Nadere regels tot wijziging van Nadere Regels Jeugdhulp Veendam 2015

Het college van de gemeente Veendam,

 

Gelet op artikel 149 van de Gemeentewet, de jeugdwet en de Verordening jeugdhulp Veendam 2017;

 

Overwegende dat herziening van de "Nadere Regels Jeugdhulp 2015" noodzakelijk is in verband met de wijziging van de Verordening jeugdhulp Veendam 2017 en de wijzigingen van de tarieven persoonsgebonden budget,

 

Besluit:

 

vast te stellen de Nadere Regels tot wijziging van de Nadere Regels Jeugdhulp Veendam 2015

 

Artikel I Wijziging Nadere Regels

De Nadere Regels Jeugdhulp Veendam 2015 worden gewijzigd als volgt:

  • A.

    Artikel 1 Begripsbepaling, lid 1 onder e en f komen te vervallen en worden vervangen door:

    ‘e: pgb: persoonsgebonden budget als bedoeld in artikel 8.1.1 van de Jeugdwet;

    f: wet: Jeugdwet.’

  • B.

    Artikel 10 Regels voor PGB komt te vervallen en wordt vervangen door

‘Artikel 10 Tarieven persoonsgebonden budget

  • 1.

    Bij de vaststelling van de pgb tarieven wordt onderscheid gemaakt tussen formele en informele hulp en / of ondersteuning.

  • 2.

    Bij de tarieven voor (in)formele hulp worden de volgende vormen van hulp onderscheiden: begeleiding individueel, begeleiding groep, met en zonder vervoer, kortdurend verblijf en persoonlijke verzorging. De tarieven zijn vastgelegd in de bij deze nadere regels behorende bijlage 1.

  • 3.

    De tarieven voor 24-uurs toezicht in de nabijheid van de jeugdige zijn modulair samengesteld en opgebouwd uit de volgende onderdelen: toezicht, begeleiding, persoonlijke verzorging, verpleging en dagbesteding. Deze tarieven zijn vastgelegd in de bij deze nadere regels behorende bijlage 2.

  • 4.

    Indien de werkelijke kosten van de voorziening lager liggen dan de in deze Nadere regels genoemde maximale bedragen, worden de werkelijke kosten in de vorm van een pgb toegekend.

  • 5.

    De tarieven die zijn opgenomen in deze Nadere regels zijn de maximale tarieven die belanghebbende via het pgb mag declareren bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

  • 6.

    Gelet op het bepaalde in artikel 6 lid 4 onder b van de verordening zijn in bijlage 3 (lijst pgb) de kosten inzake diensten, activiteiten roerende zaken, woningaanpassingen e.d. opgesomd die niet of uitsluitend onder bepaalde voorwaarden uit het pgb betaald kunnen worden.

Artikel II Wijziging bijlagen (tabellen) bij Nadere Regels

De bijlagen (tabellen) 1 tot en met 5 vervallen en worden vervangen door:

A Bijlage 1: Pgb tarieven jeugdhulp 2018

B Bijlage 2: Pgb tarieven jeugdhulp 24-uurstoezicht (BW) per 1 januari 2019

C Bijlage 3: Pgb lijst 2018

 

 

Artikel III Wijziging toelichting Nadere Regels

De toelichting bij de Nadere Regels Jeugdhulp Veendam 2015 wordt gewijzigd als volgt:

A Aan de toelichting bij ‘artikel 1 Begripsbepalingen’ wordt na de 4e alinea het volgende toegevoegd:

‘De in lid 1 onder e respectievelijk f genoemde begrippen ‘algemeen gebruikelijke hulp’ en ‘informele hulp’ zijn vervallen. De verordening heeft in de begripsbepalingen opgenomen ‘gebruikelijke hulp’ en ‘informele hulp’ en lid 2 wordt verwezen naar o.a. deze begrippen in de verordening. De begrippen in sub e respectievelijk f worden vervangen door begrip ‘pgb’ (= persoonsgebonden budget) en ‘wet’ (= Jeugdwet).’

 

B De toelichting op artikel 10 (nieuw) luidt als volgt:

Leden 1 en 2:

‘De kaders waarbinnen de pgb’s worden vastgesteld zijn nu naar aanleiding van jurisprudentie opgenomen in de verordening. In de nadere regels worden de pgb’s met inachtneming van deze kaders vastgesteld.

Het formele tarief mag niet hoger zijn dan laagste tarief zorg in natura en de inwoner moet met het tarief de benodigde ondersteuning kunnen inkopen. Daarnaast zijn de diverse vormen van zorg onderscheiden te weten begeleiding individueel, begeleiding groep met en zonder vervoer, kortdurend verblijf en persoonlijke verzorging. Voor informele hulp geldt dat het tarief toereikend is te achten voor een niet opgeleid persoon.

(Zie voor de tarieven bijlage 1)

Lid 3:

Voor 24-uurs toezicht in de nabijheid van de jeugdige is het tarief modulair opgebouwd te weten: of met begeleiding en / of met persoonlijke verzorging en / of met verpleging en kan in afwijking van de overige tarieven een jaartarief betreffen. (zie bijlage 2)

Leden 4 en 5:

De werkelijke kosten van de voorziening kunnen lager zijn dan de vastgestelde pgb tarieven. In dat geval worden de werkelijke kosten in de vorm van een pgb toegekend. De pgb tarieven zijn de maximale bedragen die kunnen worden gedeclareerd bij de SVB.

Lid 6:

Bijlage 3 is een nadere invulling van artikel 6 lid 4 onder b van de Verordening.

 

Toelichting bijlagen:

Algemeen:

De hoogte van de tarieven pgb worden evenals in het verleden door het college vastgesteld. De bevoegdheid van het college is echter nu beperkt tot het nader uitwerken van de in de verordening vastgestelde kaders

 

Bijlage1: Pgb tarieven jeugdhulp 2018

Tot op heden zijn de tarieven van 2015 gehanteerd. Besloten is deze tarieven te actualiseren overeenkomstig de prijsontwikkeling van het binnenlands product te indexeren (1,4%) . De geïndexeerde tarieven zijn vervolgens getoetst aan de kaders van de verordening. Vastgesteld kan worden dat deze aangepaste tarieven niet meer bedragen dan de in de betreffende situatie goedkoopste adequate individuele voorziening in natura (2018). Daarnaast zijn de tarieven vergeleken met de tarieven die op dit moment worden gehanteerd in de praktijk (Nationale hulpgids). Vastgesteld kan worden dat deze geïndexeerde tarieven toereikend blijken te zijn om de desbetreffende jeugdhulp die tot de individuele voorziening behoren van derden te kunnen betrekken.

 

Bijlage 2: Pgb tarieven jeugdhulp 24-uurstoezicht (BW) 2018

In de Verordening Jeugdhulp 2017 zijn eveneens kaders vastgesteld voor de niet vaak voorkomende situatie van een pgb voor 24-uurs toezicht in de nabijheid van de jeugdige. Voor 24-uurs toezicht in de nabijheid van de jeugdige bestaat het formele tarief uit verschillende componenten te weten: of met begeleiding en / of met persoonlijke verzorging en / of met verpleging en kan in afwijking van de overige tarieven een jaartarief betreffen.

Voor deze tarieven zijn gelet op de overeenkomst met Beschermd Wonen de tarieven van Beschermd wonen overgenomen.

Bijlage 3: Pgb lijst jeugd 2018

Het gaat om de opsomming van situaties waarvoor de pgb niet bedoeld is. Bekende voorbeelden zijn de administratie- of coördinatiekosten Deze lijst is geen limitatieve opsomming. Komt een onderwerp niet op de lijst voor en cliënt wil dat toch inkopen met de Pgb Jeugdhulp dan zal in dat individuele geval bekeken moeten worden of de pgb daarvoor kan worden gebruikt.’

 

Artikel IV inwerkingtreding

Deze Nadere Regels treden in werking op 1 januari 2019 en werken terug tot en met 1 mei 2018.

 

Aldus besloten in de vergadering van burgemeester en wethouders van Veendam d.d. 20 maart 2018.

 

de burgemeester, de secretaris,

 

Naar boven