanbieder op het trottoir, zo dicht mogelijk bij de rijweg, of, bij het ontbreken van een trottoir, aan de kant van de openbare weg, dan wel op een inzamel- of clusterplaats op maximaal 125 meter afstand van het perceel (zoals in bijzondere gevallen aangewezen in bijlage 7), zodanig dat het voetgangers- en overige verkeer niet wordt gehinderd of in de doorgang wordt belemmerd en gevaar of schade wordt voorkomen;
inzamelmiddelen dienen goed gesloten te zijn en inzamelvoorzieningen moeten na gebruik goed gesloten worden (waarbij voor de gemeentelijke restzak geldt dat deze (eventueel met clipje) dichtgebonden of geknoopt moet zijn zodat de inzamelaars de zak aan de bovenkant kunnen oppakken om verwondingen aan de belader te voorkomen door het niet goed kunnen optillen van de restzak en ter voorkoming van zwerfafval)
het gewicht van de hoeveelheid afvalstoffen en het eigen gewicht van de ter lediging aangeboden GFT-container van 140 liter mag in zijn totaliteit niet zwaarder zijn dan 75 kilogram, de aangeboden GFT-container van 60 liter mag in zijn totaliteit niet zwaarder zijn dan 32 kilogram. Het GFT-afval mag niet te hard worden aangestampt;
Op grond van artikel 12 van de Verordening kunnen grof huishoudelijk afval, grof tuinafval en grote elektrische en elektronische apparaten zonder inzamelmiddel maar wel gescheiden ter inzameling worden aangeboden. Deze afvalsoorten kunnen gebracht worden naar milieuparken en worden op afroep ingezameld conform de aanbiedregels in het Uitvoeringsbesluit artikel 6 lid 2 onder l, m en n.
Artikel 7. Dagen en tijden voor het ter inzameling aanbieden
Het college stelt de volgende regels vast op grond van artikel 11, tweede lid, van de Verordening:
Artikel 8. Het in bijzondere gevallen ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen
Als het voor Stadsbeheer door onvoorziene omstandigheden niet mogelijk is om de normale inzamelplaatsen op veilige en toegankelijke wijze te bereiken, kan op grond van artikel 12 van de Verordening de inzameling tijdelijk worden gestaakt. De inzameling wordt hervat op de eerstvolgende reguliere inzameldag conform het gestelde in artikel 7 van het Uitvoeringsbesluit, nadat de onvoorziene omstandigheid is opgeheven. Eventueel reeds aangeboden afval dient door de ontdoener teruggenomen te worden.
Artikel 9. Inzameling bedrijfsafvalstoffen door Stadsbeheer
Op grond van artikel 13 van de Verordening kan Stadsbeheer ook bedrijfsafval uit de kantoor-, winkel- en dienstensector inzamelen. Het betreft:
Artikel 10. Ter inzameling aanbieden van bedrijfsafvalstoffen aan Stadsbeheer
Bedrijven die krachtens artikel 14 van de Afvalstoffenverordening aanbieden, dienen deze aan te bieden overeenkomstig de in de Verordening en dit Uitvoeringsbesluit gestelde regels voor huishoudens:
Dit Uitvoeringsbesluit wordt aangehaald als: Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2019 van de gemeente Maastricht.
Namens het college van burgemeester en wethouders van Maastricht,
Aldus vastgesteld op 17 december 2018.
BIJLAGE 1: Overzicht inzamelende verenigingen voor oud papier en beleidsregels voor de aangewezen verenigingen
Bijlage 1B: Beleidsregels voor verenigingen en organisaties die krachtens artikel 2, lid 2c van dit besluit zijn aangewezen.
1. Inschrijving Kamer van Koophandel
De vereniging dient ingeschreven te zijn bij de KvK.
2. Wat mogen de verenigingen inzamelen?
De verenigingen mogen oud papier en karton afkomstig van huishoudens inzamelen. Bedrijven uit de Kantoor-, Winkel- en Dienstensector die reinigingsrecht betalen mogen hun oud papier en karton bij de huis-aan-huis inzameling bij huishoudens aanbieden.
3. Inzameldag, tijd en frequentie
5a Beladers/vrijwilligers bij inzet eigen inzamelmiddelen
Beladers/vrijwilligers dienen :
Bij inzameling met eigen middelen zijn minimaal 8 vrijwilligers per vereniging benodigd.
5b Beladers/vrijwilligers bij inzet kraakperswagen
Beladers/vrijwilligers dienen kennis te bezitten met betrekking tot in ieder geval:
Beladers/vrijwilligers dienen verder:
Bij inzameling met kraakperswagen zijn minimaal 5 vrijwilligers per vereniging benodigd.
5c Eisen aan het voertuig (kraakperswagen)
BIJLAGE 2: Nadere omschrijving afzonderlijk afvalcategorieën
Wij verwijzen naar de lokale, Maastrichtse afvalscheidingswijzer, die te vinden is op:
www.gemeentemaastricht.nl/afval-en-milieu .
Ook is deze lokale, Maastrichtse afvalscheidingswijzer te vinden door de Milieu App te
downloaden via www.besteuitafval.nl/milieu-app.
Bijlage 2a: Nadere omschrijving groente-, fruit- en tuinafval krachtens artikel 3 van het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2019.
Bijlage 2b: Nadere omschrijving klein chemisch afval krachtens artikel 3 van het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2019.
Bij het verven gebruikte producten zoals terpentine, thinner, verfafbijtmiddel, verfverdunner, kwastreiniger, kwastontharder en wasbenzine |
|
Bijlage 2c: Nadere omschrijving wit en bont glas krachtens artikel 3 van het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2019.
Bijlage 2d: Nadere omschrijving oud papier en karton krachtens artikel 3 van het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2019.
Sanitair papier (zakdoekjes, luiers, toiletpapier en keukendoekjes) |
|
Kartonnen en papieren verpakkingen (bijvoorbeeld doosjes hagelslag, pasta’s sigaretten, koekjes en vaatwaspoeder |
|
Bijlage 2e: Nadere omschrijving PMD (plasticverpakkingen, metalenverpakkingen en kunststofverpakkingen) krachtens artikel 3 van het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2019.
BIJLAGE 3: GEMEENTELIJKE RESTZAK EN VERKOOPPUNTEN
Bijlage 3a Gemeentelijke restzak
Aanwijzing inzamelmiddel voor de gebruiker van een perceel voor huishoudelijk restafval; de voorzijde van de gemeentelijke restzak. De achterzijde heeft een witte kleur.
Bijlage 3b Verkooppunten gemeentelijke restzak
Apotheek Amby / Ambyerstraat Noord 17, 6225 EA Maastricht
Apotheek Amerika / Voltastraat 36, 6224 EM Maastricht
Apotheek Annadal / Becanusstraat 15, 6216 BX Maastricht
Apotheek Caberg / Clavecymbelstraat 37, 6217 CR Maastricht
Apotheek De Beente - De Beente 22, 6229 AV Maastricht
Apotheek Heer / De Mandel 4, 6227 CS Maastricht
Apotheek Malberg / Malbergplein 15A, 6218 BA Maastricht
Apotheek Martens / Koningin Emmaplein 19, 6211 NG Maastricht
Apotheek Mediq / Roserije 47, 6228 DH Maastricht
Apotheek Mosae Forum / Gubbelstraat 4, 6211 CE Maastricht
Apotheek Nazareth / Kemenadeplein 2, 6222 VE Maastricht
Apotheek Romkens / Potteriestraat 139, 6216 VD Maastricht
Apotheek Scharn / Vijverdalseweg 4A01, 6226 NB Maastricht
Apotheek Schoepp / Grote Gracht 24, 6211 SW Maastricht
Apotheek Sijstermans / Dokter van Kleefstraat 2, 6217 JJ Maastricht
Apotheek St. Pieter / Glacisweg 30L, 6212 BP Maastricht
Apotheek Straver / Akersteenweg 88, 6227 AB Maastricht
Apotheek Theuns / Rijksweg 72A, 6228 XZ Maastricht
Apotheek Van Thoor / Penatenhof 90, 6215 BV Maastricht
Apotheek Wyck / Wyckerbrugstraat 10, 6221 EC Maastricht
Medireva / Weerhuisweg 4, 6226 NC Maastricht
Albert Heijn Brusselsepoort (1512) / Brusselsepoort 45, 6216 CG Maastricht
Albert Heijn Burg. Cortenstraat (1811) / Burg. Cortenstraat 8, 6226 GV Maastricht
Albert Heijn Dijkstra / St. Rochusstraat 20, 6241 CD Bunde
Albert Heijn Helmstraat (1194) / Helmstraat 4-6, 6211 TA Maastricht
Albert Heijn R. Kleijnen Maastricht B.V. (8682) / Plein 1992 nr. 52, 6221 JP Maastricht
Albert Heijn Scharnerweg (1153) / Scharnerweg 110, 6224 JJ Maastricht
ATTENT Rouwenhorst / Kasteel Schaloenstraat 40, 6222 TP Maastricht
Bouwmarkt Maastricht / Nijverheidsweg 40, 6227 AL Maastricht
Cobben / Glacisweg 25, 6212 BL Maastricht
DA Drogisterij & Parfumerie De Beente / De Beente 87, 6229 AV Maastricht
DA Drogisterij St. Pieter / Glacisweg 30K, 6212 BP Maastricht
Estafette Maastricht / Rechtstraat 48A, 6221 EK Maastricht
Etos Scharnerweg / Scharnerweg 112, 6224 JJ Maastricht
Etos Severenplein / Severenplein 25, 6225 AZ Maastricht
Etos Spilstraat / Spilstraat 7, 6211 CN Maastricht
Habets / Achter de Molens 21, 6211 JC Maastricht
Hannie's Winkelke / Kasteel Schaloenstraat 62A, 6222 TP Maastricht
Jackie Dijk-Rondagh / Lage Kanaaldijk 46, 6212 AH Maastricht
Jan Linders (39) Rijksweg 62A, 6213 GA Maastricht
Jan Linders (64) Tongerseweg 57, 6213 GA Maastricht
Jumbo Cadier en Keer (4846) Rijksweg 27, 6267 AD Cadier en Keer
Jumbo Franciscus Romanusweg (4875) Franciscus Romanusweg 2, 6221 AE Maastricht
Jumbo Lemmens (3606) / Voltastraat 7, 6224 EK Maastricht
Jumbo Manniën (3480) / Brusselsepoort 19, 6216 CE Maastricht
Jumbo Meerssen Kuilenstraat (4893) Kuilenstraat 73, 6231 AV Meerssen
Jumbo Meerssen Van Oppen (6397) / Beekstraat 2, 6231 LG Meerssen
Jumbo Mosae Forum. Mosae Forum 6 6211DV Maastricht
Jumbo Roserije Maastricht (6494) Roserije 303, 6228 DR Maastricht
Jumbo Wijshoff (6533) / Malbergsingel 74, 6218 AV Maastricht
MosaeZorgGroep / Medoclaan 66, 6213 EC Maastricht
Plus Franssen / Severenplein 24A, 6225 AZ Maastricht
Plus Caberg / Clavecymbelstraat 31-33, 6217 CR Maastricht
Plus Savelkoul / Keurmeestersdreef 111A, 6216 ED Maastricht
Plus Schriever / De Mandel 7.02, 6227 CS Maastricht
Plus Starren / De Beente 86, 6229 AV Maastricht
Prima Heugemerveld / Baron van Hövellstraat 69, 6221 VD Maastricht
Ritz Maastricht / Populierweg 73, 6222 CP Maastricht
Schols Pattiserie / Terra Cottaplein 12-14, 6216 BH Maastricht
Schrijvers & Canisius / Keurmeestersdreef 121A, 6216 ED Maastricht
Slagerij Wevers / Herculeshof 13, 6215 BC Maastricht
Spar Garnier / Pastoor Moormanstraat 160, 6219 AX Maastricht
Supermarkt Yildiz Plaza / Holsteinbastion 49, 6217 LH Maastricht
Us Winkelke / Herbenusstraat 83, 6211 RB Maastricht
Weerdt v/d / Rijksweg 40, 6247 AJ Grondsveld
BIJLAGE 4 Locaties voor verzamelcontainers voor groente-, fruit- en tuinafval
BIJLAGE 5 Locaties voor ondergrondse verzamelcontainers voor restafval (diftar, voorzien van toegangsregulatie)
WETHOUDER VRANKENSTRAAT RECHTS
BROUWERSWEG THV 39 LINKS (REST)
BROUWERSWEG THV 39 RECHTS (REST)
MAAGDENDRIES ( COMPLEX DE LINDE) M
MAAGDENDRIES ( COMPLEX DE LINDE) L
MAAGDENDRIES ( COMPLEX DE LINDE) R
KASTEEL MONTFORTSTRAAT RECHS (REST)
KASTEEL MONTFORTSTRAAT LINKS (REST)
ATLETENBAAN LINKS BOVEN (REST)
ATLETENBAAN RECHTS BOVEN (REST)
ATLETENBAAN LINKS ONDER (REST)
ATLETENBAAN RECHTS ONDER (REST)
MARCONISTRAAT/ STADHOUDERSTRAAT 1 RECHTS (REST)
MARCONISTRAAT/ STADHOUDERSTRAAT 2 LINKS (REST)
VELDSTRAAT, PROVEDENTIA-CROONENHOFF LINKS (REST)
VELDSTRAAT, PROVEDENTIA-CROONENHOFF RECHTS (REST)
BIJLAGE 6 Locaties voor inzamelvoorzieningen op buurtniveau, genaamd “milieuperron”
BIJLAGE 7 Afwijkende aanbiedlocaties bij artikel 6 lid 2a3 Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening Maastricht 2019
BIJLAGE 8 Toegangs- en acceptatieregels van de milieuparken GR Geul en Maas
A. toegankelijkheid van de milieuparken:
De toegang tot de milieuparken wordt beperkt tot aanbieders van afval afkomstig van de inwoners van de gemeentes die vallen onder de GR Geul en Maas en van de inwoners van de gemeentes die vallen onder de Rd4 die beschikken over een geldige milieupas en deze bij het betreden van het milieupark kunnen overhandigen; tevens moeten zij op verzoek een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs) kunnen tonen.
Ter controle van het onder 6 en 7 bepaalde kan de beheerder of diens vervanger in geval van verdenkingen of bij wijze van steekproef te allen tijde de aanbieder gelasten de afvalstoffen te lossen op het laadbordes. Bij het doorzoeken van de afvalstoffen dient de aanbieder, dan wel een vertegenwoordiger van de aanbieder aanwezig te blijven.
Het is verboden op het milieupark afvalstoffen aan te bieden die ten gevolge van hun aard, afmetingen of hoeveelheden, moeilijkheden kunnen veroorzaken bij opslag, transport of verwerking, alsmede stoffen die ingevolge enig wettelijk voorschrift afzonderlijk moeten worden verzameld. Hieronder worden in elk geval begrepen:
Indien het gedrag van een bezoeker van het milieupark c.q. een aanbieder van afvalstoffen op het milieupark in strijd is met het in dit besluit bepaalde, kan hem door de beheerder of diens vervanger worden gelast met zijn voertuig onmiddellijk het milieupark te verlaten en kan hem voor een nader te bepalen tijdsduur de toegang worden ontzegd.
C. Acceptatievoorwaarden afvalstromen milieuparken Geul en Maas
BIJLAGE 9 Personen die vrijgesteld zijn van de verplichting om groente-, fruit- en tuinafval gescheiden aan te bieden.
Op grond van artikel 5 van het Uitvoeringsbesluit en artikel 5 lid 8 van de Afvalstoffenverordening, kunnen personen vrijgesteld worden van de verplichting om groente-, fruit- en tuinafval gescheiden aan te bieden. Op dit moment zijn geen ontheffingen verleend.
BIJLAGE 10 Voorwaarden waaronder de huis-aan-huis inzameling van textiel, kleding en schoeisel moet plaatsvinden.
Niet voldoen aan onderstaande voorschriften kan leiden tot intrekken van de aanwijzing.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2018-279427.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.